Yapı Denetim Faturası Muhasebe Kaydı ve Beyanı

Üyelik
27 Şub 2007
Mesajlar
7
Herkese merhabalar ,


Yapı denetim firmasının ücreti belediyeye ödenmekte , bu ücreti de denetim firması belediyeden tahsil etmekte. Ancak belediye bu bedeli öderken kdv tevkifatı kesmekte.
bu durumda faturayı alan açısından faturayı muhasebe kayıtlarına girerken tevkifatlı fatura standart kaydı sözkonusu diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum ?
Ancak burda asıl kafamı karıştıran konu:Kesintiyi yapan, belediye.Bu durumda faturayı alan kdv2 beyannamesi ile beyan edecek mi? Beyan edecekse ödeme işlemi ne şekilde olacak.
Burada ben mantık yürüttüğümde beyan ve muhasebe kayıtları açısından,standart tevkifat işlemleri yapılacak ve ödeme belediye tarafından gerçekleştirilecek diye düşünüyorum.
Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden hepinize çok teşekkürler.
 
Ynt: Yapı Denetim Faturası Muhasebe Kaydı ve Beyanı

Belge Düzeni ve Muhasebe Kaydı



Tevkifat kapsamına giren hizmetleri ifa eden mükellefler düzenleyecekleri faturada işlem bedelini, hesaplanan katma değer vergisini, tevkifat miktarını ve tahsil edilecek toplam meblağı göstereceklerdir. Örneğin 400.000.- YTL. tevkifata tabi bir iş için tevkifat oranının 1/3 olduğu da dikkate alınırsa,



ÖRNEK



· Tevkifatlı Fatura



İşlem bedeli 400.000.- YTL.

Hesaplanan KDV 72.000.- YTL.

Toplam 472.000.- YTL.

(-) Tevkif edilen KDV(18/3) 24.000.- YTL.

-----------------

Tahsil edilecek toplam tutar 448.000.- YTL.

==========



Şeklinde düzenlenecektir. Bu fatura satıcı açısından, işlem üzerinden tevkifat uygulandığını tevsik eden belge mahiyetini de taşımaktadır.



· Muhasebe Kaydı;



________________ / __________________



120-ALICILAR HESABI 448.000.- YTL

-????. Belediyesi



600-YURTİÇİ SATIŞLAR 400.000.- YTL

-???? Tevkifatlı Satışlar



391-HESAPLANAN KDV 48.000.- YTL

-????? Tevkifatlı Satışlar



(Düzenlenen tevkifatlı faturanın kayda alınması)

________________ / __________________



Kesintiyi yapan KDV2 beyanıyla tevkifat tutarını ödeyecek
 
Ynt: Yapı Denetim Faturası Muhasebe Kaydı ve Beyanı

Sayın deniz9
Denitim firması tevkifatlı fatura kesiyor ama biz bu bedeli %18 kdv siyle birlikte belediyeye yatırdık.Ödemeyi denetim firmasına belediye yaptı ve %9 kdv keserek ödedi.Bu durumda kayıt ve beyan açısından durum ne olacak ? Ya da denetim firmasının kestiği fatura da mı bir yanlışlık var biz 2.800 ytl ödeme yaptık. Bize kesilen fatura :

2.372,88
kdv % 18 427,12
----------------
2.800,00
tevkifat %9 213,56
fatura bedeli 2.586,44
 
Ynt: Yapı Denetim Faturası Muhasebe Kaydı ve Beyanı

sn.bumuba
konuyu anladığım kadarıyla denetim firması parayı belediyeden aldı ise belediye adına tevkifatlı fatura düzenleyecek parayı sizden alırsa tevkifatsız fatura düzenleyecek sizparayı belediyeye verdiğinizde tevkifat söz konusu değil tevkifat belediye adına kesilen faturalarda söz konusudur.
 
Ynt: Yapı Denetim Faturası Muhasebe Kaydı ve Beyanı

Sayın Deniz9 size katılıyorum.Benim bildiğime göre de dediğiniz gibi olması lazım.
Konu açıklığa kavuştu.Buradaki olayda belediyenin tevkifat kesintisi şeklinde bir uylama yokmuş.Olay tamamen denetim firmasının faturayı yanlış kesmesinden ve yanlışında ısrar etmesinden kaynaklanıyormuş. [meslek kimlere kaldı :=( fatura kesmeyi bile bilmeyen insanlar piyasada muhasebeciyim diye dolaşıyor.)

Benim zihnimi denetim firmasının tevkifatı belediye kesti demesi oldu. Acaba bilmediğim bir uygulama mı var diye teretdüt ettim.

Herşey için teşekkürler ::)
 

Benzer konular

Üst