fonradar

Yapı Kooperatiflerinin KDV'den İstisna Edilmesi Hakkında

Üyelik
31 Tem 2006
Mesajlar
85
Bir yapı kooperatifi müşterimiz var.
1-Üst birliğe kayıtlı
2-Emanet usülü konut yapıyor
3-Başka bir kooperatifin arsası üzerine kat karşılığı inşaat yapıyor.
4-İnşaat ruhsatı 09/2000 yılında kooperatifimiz adına alındı.

Bu açıklamalar ışığında kooperatifimizin inşaat malzemeleri için ödeyeceği KDV ile doğrama,elektrik tesisatı,su tesisatı vb. gibi işler için ödeyeceği KDV. oranı nedir?
 
sinan bey;
bahsettiğiniz tebliğ sirküler ve kararları zaten incelemiştim. Bunlarda ortak özellik bu işlerin konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işleri olmaları yani sözleşme ile taahhüde dayalı işler. Ancak bahse konu kooperatifimiz :

1) inşaatı kendisi yapıyor
2) taahhüde bağlı olmayan demir,çivi,beton vs. alımları var.

Bu durumda KDV. oranlarının ne olacağı belirsiz.
 
!!!

Sn Turna

Yukarıda sayılanlar Kooperatiflerin Kurumlar vergisinden muaf tutulmaları için gerekli olan şartlardan bazılardır. Kooperatifler aldıkları mal ve hizmet karşılığında yasada belirtilen oranlar nisbetinde nihai olarak Katma Değer Vergisi öderler ve ödenen bu vergiler maliyet unsuru olarak dikkate alınır.
 
sayın turkbey;

kooperatiflerin satın aldıkları mal ve hizmetler için KDV.öderler diyorsunuz. Kooperatifler müteahhitlerden de inşaat yapım hizmeti satın alıyorlar.Burada KDV.istisnası veya indirimli orana (%1) tabi olmaları gerekmez mi?
Öte yandan sözlerinizden anladığım kadarıyla, yapı kooperatifleri konutları müteahhide vermeden kendileri yapıyorlarsa istisna ve muafiyet sözkonusu olmaz diyorsunuz[/quote]
 
Merhabalar

5520 sayılı KVK’nun 4/l. maddesinde vergiden muaf tutulacak ooperatifler yeniden belirlenmiştir.

Buna göre; kooperatif inşaatını yüklenen kişilerin kooperatif yönetim ve denetiminde yer alması vergiden muafiyeti ortadan kaldırmaktadır.

Yeni kanunla yapı kooperatiflerinin muafiyet şartları değiştirildiği için, muafiyet şartlarını taşıyan yapı kooperatiflerine, muafiyetten yararlanma koşullarını yerine getirmeleri için 31.12.2006 tarihine kadar süre verilmiştir ( KVK Geçici Mdadde:1/8 )

Bu madde hükmüne göre muafiyetten yararlanmak isteyen yapı kooperatifleri ana sözleşmelerini en geç 31.12.2006 tarihine kadar, KVK md. 4/k bendinde yazılı şartlara göre değiştirmeleri gerekmektedir. Bu tarihe kadar ana sözleşmesini değiştirmeyen yapı kooperatifleri, muafiyetten yararlanamayacak ve 01.01.2006 tarihinden itibaren mükellefiyet kapsamına alınacaktır.

KDVK’nun oranları belirleyen 17/7/2002 Tarihli ve 2002/4480 Sayılı Kararnamenin Eki kararın 1 sayılı listesinin 12. bendinde “Konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işleri,” denmek suretiyle kooperatif dışında olup kooperatife iş yapan olan mükellefler kastedilmiştir.

Mevcut ana sözleşmelerini değiştirmeyen, kendi işini yapan kooperatifler KV. muafiyet kapsamından çıkarıldığına göre, bunların KDV 1 sayılı listeden de çıkarılıp genel oranda KDV’ye tabi olacağı kanaatindeyim.
-----------------
 
kooperatif muafiyeti

sayın arkadaşlar.şu konunun biraz açılmasını istiyorum kendi işini kendi yapan kooperatifler..yani kooperatifin işini kooperatif başkanı ve yardımcıları yapıyorsa mufiyetten çıkacak mı???
 
Üst