Yarısı Leasing Yarısı Nakit Alınan Makinanın Kaydı

Üyelik
4 Haz 2005
Mesajlar
55
Mükellef dokuma makinesı almak istiyor ve bu makinelerin piyasadaki adı jakarlı dokuma makinasıdır.

Bu makine birbirine bağlanmış iki ayrı AB. menşeili üreticinin imalatı olan ve birbiri için üretilmiş makinalardan oluşmaktadır.

Biri dokuma makinesi; diğeri jakar makinesi olarak anılmaktadır. (ayrı ayrı çalışmaları pratikte mümkün değildir) AB menşeili üreticilerin imalatı olan bu iki makine firmamızca leasing yoluyla edinilecektir. Leasing süresi üç yıldır. YTL ile fiyatlandırılacağı için şu anda ki kira badeli belli değildir. Euro olarak tutarı 290 000€ olacaktır.

Bu iki makineyi birbirine bağlamak için firmamızca bazı yatırımlar yapılacaktır. Her iki yatırım da oto finansman ile karşılanacaktır.
Birincisi dizim denen ve ağızlık açma hareketi için jakarın ipliklere kumandasını sağlayan kopmayan ipilklerin bağlanmasıdır; ortalama ömrü 3 yıl olup başka makinede kullanılması mümkün değildir.İşçilik dahil yaklaşık 40.000.- YTL 'ye malolacaktır.
İkincisi ise jakarın dokuma makinesini üstünde durmasını sağlayan sehpa: O da yaklaşık 48.000.-YTL'ye malolacaktır.
Eskimesi diye birşey sözkonusu olmamasına karşın dokuma veya jakar makinesi eskidiğinde başka bir makine için kullanılması pek rastlanan birşey değildir.
Bizim yapacağımız yatırımlar; yapılırken kaydı nasıl tutulacak; makineler çalışmaya başlayınca nasıl aktiflendirilecek; ( birlikte kullanılacağı makinelerin leasingli olduğu düşünülürse) ve tabi ki amortisman süreleri ve kayıtları nasıldır?

Makinenın 2 parçası yurt dışından ve leasingle gelecek,ilave parçaları Türkiyeden nakit olarak temin edilecek (yarısı leasing-yarısı demirbaş gibi mi? Olacak?,yoksa hepsi leasing mi olarak alınacak,belli bir kanun maddesi var mı bu konuda?)
Bu işlemin kayıdını nasıl yapacağız?

Lesing sözleşmesi bittiğinde bizim yatırımlarmızın amortisman sürelerinin dolmuş veya dolmamış olması kayıt tutuluken birşeyi değiştirir mi?
Şimdiden yardımınız için çok teşekkür ederim; Saygılarımla...
 
Üst