Yatırım Teşvik Belgesi İptali Halinde KDV Durumu

YILMAZCELIK57

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Nis 2008
Mesajlar
266
Kolay gelsin arkadaşlar,

2008 yılında 300.000.-TL bedel ile alınan makine parkuru yatırım teşvik belgesi kapsamında alınmıştır. Dolayısıyla 54.000.-TL KDV istisnasından yararlanılmıştır.

Ancak yatırımın bitirilemeyeceği öngörülmekte ve iptali talep edilecektir.

Teşvik belgesi sahibi şirketin devir 100.000.-TL KDV si bulunmaktadır.

İptali halinde teşvik belgeli şirket açısından ve

teşvik belgesine bağlı KDV siz satış yapan mükellefler açısından

doğacak külfetler neler olacaktır.

Konu ile tecrübesi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyor teşekkür ediyorum.
 
Ynt: Yatırım Teşvik Belgesi İptali Halinde KDV Durumu

Recep Bıyık ve Aydın Kıratlı'nın Vergi Teşvikleri ve Korumaları adlı kitabının 206 sayfasından alıntıdır."Katma değer vergisi istisnası koşullarına uygun olarak satış yapanlar, teslimden sonra yatırım teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi nedeniyle ortaya çıkan vergi ve cezalardan sorumlu değildir. Bu durumda ziyaa uğratılan vergi alıcılardan yürürlükteki mevzuata göre ceza uygulanarak geçikme faizi ile birlikte tahsil edilir." denilmektedir.
 
Ynt: Yatırım Teşvik Belgesi İptali Halinde KDV Durumu

Teşekkür ederim Mustafa Bey,

Teşvik belgesi sahibi firmanın teşvik belgesini iptal ettirdiğini varsayar isek KDV istisna tutularak alım yapılan makineler için söz konusu olması gereken KDV tutarları mı cezalı tahsil edilecek.

Bu durumda şirketin KDV devrinin olup olmamasının bir önemi var mı?

Örneğin 54.000 TL teşvik belgesine bağlı olarak KDV siz alındı.

Şimdi iptal ediliyor . Ancak şirketin 100.000 TL KDV devri o dönemden beri var diyelim.

Bu durumda ne olacak?
 
Ynt: Yatırım Teşvik Belgesi İptali Halinde KDV Durumu

İlgili dönem beyanlarında Devreden KDV'nizin bulunması durumu değiştirmiyor.

Eğer siz yatırım teşvik belgesi malın satıcısı olsaydınız ve maliye KDV'sini sizde arasaydı siz beyannameniz ödenecek KDV'ye teşvik belgesi kapsamında verdiğiniz mala ait KDV hesaplanan KDV olarak yazar ve devreden KDV'nizi bu ödenecek KDV'den düşebilirdiniz.

Fakat maliye KDV'yi satıcıdan değil vergi ziyaa cezası ile birlikte alıcıdan arıyor. Bu sebeple devreden KDV'nizi mahsup etme imkanınız yok. Çünkü siz bu malı Teşvik kapsamında KDV'siz değilde normal alsaydınız, indirlecek KDV olarak işleyecek ve Devreden KDV'niz bu teşvik belgeli malın KDV'si kadar artıcaktı. Yani Devreden KDV'nizden mahsup edil ek olacaktı. Bu sebeple VUK pişmanlık ve ıslak hükümlerinden de yararlanarak (VUK 371-376) beyantınız yapmanız ve KDV'yi ödemeniz gerekmektedir. Ödenen KDV İndirilecek KDV ye ilave edilebilir. Cezalar ise KKEG.
 
Üst