Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Üyelik
25 Eyl 2008
Mesajlar
6
Selamlar

ben muhasebeci degilim. sadece bir konu hakkinda bilgi almak istiyorum, eger yardimci olabilirseniz. Konu su...sirketimiz yeni kuruldugu icin, calisanlarimiza yemek ihtiyaci icin sodexo yada multinet gibi bir sirketten henuz bir anlasma ile kart yada fis alamadik. Gecen zaman icinde yaptiklari yemek harcamalari icin alabiliyorlar ise fatura almalarini istedik. Ancak her firma meblag kucuk oldugunda fatura vermiyor. calisanlar bu durumda yemek yedikleri yerlerden aldiklari fisleri getiriyorlar. Ancak muhasebemiz bu fisleri kabul etmiyor. Ve biz bunlari gider olarak gosteriyoruz. Yaptigim arastirmaya gore 300YTL altinda yazar kasa fisleri kabul ediliyormus! Ancak muhasebemiz bunu reddediyor. Bunun dogrusunu nasil ogreniriz. Zira hergun ayni yerden yemek yemeyen personele fatura aldirmak cok zor...

ikinci olarak ise bir sirket acaba sirkette calismayan birinin egitim ve sinav giderlerini karsilama yoluna gider ise, sirket adina fatura kestirildiginde bunu kullanabilirmi?

yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Bir an önce yemek firmalarıyla anlaşıp yemek fişi vermenizde yarar var . muhasebeciniz bu konuda haklı çünkü yazarkasa fişleri isbat için yetersiz.Eğer yemek bedeli olarak para veriyorsanız bu paraları gider yazabilmeniz için personel bordrolarında brütleştirmek suretiyle suretiyle gelir ve damga vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir. AYRICA GÜNLÜK ASGARİ ÜCRETİN %6 SINI AŞAN TUTARLAR İÇİN SSK KESİNTİSİ DE YAPILMALIDIR.

Yemek fişleri de 2008 yılı için günlük 9,00'yi geçmemelidir.Geçen kısımlar yine vergi ve ssk ya tabidir.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

İkinci sorunuza cevap

Normalde işletmenin personeli olmayan kişilere ait eğitim giderlerini ödemeniz halinde; bu ödemelerin işletmenin faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olması ve yapılan bu giderlerin işletme faaliyetlerinin ve işletmenin büyüklüğü ile orantılı olmasıı gerekmektedir. Aksi taktirde bu giderler ve ödemeler Kanunen kabul edilmez (Örnek:Şirket ortağının çocuğunun kurs,özel okul giderleri=KKEG,şirketin faaliyetini yürütmesi ile bir alakası yok)
Ancak Eğitim,kurs gibi ödemeleri dolayısıyla gider yazmanız yukarıdaki şartlara bağlıdır.(örnek ecza firması; doktorlara kendi markalarını recete etmeye yönelik ya da tanıtıma -pazarlama-satış gideri niteliğinde- değişik eğitimler ya da seminerler düzenlemektedir.Bunlar dolayısıyla alınan faturalar şirket gideri niteliğinde olacağından gider kabul edilir.-şirket büyüklüğü ile orantılı olmak koşuluyla tabiiki de..yoruma göre değişir:)-

Ancak öğrecilere burs niteliğinde yaparsanız durum değişir.BUnunla ilgili aşağıdaki linkteki yazıyı inceleyebilirsiniz.


http://www.alomaliye.com/levent_gencyurek_ogrenci.htm
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Sorularimi cevapladiginiz icin tesekkur ederim. 1 nci soru icin su yorumu nasil degerlendiriyorsunuz? Bayer turkiyede ki arkadasim (ki burada mudurdur) bana 300YTL ye kadar yazar kasa fislerini kabul ettiklerini soyledi. Peki bu nasil muahasebelestiriliyor. Ikinci soru icin yeterli cevabi gonderdiginiz linkten aldim. Oradada kesilen fatura kisi adini icerecek sekilde tanimlanmis ama fatura firmamiza kesilmis. Bu durumda kullanamiyoruz. Eger bu kisi adi faturada olmasaydi, faturayi sanirim kullanabilecektik, dogrumuyum?

yardimlariniz icin tesekkurler sunarim
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Y.kasa fişi her zaman sorun yaratabilir. İnceleme anında y.kasa fişinde firmanızın bilgileri olamayacağı için bu harcamalar kişilerin şahsi harcamaları olarak görülerek giderler kabul edilmeyebilir. Ayrıca fiş karşılığı yapılan ödeme nakit bir ödeme olacağı için yapılan nakit ödemenin bürütü bulunarak kişilerin ücret bordrosuna sosyal yardım olarak ilave edilmelidir.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Bahsettiğiniz durum muhtemelen öğle yemekleri değil de şirket personelinin şehirdışı ya da yurt dışı giderlerine ilişkindir.(şehir içi öğle yemekleri için yukarıdaki açıklamalarım geçerli)
BU tip giderlerde iki tür yol seçilebilir.Gerçek gider usulü ki bu usulde yapılan tüm harcamalara ilişkin evraklar(yazarkasa fişi,perakende satış fişi, fatura vs.) istenir ve bu harcamalara ilişkin bordro düzenlenerek ilgili evraklar bu bordrolara eklenmek ve personel ile idari müdürlerin imzaları ile tespit edilmek kaydıyla gider yazılabilir.
Diğer yol ise harcırah usulüdür ki bu konu daha teferruatlı.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Arkadaşlar neden olaya "sağlamcı"yaklaşılıyor? yazar kasa fişlerinin fatura düzenleme sınırını aşmaması koşuluyla gider kaydedilebileceğine ilişkin tebliğ var(şu anda bakamadım, sayısını hatırlayamıyorum).İnceleme yapacak olan yetkilinin keyfi uygulamarı için mükelleflere zorluk çıkarmak doğru olmasa gerek diye düşünüyorum..Kuşkusuz ki ilgili fişlerle işletmenin işleyişinin bir bağlantısı olmalı ve sorulduğunda bu izah edilebilmeli. Hem bu faturalar için de geçerli değil mi sizce?selam ve saygılar.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Yazar kasa fişleri gider yazılamaz diye nerde yazar? Yazar kasa fişlerinin gider yazılamayacağını savunan arkadaşların kanuni gerekçelerini merak ediyorum.

İlgili firmadaki öğle yemekleri karşılığı yazar kasa fişleri gider yazılabilir. Tabi 1 kişi öğle yemeğinde 1 kuzu yemiyorsa.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Tekrar Selamlar...

oncelikle cfenerci ile nane'ye verdikleri resmi bilgiler icin tesekkur ederim. Sonradan sohbete dahil olan butterfly effect ve serkan aymaz bey'ede ayrica tesekkur ederim. Benim amacim hem konunun formal aciklamasini ogrenmek hemde muhasebe sisteminin kanunlar ile arasinda bir denge olup olmadigini ogrenmek.

calisanlarimiz oglen yemeklerinde kuzu tabiki yemiyorlar, ornegin 6 calisanim var ortalama biri 300YTL yemek masrafi var. ancak bu fislerin sayisi yuzunden muhasebecimin ugrasmak istemedigini hisseder gibi oldum. Oldum diyorum cunki cok ikna edici degildi... Bu nedenle yapilabilecekleri ogrenmek istiyorum. Bizim sirketimiz kucuk ama masraflar buyuk bunlari gider yazamamak bana ciddi sorun cikartiyor.

Mesela soyle bir soru sorayim, asgari ucretten calisan bir adet calisanim var, bu kisinin aylik yemek masrafi 300YTL olamaz mi yani! Bu adam maasina gore mi yemek yiyecek. Muhasebecimin tezine gore yemek ve yol masraflari asgari ucret kadar tutuyormus!! Bu olurmuymus!! Ne yapalim? Bu konuya muhasebecimin itirazi var cunki!!!

Buna ek olarak, 6 x 300=1800%KDV x 12 ay baya bir tutuyor. Illa sodexo mu kullanmam lazim yani!! Belki sodexo kullanmak istemiyorum. Mutlaka mantikli bir yolu olmasi lazim.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Fiş yöntemi yerine bürüt maaşlara yemek ve yol yardımı olarak ilave etmelisiniz.
"Bu adam maasina gore mi yemek yiyecek. Muhasebecimin tezine gore yemek ve yol masraflari asgari ucret kadar tutuyormus!! Bu olurmuymus!! Ne yapalim? Bu konuya muhasebecimin itirazi var cunki!!!" konusunda ise sm/smmm sonuna kadar haklı. Bir kişi ancak kazancını harcar. Eğer aldıkları ücrete yakın veya fazla (akla mantığa yatmayan) giderler var ise kayıt dışılığın belgesidir ve başınız çok ağrır.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

sm/smmm nedir diye sorabilirmiyim ? tesekkurler
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

300.-YTL/24 gün = 12,5.-YTL gayet normal bir rakam. Gider yazılabilir ( kanuni sınır 9.-YTL demeyin çünkü 9 YTL nakit olarak verilen yemek parasında söz konusudur).

12,5 - 9 = 3,5.-YTL arasındaki fark eleştiri konusudur derseniz. Ben de derim ki müşterime yemek ısmarladım. Temsil harcama gideri yaptım. Ne diyeceksiniz?

Ayrıca yemek parası çalışanın cebinden çıkmıyorki, Şirket karşılıyor. Muhasebecinin mantığı yanlış. Muhasebeci elma ile armutu karşılaştırmış.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Arkadaşlar ondan bundan korkarak, işten kaçarak muhasebe yapılamaz. Yasalar işlerin nasıl yapılacağını, sınırlarını belirler. Yorum yapılacak bir durum göremiyorum. İşyeri dışında personele verilen günlük yemek bedeli 9.-YTL'ye kadar yazarkasa veya perakende satış fişi ile belgelendirilip doğrudan gider yazılabilir. Vergiden istisna edilmiştir. Aşan kısmı varsa vergilendirilr. Bu sayı 6 da olabilir 60 ta. Yeterki bordrodaki sayıdan fazla olmasın.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Korkarım ki Sayın Regal de bu hususu yanlış yorumluyor.

Buradaki kıstas "hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakten yapılan ödemeler" dir. (GVK 23/8). Yazarkasa fişi ya da fatura karşılığında ödeme hizmet erbına değil lokantaya yapılmaktadır. Buradaki yorum hatası şudur. 9 YTL'nin üzerindeki yemek fişi/faturası hizmet erbabına sağlanmış bir menfaat olarak algılanmaktadır.

Sonuçta personelin eline 15.-YTL para verip gider yazarsanız (dikkat burada fişe gerek yok tevsik aracı bordrodur). 6 ytl'nin vergisi vardır. Ama Personel size fiş/fatura getirirse (ki bu para lokantaya gittiği için personelin şahsi bir "menfaati" söz konusu değildir, yani personelin cebine kalmıyor para.) 15-YTL stopaj yapılmadan fiş ile gider yazılır, KDV'si de indirilir.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Değerli Büyüklerim

Benim bu konuda size şöyle bir sorum olacak Eğer personele verilen yemek ofiste pişiriliyor ve bunun için günlük market alışverişi yapılıyorsa ve sonucunda yazar kasa fişi alınıyor ve büro gideri ( yada yemek gideri) olarak kaydediliyorsa bunda problem olacak bir işlem var mıdır ? Bu işyerinde kimsenin bordrosundan yemek yardımı gibi bir tutar geçirmiyoruz.

Bu arada asgari ücretle çalışan bir personelin maaşına yakın miktarda yemek gideri olması ülkemiz şartlarında mantık dışımıdır? . Bir personel o iş yerinde kazandığı tutarda fazlasını yemekte harcaması işyerinin onu gider yapmasına engel midir? Sayın büyüğüm bir kişi ancak kazancını harcar derken bunu mu demek istemiştir ?

nane ' Alıntı:
Bir kişi ancak kazancını harcar.

Aklıma takılan bu sorulara sayın büyüklerimden bir cevap alabilrsem çok memnun olacağım

Saygılarımla
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Sizinkisi nakti değil ayni yardım sınıfındadır ve vergi ve ssk muaflığı var.
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

Sohbete son katilan arkadasiminizin anlattigi, bana muhasebecim ile aramda gecen bir dialogu hatirlatti. Bir keresinde bir ekmek yapma ve bir adette ekmek kizartma makinasi aldim ve faturalarini sirkete kestirdim. Sonra muhasebecim bana sirkette yemek mi pisiyor ki bunlari aldiniz, IT sektorundeki bir sirkette yemek pisermi? bunlari kullanamayiz diye fisleri kullanmamisti. Demoklesin kilici gibi yani? Bende dumur olmustum ;D
 
Ynt: Yazar Kasa Fiş Kullanımı

az daha unutuyordum, benim muhasebeci ;) ayni zamanda asgari ucrete sahip bir calisan, nasil olurmusta 300YTL lik yemek fisi getirirmis bu olurmuymusda demisti. Bunuda hatirlatmak istedim. Buda bana cok sacma gelmisti. Bir personelin gunluk harcamalari, yol yemek, iletisim, ona verdigim maasla bu sekilde kiyaslanmasi bana mantik disi geliyor. Adamin maasi 600YTL ise ama yaptigi is itibari ile cep telefonu 800YTYL masraf teskil ediyorsa. bu ise devam ettirmek icin adamin maasinimi arttirmam gerekiyor. Boyle sacma mantik olurmu canim?!!!
 

Benzer konular

Üst