fonradar

Yazar kasa ve Sevk irsaliyesi hakkında.

Üyelik
26 Ağu 2009
Mesajlar
99
1-Halı yıkama işi ile iştigal eden firmalar yazarkasa kullanmak zorundamıdır.Halıyı evlerden teslim alıyor ve yıkayıp kurutup evlere teslim ediyor.
2-Halıyı evlerden teslim alırken sevk irsaliyesi düzenlenirmi veya hangi evrak.Yıkayıp kurutup tekrar eve teslim etteğinde tekrar sevk irsaliyesi fatura veya yazarkasa fişimi düzenlemesi gerekir.
Yıkanmak ve temizlenmek üzere evlerden veya işyerlerinden toplanan halıları yıkayıp kurutup tekrar evlere veya işyerlerine teslim eden firmanın evrak akışı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılarımla.
 
Ynt: Yazar kasa ve Sevk irsaliyesi hakkında.


...
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
( Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü )

Sayı : B.07.1.GİB.4.42.17.02/
VUK-2-18122/ 136
Konu : Sevk İrsaliyesi Hakkında



.....................................

KONYA



İLGİ : 26.12.2007 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçede, Başkanlığımız Meram Vergi Dairesi Müdürlüğünün ................. vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, elbise kuru temizleme ve halı yıkama işi ile iştigal ettiğinizi, müşterilere ait halıların işyerine müşteriler veya şirketinize ait servis araçlar ile getirilerek temizleme işlemi yapıldığını, temizlenen halı ve kilimlerin gerek müşteriler tarafından gerekse şirketinize ait araçlarla ücretsiz olarak evlere teslim edildiğini belirtilerek, halı ve kilimlerin işyerine getirilip yıkanıp temizlendikten sonra tekrar evlere teslim edilmesi sırasında sevk irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceğiniz hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmıştır.

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 230'uncu maddesinin 5'inci bendinde; "Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşına bulundurulması şarttır." hükmü yer almaktadır.

Anılan madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi; satışa konu olan ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir. Dolayısıyla şirketiniz tarafından halı temizleme hizmeti sunulmakta olduğundan, ticari bir mal hareketi söz konusu değildir.

Bu açıklamalar çerçevesinde; halı ve kilimlerin temizlenmesi amacıyla işyerinize getirilmesi ve yıkanıp temizlendikten sonra tekrar evlere teslim edilmesi sırasında sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmamakta olup, fatura ve yerine geçen belgelerin hizmet ifasında düzenleneceği tabidir.

Bilgilerinize rica ederim.


...
 
Ynt: Yazar kasa ve Sevk irsaliyesi hakkında.

sayın moderatör teşekkür ederim
iyi çalışmalar.
 
Üst