Yazar kasa ... !

TALHAM

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Mar 2006
Mesajlar
374
Arkadaşlar merhaba ;

2 Yıl önce kurulan ve kuru temizleme işine aracılık yapan bir şirkette o günden bu güne, aracılık hizmeti için fatura ve şahıslardan alınan kuru temizleme ücretleri için ise p.s.fişi veriliyor. ( 4 ay önce bizim mükellefimiz oldular ve aynı uygulamaya devam ettik )

Şirketin çalışma şekli ; x vatandaşından mesela perdelerini alıp, y kuru temizleme şirketinde temizlettirmek.. Vatandaştan 10 TL alıyor ve buna p.s.fişi düzenliyor. Ayrıca anlaşmalı olduğu kuru temizleme şirketlerine de aracılık faturası düzenliyor..

Ancak bu gün şube açılışı için gidilen vergi dairesi, kuruluştan itibaren 30 gün içinde yazar kasa almalıydınız, kullandığınız her p.s.fişi için ceza keseceğiz demiş..!


Ne yapmalıyız ?
Nasıl bir ceza ile karşı karşı kalacağız ?
Haklı itiraz noktalarımız olabilir mi ?
Bu arada yazar kasa müracatında bulunalım dedik, öncekullandığınız ps.f. lerini tesbit edip, cezayı keseceğiz vs. demişler..

Tecrübeli arkadaşlarımızın yorumlarını rica ediyorum..

Saygılar..
 
Ynt: Yazar kasa ... !

yazdıklarından fason kuru temizleme şirketi gibi anladım. kuru temizleme yaptırdıgı yere komisyon faturası kesmenize anlam veremedim. madem komisyon faturası kesiyorsunuz , firmalara sizin deil kuru temizleme yaptırdıgınız yer fatura vb. belge düzenlemesi gerekmezmi ?
 
Ynt: Yazar kasa ... !

Sn. MeslekiPaylasim ;

Biz vatandaştan aldığımız mesela perdesine 10 TL p.s.fişi kesiyoruz.
Sonra o perdeyi 8 TL na bir kuru temizleme şirketine temizletiyor ve ondan 8 TL için kendimize fatura alıyoruz.

Ayrıca anlaşmamız gereği ilgili kuru temizleme firmasına müşteri bulmuş olduğumuzdan, götürdüğümüz her iş için bir komisyon ücreti alıyor ve fatura kesiyoruz.. Burada yanlışlık yok..!

Sıkıntı p.s.fişi kullanmamızda.. Vergi dairesi yazar kasa kullanmalıydınız veya p.s.fişi kullanmamalıydınız diyor.. Vatandaştan aldığınız ücret içinde fatura kullanalıydınız diyor ve her fiş için ceza keseceğini söylüyor :(
 
Ynt: Yazar kasa ... !

Sizin durumunuz y.kasa alma zorunluluğu dışında kalan mük. arasında sayılmadığından ve ft sınırının altında satış/hizmet yaptığınızdan vd haklı. Gelecek cezada ind. talep edip ödeyebilirsiniz.
 
Ynt: Yazar kasa ... !

merhaba
benim de yazar kasayla ilgili bi sorum olcaktı..
örneğin yarın bir işletmenin açılışı bildiriliyor.söz konusu işletme yazar kasa kullanma mecburiyeinde..
işletme işe başladığı gün vergi dairesinde izin dilekçesi alıp yazar kasa satın aldıktan sonra evraklarını götürüp aynı gün içerisinde ökc levhası alabilir mi...

iyi çalışmalar..
 
Ynt: Yazar kasa ... !

Eğer aynı gün içinde izin yazısı alıp,izin yazısıyla y.kasayı satın alıp,servise ayarlattırıp,evrakları tamamlayarak vergi dairesine yetiştirebilirseniz elbetteki alabilirsiniz.

Ancak bütün bunları sorunsuz gerçekleştirebilmek için;yoklamanın tutulup akabinde sicil servisinde açılışın yapılmış olası gereklidir.
 
Ynt: Yazar kasa ... !

teşekkürler cevap için...
bağlı olduğumuz vergi dairesi açılış günü yoklama yapmadığı için yoklama beklenecek o zaman...

peki vergi levhası bilidiği gibi muhasebecilerden tarafından onaylanabilmektedir...
yoklama olmadan muhasebeciler işyeri açılışını yaptıgı gün mükellefe vergi levhasını vermektedirler..
sizce yoklama yapılmadan yapılan bu işlem uygun mu...
 
Ynt: Yazar kasa ... !

yoklama olmadan muhasebeciler işyeri açılışını yaptıgı gün mükellefe vergi levhasını vermektedirler..
sizce yoklama yapılmadan yapılan bu işlem uygun mu...

Bu muhasebecisine göre değişir.
Fakat en sağlıklı olanı,yoklamanın tutulması ve yoklamanın pürüzsüz olmasıdır.
Vergi levhasını onaylayıp vermek 1 dk.bir iş.
Acele etmeden, herşeyi prosedürüne uygun olarak yapılmasından yanayım.
 
Ynt: Yazar kasa ... !

açılış yapılırken işe başlamadaki smmm bilgilerini doldurup mesleki sözleşmenizide daireye ibraz edip damga vergisini öderseniz ve bu mükellefin vergi levhası tarafımdan tasdiklenmiştir diye 30 gün içinde daireye dilekçe verirseniz hemen tastikleyebilirsiniz.biz acil açılışları böyle yapmaktayız.ama yoklama beklenirse daha iyi olur tabii
 
Üst