Yazar Kasa

değerli meslektaşlar ve üstatlarım....başımızın belası bir yazarkasamız var..üstünde merkez adres yazıyor...ama şubemizde kullanmışız..şimdi şube kapanışını yaptım...tescil edilmiş durumda...ticaret sicil yazısı ile mühürletebilirimiyim?...tasfiye kararı alacaka olan bu şirket tasfiye sürecinde nezaman yaazarkasayı mühürletebilir? aynı zamanda ruhsat ve levhası kayıp bulamıyoruz..bunun için neler yapmalaıyım?..yardımlarınız ve cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Ynt: Yazarkasa

Sayın Mercanfıkrı;
Bütün bu işlemlerden önce Servis Ruhsat olmadan işlem yapamayacağı için. Önce Kayıp olan Ruhsat ve Levha için Kayıp ilanı verip, Servise yeni bir ruhsat çıkarttırmanız gerekiyor. Yazar kasayı mühürletme( servis dışı bırakma işlemi ) işleminide şube kapanış tarihinden itibaren 30 gün içinde yaptırmanız ve V.D. Bildirmeniz gerekiyor.

Y.kasa

çok teşekkürler sayın a.yeşim...peki adresinde sadece mrk.adres yazılı..y.kasada şube adresi yazmıyor...bana merkezin tasfiye kararını getir..öyle kapatayım dermi???

Ynt: Yazar Kasa

der.ayrıca merkezde kullanılması gereken yazarkasanın,şube adresinde kullanıldığı tespit edilirse v.u.k.na göre ceza kesilir.

bence yazarkasayı şubede kullandığınızı hiç karıştırmayın.

evet Sayın Nisan 'ın da belirttiği gibi normalde kasa merkez e ait olduğu için kapanış kararınızı isteyebilir. iyi çalışmalar dilerim.

Merhaba,

Yazarkasadan kesilen fişlerde fiş üzerindeki herhangi bir kaleme müşteri ilerleyen zamanlarda itiraz ederse bu kalemi fiş üzerinden nasıl iptal edebiliriz. Aynı şekilde fatura basan yazarkasalarda fatura üzerindeki bir kalemi nasıl iptal edebiliriz. Yazarkasaların gider pusulası basamadığını göz önüne alarak çözüm yolu sunmanızı rica ederim.

Yazarkasadan fiş alındıktan sonra aynı belge üzerinde herhangi bir iptal işlemi yapılamamaktadır.
İptal ya da iade yapılacaksa KDV'ni de kapsayacak şekilde gider pusulası düzenlenmesi gerekir.
Alıcı vergi mükellefi ise iade fatura düzenleyecektir.

MERCANFIKRI
a. merkezde duran kasayı şube açtığınızda oraya götürüp kullandınız.
b. şube için aldığınız kasada adres bilgisi yanlış yazıldı.
hangisi? veya ilk kullanırken nasıl bir işlem yaptınız?
vergi idaresinin bu durumu tesbiti halinde ceza yemeniz kaçınılmaz.

şb açılışında vergi dairesine "merkezdeki 2. yazarkasamızı açmış olduğumuz şubede kullanacağız" şeklinde mi bildirdiniz?

sayın nane..şirketi yeni aldım 7-8 yıllık geçmişi var..soru soruyorum cevap verecek birisi yok..her yıl müşavir değiştirmişler....benden önceki müşavire ulaştım..ama oda bilmiyor...yazarkasa da merkez adres yazılı...şube hiç geçmiyor...eskiden merkezden parekende satışı yapıldıysa alınmış olabilir.

sorumun amacı vd şb y.kasa işlemlerini hiç yaptırmamış olunabilir. vd kasa alınmadığını atladı ise ceza kesmeyi unutmuş olabilir. yani y.kasa merkezde durması gerekirken idareye haber verilmeden şubede kullanılmış olabilir. buda ceza almanızı gerektirir. eğer merkezde fazla olan kasa şubede kullanılacak şeklinde bildirilip adres değiştirilmedi ise (buda cezayı gerektirir.) vd. aynı şekilde "şb kapattığımızdan y.kasayı merkezde kullanacağız." şeklinde dilekçe verin. bir süre orada kullanın, ileriki bir tarihte isterseniz devre dışı bırakın veya satın. yani vd adres değiştirmeden kullandığınızı farkettirmeyin.