yazarkasa fişleri hakkında(kontür alımı)

Üyelik
30 Haz 2005
Mesajlar
88
Konum
İSTANBUL
değerli üstatlar

çelişkide kaldığım aşağıdaki konuda yardımcı olursanız sevinirim.

gsm faturalarında (örneğin turkcell) %18 kdv ve %25 öiv hesaplanmakta
ve bizde muhasebeleştirirken kdv yi indirip öiv yide kkg olarak atmaktayız.

oysa hazırkart kullanıcıları diyelim 100 kontur aldığında yazarkasa fişinde
kdv olarak % yazıp kdv tutarı olarakda herhangi bir tutar belirtilmemektedir.acaba kayıt altına alırken tamamını gidere mi atacağız
yoksa bu tutardan içyüzde ile kdv ve öiv mi hesaplayacağız.

saygılarımla,
 
Sayın arkadaşım,

Özel İletişim Vergileri Kanunu'nun 39. maddesinde özel iletişim vergisinin konusu ve mükellefleri belirtilmiştir.

Buna göre 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin yapmış oldukları kanunda belirtilen hizmetlerin Özel İletişim Vergisinin konusuna girmektedir. ( Burada bahsedilen, GSM şirketleri vs. lerdir. )

Ancak, telefon bayilerinin veya ön ödemeli kontör satan büfe vb. yerlerin böyle bir izin veya ruhsat alması söz konusu olmadığından vergi mükellefi değildirler. Söz konusu yerler kontörleri ÖİV'li olarak alırlar ve mükellef olmadıkları için ÖİV hesaplamazlar, ödenen ÖİV leri de gider unsuru olarak değerlendirirler.

Buna göre, büfe vb. yerlerden alınan kontörün maliyet bedeli içinde her ne kadar ÖİV yer alıyor olsa da, büfe vb. yerlerin ÖİV hesaplamamaları sebebi ile ödenen bedel tamemen gider unsuru olarak değerlendirilir.

Ayrıntılı bilgi için 4 no.lu Gider Vergileri Sirkülerine bakabilirsiniz.

KDV konusunda fikrim var ama emin değilim araştırmam gerekiyor. Bu sebeple yanlış yönlendirme olmaması için firkimi belirtmek istemiyorum
 
Merhaba,

Olayın KDV yönüne bakıldığında, alınan kontür tutarı diğer benzeri işlemlerde olduğu gibi (tekel, gazete, dergi, akaryakıt v.b..) KDV tutarı tüketiciler tarafından iç yüzde ile ayrılarak indirilmelidir.

Bu tür kalemlerdeki alım tutarının içerisinde yer alan KDV tutarı gider yazılamaz.
 

Benzer konular

Üst