Yedek Ayırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan figo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

figo

Katkı Sunan Üye
arkadaşlar sizlerinde bildiği gibi şirketlerde yedek ayırma diye birtakım işlemler var

sorum şu :
araştırdığım örneklerde hep şirketlerin karı dağıtmaları kararı aldığını varsayarak yedek ayırma işlemleri yapılmış. pekala şirket kar dağıtmayıp şirkette bıraktı ise nasıl muhasebe kayıtları yapmalıyız.

bu konuda örnek verebilecek arkadaşların cevaplarını bekliyorum.

Ynt: Yedek Ayırma

Merhaba,

54. KÂR YEDEKLERİ

Kanun, ana sözleşme hükümleri ya da ortaklıkların yetkili organları tarafından alınan kararlar uyarınca, dağıtılmamış ya da işletmede alıkonulmuş kârlar bu hesap grubunda gösterilir.

540. YASAL YEDEKLER

Kanun hükümleri uyarınca ayrılmış bulunan yedekler bu hesap kaleminde gösterilir.

İşleyişi :

Yedekler faaliyet yılı kârından mahsup edilmek suretiyle bu hesaplara alacak kaydedilir.

541. STATÜ YEDEKLERİ

Ana sözleşme hükümleri çerçevesinde ayrılan yedekler bu hesap kalemi içinde yer alır.

İşleyişi :

Bu hesap "540. Yasal Yedekler Hesabı" gibi işlem görür.

542. OLAĞANÜSTÜ YEDEKLER

Sermaye şirketlerinde Genel Kurul tarafından ayrılmasına karar verilen olağanüstü yedek akçeler ile dağıtım dışı kalan kârlar bu hesapta yer alır.

İşleyişi :

Bu hesap "540. Yasal Yedekler Hesabı" gibi işlem görür.

figo ' Alıntı:
arkadaşlar sizlerinde bildiği gibi şirketlerde yedek ayırma diye birtakım işlemler var

sorum şu :
araştırdığım örneklerde hep şirketlerin karı dağıtmaları kararı aldığını varsayarak yedek ayırma işlemleri yapılmış. pekala şirket kar dağıtmayıp şirkette bıraktı ise nasıl muhasebe kayıtları yapmalıyız.

bu konuda örnek verebilecek arkadaşların cevaplarını bekliyorum.

arkadaşım, karı dağıtmayıp şirkette bekletirsen yedek akçe ayırmana gerek kalmıyor, dönem karını geçmiş yıllar karı hesabına bir sonraki dönem başında aktarırsın olur biter başka bi işlem yapmana gerek yok...

Süleyman arkadaşımızın zannedersem ufak bir yanlışı olacak yada yanlış anlama olabilir.. Kanuni Yedek akçe ayırmak için Dönem Karının olması yeterli.. Karın dağıtılıp dağıtılmaması yasal olarak yedek akçe ayrılmasına mani değil.. ancak dağıtılması kararı var ise sonrasında II. Tertip yasal yedek akçe ayrılmakta.. Dönem Net Karından(Vergi ve Yasal Yükümlülük Karş.Düştükten sonra) her halukarda Ödenmiş Sermayenin 1/5 ine ulaşıncaya kadar , Safi Karın 1/20 si oranında yani % 5 1.Tertip Yedek Akçe ayrılması zorunludur.

Evet sermayenin 1/5 bulana kadar 1, tertip yedek akçe ayrılır (kar varsa). 1/5 bulduktan sonra ancak dağıtım halinde 2, tertip ayrılır.

Uygulama da pek dikkat edilmese de. TTK'ya göre 1. temettü ödeme zorunluluğu var.