Yemek Faturası (Ticket, Sodexho vs)

El Pln

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2005
Mesajlar
131
Merhaba,

Şirkette çalışan işçi olmaması durumunda, şirket ortaklarının kullandığı sodexho yemek faturasını şirkete gider yazabilir miyiz?

Teşekkürler,
 
Merhaba

Şirket ortaklarına, şirkette çalışan olarak ücret ödüyorsanız sorun yok.

Aksi halde, şirkette çalışmadıklarına göre yemek vermeniz de söz konusu değildir.

Bu arada, KKEG kavramını da doğru kullanmak gerekli. Şirket için gerçekten gider olan, ancak vergi yasalarının matrahtan indirilmesini kabul etmediği giderler KKEG özelliği taşır. Yani şirket için gerçekten birer giderdir bunlar.

Şirket ortağı şirkette çalışmıyorsa, şirkette yemek yemeleri şirketin gideri değildir. Bu nedenle de KKEG olmaz. Bunlar, OCH'na borç yazılmalıdır. BUnlar ortak adına şirket tarafından yapılmış ödemeler niteliğindedir.
 
merhaba arkadaşlar
şirketin mutfağında yemek pişiyorsa bununla ilgili her fişi giderleştirebilirsiniz şirket ortaklarının da yemek harcamaları şirket ile ilgili şirketin yatırımları faaliyetleri müşteri çevresine ikramda bulunma gibi durumlar sözkonusu ise bu fişleri temsil ve ağarlama gideri olarak giderleştirebilirsiniz aksi halde patronun canı güzel bir restaurantta şahsi zevki için gidip yemek yemişse ve bu masrafı da şirketin kasasında karşılamışsa tabiki bu fiş gider olarak muhasebeleştirilemez direkt ortaklar cari hesabı borçlandırılır. maalesef ülkemizde vergi denetimleri o kadar basitleştirilmiş ve komik bir hal almışki patronun biri apartmana alınan kömürü bile şirketin adına fatura kestirip şirketinde muhasebeleştirebiliyor
 
Sn. Kurdoğlu;

Bir giderin (vergisel anlamda değil) şirket için gerçek bir gider olup olmadığının ölçüsü o giderin şirketin iş ve amaçları için yapılmış olması değil midir? Şirket amaçları dışında tamamen şahıs kişiliğini ilgilendiren bir harcama şirket için geçerli bir gider olmasa gerek.

Örneğin; şirketin gecikmiş bir vergi borcundan dolayı ödediği gecikme zammı şirket için gerçek bir giderdir. Çünkü bu gider şirkete ait bir vergi borcunun geç ödenmesinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bu gideri bilanço karını(ticari karı) hesaplarken gider kabul edebiliyoruz. Ancak vergisel yönden de yani mali karı belirlerken bunu kkeg olarak değerlendiriyoruz.

Bu noktada bu gider cari hesaba yapılan bir ödeme gibi görülüyor. Yani şirket ortağının şirketten yaptığı bir çekiliş olduğunu ve burada gider veya kkeg hesaplarının kullanımının uygun olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle burada gider hesaplarının değil 131 kodlu hesabın kullanımı daha uygun olacaktır.
 
Sn. Taştan,

Bakın, farklı bir nokta yok. Aynı şeyi söylüyoruz.

Bu arada genel kurullar ne oldu?
 

Benzer konular

Üst