Yemek ve Yol paraları - İşten çıkarılma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kare
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
K

kare

Ziyaretçi
Merhaba,

Merak ettiğim bir konu işten çıkarılma durumda işveren işinin tazminatını öderken yemek ve yol paralarını da göz önünde bulundurmak zorundaymiş.

Ben çalıştığım yerde yol parası almıyorum. Ama yemekler şirketten (garip oldu böyle yazınca). Ahçı teyze var her gün 3 kuruşluk malzeme ile 25-30 kişilik yemek çıkarıp mucizeler yaratıyor. Şimdi ben kovulursam yemek paramı nasıl hesaplayacağız. Bildiğim kadarı ile yemek parası veren şirketler en az 5 liramı 7 liramı öyle bişey vermek zorundaymış. Acaba bunu mu baz alacağız. Yoksa kendime "yeter artık üç kuruşun hesabını yapıp durma salla gitsin" mi diyeyim.

Herkese saygılar

Ynt: Yemek ve Yol paraları - İşten çıkarılma

hımm mizansel olarak hesapladım 5 liradan olsa 240 lira falan yapıyor sanırım. Sallasam mı bilemedim şimdi :)

Sen işyerinde yemek yiyosan hak ettiğin bi yemek parası yokki zaten ortada işyeri kendi yemek vermez se sana yemek parası verir o zaman hesaplarsın yemek parasını bu şekilde hesaplanmaz.

gcatar ' Alıntı:
Sen işyerinde yemek yiyosan hak ettiğin bi yemek parası yokki zaten ortada işyeri kendi yemek vermez se sana yemek parası verir o zaman hesaplarsın yemek parasını bu şekilde hesaplanmaz.

Bu yorum doğru değil. İşyerinde yemek veriliyosa ve servis varsa kıdem hesabına eklenir.

Sayın nguroy

Bende o şekilde biliyorum. Lakin ücret bazında nasıl değerlendireceğimi bilemedim. Bunun bir standartı varmıdır acaba

Teşekkürler

Yol parası için eğer servis varsa:
Aylık servis bedeli/personel sayısı/gün sayısı
Yol parası veriliyorsa günlük tutar *30

yemek için işletmede yapılıyorsa:
Mutfak harcamaları+Mutfakta çalışanların ücretleri+elkterik +gaz/personel sayısı/gün
Dışarda ticket veriliyorsa o bedel alınır.

Günlük yemek sigortaya tabi olmayan sınırı 1,67 TL'dir. İşyerinde 26 gün çalıştığınızı varsayarsak 43,42 TL net aylık yemek giderinizdir.

Yol içinse şuanki aylık akbil ücretini dikkate alabilirsiniz. 140 TL.

Hafızam beni yanıltmıyorsa 2011 yılı için vergiye tabi yemek bedeli 10 lira idi. Altında kalan kısmı ise vergiye tabi değildir. Burda işyerinde kendi imkanlarıyla yemek yapılmaktadır. Dolaysiyla ücret geliri olarak vergilendirilmez. Çünkü yasa da açıkça denildiği üzere işyeri ve mustemilatinda yapılan yemek harcarlarsa ücret geliri olarak hesaplanmaz. Ücret geliri olmayan seyin tazminatı da olmaması lazım gelir.

nguroy ' Alıntı:
gcatar ' Alıntı:

Bu yorum doğru değil. İşyerinde yemek veriliyosa ve servis varsa kıdem hesabına eklenir.

??? ??? ???

Cevaplarınız için herkese teşekkür ederim ^_^

lrtysh ' Alıntı:
Günlük yemek sigortaya tabi olmayan sınırı 1,67 TL'dir. İşyerinde 26 gün çalıştığınızı varsayarsak 43,42 TL net aylık yemek giderinizdir.

Sgk ile kıdeme esas ücret farklı şeylerdir. Eğer yemek bedeli günlük 15 tl ise kıdeme esas yüklü ücrete günlük 15 tl eklenir. SGK ile bunun ilgisi yok. Ayrıca vergi ile de yok. Kıdem hesaplanırken zaten brüt ücretler dikkate alınır.
Yol için ise fiilen verilen yol parası belli ise onun brüt tutarı alınır. Belli değilse aylık akbil alınabilir.

nguroy ' Alıntı:
lrtysh ' Alıntı:

Sgk ile kıdeme esas ücret farklı şeylerdir. Eğer yemek bedeli günlük 15 tl ise kıdeme esas yüklü ücrete günlük 15 tl eklenir. SGK ile bunun ilgisi yok. Ayrıca vergi ile de yok. Kıdem hesaplanırken zaten brüt ücretler dikkate alınır.
Yol için ise fiilen verilen yol parası belli ise onun brüt tutarı alınır. Belli değilse aylık akbil alınabilir.

Tabiki günlük ne verirlerse onun üzerinden kıdeme esas alacak. Ama hani bordroda felan gösterilmek istenirse 1.67 Tl olursa günlük pek tutarında bir artış olmuyor. Onu demek istemiştim.

Evet PEK farklı Kıdeme esas yüklü ücret farklı şeyler.