fonradar

Yeni 4b Eski Bağkur Prim Miktarları

Üyelik
29 Eki 2008
Mesajlar
67
Arkadaşlar eski bağkur yeni 4b primleri ocak 2009 dahil enson yatırdığımız basamak miktarı üzerinden yatırmaya devam ediyoruz.

Aslında yanımızda çalışan asgari ücretli olmasına rağmen 2009 yılı gelir beyanını sgk neye göre tespit edecek bilemediğimizden sonradan fark çıkmaması adına böyle yapıyoruz. Fazlada yatırmak istemiyorum ama,

Çünkü SGK da bu konuda net bir şey söyleyemiyor. Sadece beyana göre diyor ama bunu bir yerle karşılaştırmaları lazım.

Benim şahsi düşüncem yıllık gelir yada kurumlar beyannamesindeki miktarımı gözönüne alacaklar.

Lütfen bu konu hakkında bilgilerinizi paylaşırmısınız.

Şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Yeni 4b Eski Bağkur Prim Miktarları

SGK ya bildirilen kazanç miktarı ile Vergi kanunları arasında bir bağıntı yok. İşçiden düşük kazanç beyan etmemeniz yeterli.
 
Ynt: Yeni 4b Eski Bağkur Prim Miktarları

peki istediğimiz zaman beyanla ödenecek rakamı değiştirmemiz mümkün mü;? Nasıl yükselteceğiz.? Örneğin hiç beyan yapmayanlardan şu anda min. tutarı tahakkuk ettiriyorlar.. Nasıl yükseltiriz?
 
Ynt: Yeni 4b Eski Bağkur Prim Miktarları

4/b sigortalıları cari ay dahil primlerini prime esas kazancın asgari ve azami tutarları arasında olmak üzere kendi beyanlarına göre ödeyecektir.Yani sigortalı 638,70 YTL ile 4151 YTL arasında olmak üzere matrahı belirleyerek beyanda bulunacak ve belirlenen matrah üzerinden yapılan işlin niteliğine göre %33,5 ila %39 arasında prim ödenecektir.

Sigortalılar beyanlarını yazılı olarak işlem gördükleri Kurum ünitesine yapacaklardır. Sigortalının beyanı, beyanın yapıldığı tarihteki aydan başlanılarak dikkate alınacak ve yapılmış olan bu beyan değişltirilmediği sürece sonraki aylar için de yapılmış sayılacaktır. Yeni sistemde, sigortalı her ay farklı bir beyanda bulunabilecek olup, gelirinin fazla olduğu ay azami prime esas kazanç beyan edebileceği gibi, bir sonraki ayda asgari prime esas kazanç üzerinden beyanda bulunabilecektir. Sigortalının beyanını değiştirmesi için tekrar Kurum ünitesine yazılı olarak müracaat etmesi gerekecektir.

4/b sigortalıları için yapılacak prim tahakkukları, hiçbir zaman asgari prime esas kazanç tutarının altında olamayacaktır. Sigortalının asgari kazancın altında yaptığı beyanlarda, yapılan beyana istinaden üst üste oniki aydan fazla prim ödemesinde bulunulmaması halinde veya gelir basamağı karşılığının asgari kazancın altında kaldığı durumlarda asgari prime esas kazanç üzerinden tahakkuk yapılacaktır.
Sigortalı aynı zamanda işveren ise, yani yanında hizmet akdine dayalı 4/a'lı sigortalı çalışltırıyor ise, hiçbir zaman 4/a?lı sigortalı için Kuruma bildirilen prime esas kazançtan düşük beyanda bulunamaz. Kanun metninde 4/b sigortalısı aynı zamanda ?işveren ise? ibaresi geçtiğinden ve Kanunun 12 inci maddesine göre, şirketlerde de şirket tüzel kişiliği işveren olduğundan, bu hükmün sadece gerçek kişi işverenler için uygulanmasının mümkün olduğu, düşünülmektedir..yani bu hüküm şirket ortakları için geçerli değildir...
 
Ynt: Yeni 4b Eski Bağkur Prim Miktarları

sn. manasse

01.01.2009 tarihi itibari ile matrahlar alt sınır 666,00 tl ve üst sınır 4.329,00 tl olarak değişti
 
Ynt: Yeni 4b Eski Bağkur Prim Miktarları

arkadaşlar teşekkürler yani ben asgari ücret üzerinden ödeyeceğim ücret arttığı zaman bizde arttırırız. kimse primi niye düşürdün diye sormayacak biraz mantıksız gibi geliyor ama..kolay gelsin
 
Ynt: Yeni 4b Eski Bağkur Prim Miktarları

evet aynen öyle..Hiç kimse niye düşürdün diyemez. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta beyanı değiştirirken bunu yazılı olarak kurum ünitesine yapmanızdır.
 

Benzer konular

Üst