fonradar

Yeni alınan taşıtın kdv'si hk.

mls1994

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ağu 2009
Mesajlar
100
merhabalar
yeni alınan ticari aracın kdv si kullanılmıyormuş bu doğrumu ve sattığımız da %18 kdv den hesaplanıp satılıyormuş acil bilgi verirseniz çok memnun olurum.


şimdiden teşekkürler...


Konu başlığı ve içeriğinde Yardım/Acil/Lütfen gibi ifadeler kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!
 
Ynt: yeni alınan taşıt kdv si acil

Ticari araçların alış ve satışlarında kdv oranı %18 dir ve indirim konusu yapabilirsiniz.
 
Ynt: yeni alınan taşıt kdv si acil

Ticari Araç tanımı değişmiştir. Bir çok ticari araç binek otomobil sınıfına alınmıştır. Şayet Dablo tipi bir araç alacaksanız GTİP 87.03 pozisyonunda olmamasına dikkat ediniz. Bu araçlar binek oto sayılmakta ve KDV'si indirilmemektedir. Ayrıca satışı esnasında %1KDV fatura kesilmektedir.
 
Ynt: yeni alınan taşıt kdv si acil

daıtca kango arabalar ticariye girmiyor mu sonuçta ruhsatta ticari araç yazıyor
 
Ynt: yeni alınan taşıt kdv si acil

Ruhsatta ticari yazması karayolları kanunu gereğidir. Ancak Gümrük müsteşarlığı bu araçları binek oto sınıfına almıştır. Maliye Bakanlığıda Daha fazla vergi geliri elde etmek amacıyla Karayollarının görüşünü dikkate almadan gümrük müsteşarlığın benimsediği gibi olayı benimsemiştir. Yani bu araçlardan
1- 2 den fazla koltuk olanlar
2- Şöför Koltuğunun arkasında koruyucu bariyeri olmayanlar
3- Sonradan Koltuk eklenmesi mümkün olan araçları vb.
binek oto sınıfına yerleştirmiştir.
Alacağınız aracı bu duruma göre değerlendiriniz.
 
Ynt: yeni alınan taşıt kdv si acil

Aracın ruhsatındaki tanım önemsizdir, kabaca; aracın yük taşıma kapasitesinin yolcu taşıma kapasitesinden büyük olması gerekli.
 
Ynt: yeni alınan taşıt kdv si acil

Almış oldugunuz aracın GTİP listesinden kontrol ederek ındırım konusu yapmanızı onerırım .
 
Ynt: Yeni alınan taşıtın kdv'si hk.

GTIP numarası 87.03 ise indirim konusu yapamassınız.binek otomobil sınıfındadır.87.04 ise indirim konusu yapabilirsiniz.
87.03 pozisyonundaki araçların satışı %1 87.04 pozisyonundaki araçların satışı %18 dir.
 
Ynt: Yeni alınan taşıtın kdv'si hk.

Naz_76 ' Alıntı:
....
87.03 pozisyonundaki araçların satışı %1 87.04 pozisyonundaki araçların satışı %18 dir.

Bir hatırlatma;

9- Aşağıda tanımları yapılan motorlu taşıtlardan yalnız kullanılmış olanlar, [3]
"Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8701.90.50.00.00 Kullanılmış olanlar ile [4] 87.03 pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil). [(Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb., motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar, "8703.10.11.00.00 özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar", "8703.10.18.00.00 diğerleri"] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar hariç.] (Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.)

MADDE 2 - Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (b) bendine göre binek otomobillerin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması halinde bu teslimde % 1 katma değer vergisi oranı uygulanır.
 
Ynt: Yeni alınan taşıtın kdv'si hk.

bu ne iştir ya. doblo ile dağıtımını yapan mükellef eşiyle çocuğuyla hafta sonu koltukları olup geziyor diye mi böyle bir kısıtlama var. :(
mantık nedir anlamadım o zaman giderlerini de yazmayalım.

neyse kanun kanundur.
biz kanunu uygularız kanunun gerekçesine giriyor benim yorum.
iyi çalışmalar.
 
Ynt: Yeni alınan taşıtın kdv'si hk.

ruhsatta ne yazarsa yazsın arkadaşların da dediği gibi 87.03 ile başlarsa GTİP no KDV indirimi yapamazsınız.
 
Üst