Yeni Büro Açılışı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan anavula
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
herkese merhaba, büro açılış süreci ile ilgili yardımcı olur musunuz. süreç nasıl işliyor ?

herkese merhaba, büro açılış süreci ile ilgili yardımcı olur musunuz. süreç nasıl işliyor ?

🧾 SMMM Büro Açılış Süreci

1. 📚 Ön Koşulların Sağlanması
- SMMM Ruhsatı: TÜRMOB tarafından verilen ruhsatın alınmış olması gerekir.
- Stajın Tamamlanması: Zorunlu staj süreci ve sınavlar başarıyla tamamlanmış olmalı.
- Vergi Mükellefiyeti: Büro açılmadan önce vergi mükellefiyeti tesis ettirilmelidir.

---

2. 🏢 Büro Yeri ve Fiziki Koşullar
- İşyeri Seçimi: Mesleki faaliyetlere uygun, bağımsız bir işyeri olmalı.
- Kira Kontratı veya Tapu: Kira ise kontrat, mülkse tapu fotokopisi gerekir.
- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı: Belediyeden alınması gereken ruhsat.

---

3. 📄 Resmi Başvurular ve Belgeler

Vergi Dairesi
- Vergi mükellefiyeti için başvuru
- Kira kontratı/tapu, kimlik fotokopisi, ruhsat

SMMM Odası (İlgili İl/İlçe)
- Büro açılış dilekçesi
- Ruhsat fotokopisi
- Vergi levhası
- İşyeri ruhsatı
- Kira kontratı/tapu
- İmza sirküleri
- Fotoğraf

SGK
- Bağ-Kur kaydı (şahıs firması ise)
- Çalışan varsa işyeri bildirgesi

---

4. 📌 TÜRMOB ve Oda İşlemleri
- Oda Sicil Kaydı Güncelleme: Büro açılışıyla birlikte mesleki faaliyet tipi güncellenir.
- Kaşe ve Antetli Evraklar: Büro adına kaşe bastırılır, antetli kağıtlar hazırlanır.
- Web Sitesi ve E-Posta: Meslek etiği gereği iletişim kanalları oluşturulur.

---

5. 💻 Dijital Süreçler
- E-Beyanname Yetkilendirmesi: Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden yapılır.
- Logo Tiger, Luca vb. Yazılımlar: Müşteri işlemleri için muhasebe programları kurulur.
- E-Defter, E-Fatura Entegrasyonu: Mükellefler için dijital altyapı hazırlanır.

---

6. 📢 Bildirimler ve Duyurular
- Mükelleflere Duyuru: Yeni büro açılışı hakkında bilgilendirme yapılabilir.
- Ticaret Sicil Gazetesi Yayını (şirket şeklinde açılıyorsa)

---

✅ Tavsiyeler
- Büro açılışını yıl başı veya çeyrek başlarında yapmak, vergi ve muhasebe takibi açısından kolaylık sağlar.
- İş planı ve müşteri portföyü önceden hazırlanmalı.
- Etik kurallar ve meslek içi denetimler göz önünde bulundurulmalı.

Prosedür bilgileriniz için teşekkür ederim konu sahibi ben değilim ama ben de bi kaç aya ofis açacağım. Bebeğimle ilgilenmek için 18 aydır işlerden uzağım. Tamamen uzak kaldım. Daha öncesinde 10 sene aynı büroda çalıştım. Sadece ben ve mali müşavirim 100 mükellef ile ilgileniyorduk. Ama tek çalışan olunca evrak işleme ve KDV yapmaktan öteye maalesef gidemedim. Sizden ricam bana daha çok tavsiyeler vermeniz. Bu 1-2 ayda kendimi en iyi nasıl hazırlarım? Eğitim mi alayım, kitap mu okuyayım ne yapayım? İçten içe yetersiz miyim düşüncesi oluyor. Ruhsatı olan ama mali müşavirliği hiç yapmamış birine tavsiyeleriniz neler olur?

Prosedür bilgileriniz için teşekkür ederim konu sahibi ben değilim ama ben de bi kaç aya ofis açacağım. Bebeğimle ilgilenmek için 18 aydır işlerden uzağım. Tamamen uzak kaldım. Daha öncesinde 10 sene aynı büroda çalıştım. Sadece ben ve mali müşavirim 100 mükellef ile ilgileniyorduk. Ama tek çalışan olunca evrak işleme ve KDV yapmaktan öteye maalesef gidemedim. Sizden ricam bana daha çok tavsiyeler vermeniz. Bu 1-2 ayda kendimi en iyi nasıl hazırlarım? Eğitim mi alayım, kitap mu okuyayım ne yapayım? İçten içe yetersiz miyim düşüncesi oluyor. Ruhsatı olan ama mali müşavirliği hiç yapmamış birine tavsiyeleriniz neler olur?
maalesef ofisler işin mutfağı olsa da genel uygulama biz kadınların sadece evrak yazmasından ya da beyanname onaylamasından ileri gitmiyor bu bir gerçek. aynı şeyleri yaşamış biri olarak söylüyorum. bende uzunca bir süre ofiste çalıştıktan sonra yaklaşık bir yıl önce kendi ofisimi açtım aylarca tek mükellefle oturdum bu aşamada çelik gibi sinirlerinizin ve sabrınız olması lazım insanı yıpratan bir süreç ama geçici olduğuna emin olun rızık Allah tan herkesin bir nasibi mutlaka var ve günü gelince sizi buluyor. 18 ay uzak kalmak muhasebe için biraz zorlayıcı olabilir çünkü akşamdan sabaha uygulama değişiyor maalesef takip etmek gerekli. sosyal medya platformlarında güncel paylaşımlar yapan yerler var onları takip edin, whatsapp grupları var onlara üye olun forumlarda yazan soruları okuyun cevabı bilmiyorsanız araştırın bunlar çok işe yarıyor. yetersizlik düşüncesi insanı sarıp sarmalıyor gerçekten birde bildiklerimi bile unuttum gibi geliyordu bana çoğu zaman ama iş başa düşünce bi şekilde hallediliyor.
Hepsi bir yana en güzel yanı kendi işiniz olması açtıktan sonra keşke daha önce açsaydım diyeceksiniz emin olun. Allah şansınızı bahtınızı açık etsin inşallah.

Merhaba,

Öncelikle büro da hangi işlerin yapıldığını biliyorsunuz. Ancak yetersiz olduğunuz konuların üzerine eğilmeniz gerekir.

Bakacağınız defterlerde genel muhasebe olarak;

İşletme defteriyse
-Defter beyan üzerine hakim olmanız gerekir.

Bilanço defteriyse
-Kayıtların atılması
-KDV beyannamesi hazırlanması
-Bordro hazırlanması
-SGK işe giriş/çıkış bildirge gönderimi
-Muhtasar ve SGK beyannamesi hazırlanması
-Geçici vergi beyanı ve kayıtları
-Kurumlar/Gelir vergisi beyanı ve kayıtları

Diğer konular
-SGK dosya açılışı-kapanışı
-Tescil işlemleri
*Şirket kuruluşu, adres değişikliği, genel kurul işlemleri, ana sözleşme tadili, sermaye artırımı vs.
-Belediye işlemleri

Tabii bunlar genel olarak, ayrıca dikkat etmeniz gereken detay mevzularda çok.

Bahsettiklerim tüm mükelleflere uygulanan işlemler eğer bu konuların içinden sadece kayıt atma ve kdv beyanı hazırlama yaptıysanız ve diğer konular hakkında bilgi sahibi değilseniz yetersiz hissetmeniz doğal. Ancak iş yaptıkça öğreniliyor. Danışabileceğiniz bir yakınınız varsa daha rahat olursunuz.

maalesef ofisler işin mutfağı olsa da genel uygulama biz kadınların sadece evrak yazmasından ya da beyanname onaylamasından ileri gitmiyor bu bir gerçek. aynı şeyleri yaşamış biri olarak söylüyorum. bende uzunca bir süre ofiste çalıştıktan sonra yaklaşık bir yıl önce kendi ofisimi açtım aylarca tek mükellefle oturdum bu aşamada çelik gibi sinirlerinizin ve sabrınız olması lazım insanı yıpratan bir süreç ama geçici olduğuna emin olun rızık Allah tan herkesin bir nasibi mutlaka var ve günü gelince sizi buluyor. 18 ay uzak kalmak muhasebe için biraz zorlayıcı olabilir çünkü akşamdan sabaha uygulama değişiyor maalesef takip etmek gerekli. sosyal medya platformlarında güncel paylaşımlar yapan yerler var onları takip edin, whatsapp grupları var onlara üye olun forumlarda yazan soruları okuyun cevabı bilmiyorsanız araştırın bunlar çok işe yarıyor. yetersizlik düşüncesi insanı sarıp sarmalıyor gerçekten birde bildiklerimi bile unuttum gibi geliyordu bana çoğu zaman ama iş başa düşünce bi şekilde hallediliyor.
Hepsi bir yana en güzel yanı kendi işiniz olması açtıktan sonra keşke daha önce açsaydım diyeceksiniz emin olun. Allah şansınızı bahtınızı açık etsin inşallah.
Bahsettiğiniz WhatsApp grupları nereden bulabilirim yani genelde Telegram grupları karşıma çıkıyor onlar da çok fazla kalabalık ve pek sıcak bakmıyorum açıkçası o gruplara WhatsApp grupları daha minimal ve daha gerçekten bir şeyler öğrenme odaklı olabilir. Desteginiz için çok teşekkür ederim umarım bahsettiğiniz gibi keşke daha önce açsaydım derim pişman olmam 🙏

Merhaba,

Öncelikle büro da hangi işlerin yapıldığını biliyorsunuz. Ancak yetersiz olduğunuz konuların üzerine eğilmeniz gerekir.

Bakacağınız defterlerde genel muhasebe olarak;

İşletme defteriyse
-Defter beyan üzerine hakim olmanız gerekir.

Bilanço defteriyse
-Kayıtların atılması
-KDV beyannamesi hazırlanması
-Bordro hazırlanması
-SGK işe giriş/çıkış bildirge gönderimi
-Muhtasar ve SGK beyannamesi hazırlanması
-Geçici vergi beyanı ve kayıtları
-Kurumlar/Gelir vergisi beyanı ve kayıtları

Diğer konular
-SGK dosya açılışı-kapanışı
-Tescil işlemleri
*Şirket kuruluşu, adres değişikliği, genel kurul işlemleri, ana sözleşme tadili, sermaye artırımı vs.
-Belediye işlemleri

Tabii bunlar genel olarak, ayrıca dikkat etmeniz gereken detay mevzularda çok.

Bahsettiklerim tüm mükelleflere uygulanan işlemler eğer bu konuların içinden sadece kayıt atma ve kdv beyanı hazırlama yaptıysanız ve diğer konular hakkında bilgi sahibi değilseniz yetersiz hissetmeniz doğal. Ancak iş yaptıkça öğreniliyor. Danışabileceğiniz bir yakınınız varsa daha rahat olursunuz.
Evet yıllardır yanında çalıştığım mali müşavirimle aynı iş merkezinde olacağız başka meslektaşlarla da aynı yerdeyiz tanışabileceğim kişiler var çok şükür ama tabii ki en basit şeyi de danışmak kötü bir izlenim verebilir. Çok teşekkür ederim dikkate alacağım söylediklerinizi