fonradar

Yeni kurulan derneğin ilgili vergi yükümlülükleri hakkında

Üyelik
8 Ara 2011
Mesajlar
2
Birkaç haftadır bayağı bir koşturmama sebep olan bazı sorunlarla uğraşmak zorunda kaldım.Özetle durum;

Kar amacı gütmeyen, kamu yararına olması amacıyla bir dernek kurduk. Lakin işin vergi dairesi -ve onla ilişkili olarak elektrik dairesiyle ilgili olarak- işler o kadar yorucu bir hal aldı ki fesih edip bırakmayı bile düşündürecek bir hal aldı.

Özetle kafamı karıştıran birkaç sorum var ama önce olayı bir özetleyeyim;

Biz bir dernek kurduk. Dernek ticari bir amacı olmayan bir yapıya sahip olup sosyal ve sporsal alanlarda hizmet vermek, kamu yararına çalışmak amacıyla kuruldu.

Dernek kurabilmek için irtibat adresi olarak bir yer kiraladık ki;

*İrtibat adresi olacak bir yer olmadan dernek kurulamıyor-dernekler masasına göre- fakat dernek de kurulmadığı için dernek adına bir yer kiralanamıyor. Bu sebeple dernek başkanı olarak 'Boş Depo' statüsündeki bir yeri 'kendi adıma kiraladım'
*Kira süresi 1 yıl ve aylık 300 tl karşılığında -toplam 3600 tl-

Bahsi geçen yerin elektriği yoktu ve açtırmak için ilgili elektrik dairesine gittim. Tüzel kişi olarak dernek olduğumuzu ve ticaret sicil belgesi vs gibi şeylerimizin olmadığımızı anlatmamın 2 gün alması dışında 'sorunsuz bir şekilde' aşağıdaki belgeler karşılığı elektrik aboneliğini üzerimize alabileceğimizi öğrendim;

-Elektrik aboneliği için Dernek YK kararı ve bu kararın karar defterinden fotokopisi
-Kira kontratının fotokopisi
-Kiralanan yerin tapusunun fotokopisi
-Vergi dairesine Damga vergisinin yatırılması

Bunun üzerine Damga vergisini yatırmak ve aynı zamanda derneğin vergi numarasını da almak için ilgili vergi dairesine gittim.

Bana;

*Damga vergisi olarak 89 tl (eğer kira kontratım kefilsiz olsaydı 14 tl) damga vergisi çıkardılar. Tabi bunu şahsım adına kiralanmış olduğu bilerek yaptıklarımı var sayıyorum. Not: Ayrıca herhangi bir vergi yükümlülüğüm olup olmadığına dair şahsımı araştırdılar, öğrenci olduğumu söyledim ve neticede de böyle bir şey kayıtlarından çıkmadı.

*Vergi numarası almak için ise;
-Dernekler masasından derneğin kurulduğunu gösterir kağıt
-Yönetim kurulu üyelerinin hüviyetlerinin fotokopileri ve aslı
-Yönetim kurulu üyelerinin imza sirküleri
-Tüzük veya yerel gazete ilanı

Buna göre lütfen aşağıdaki hususlarda yardımcı olursanız sevinirim:

*Toplam tutarı 3600 tl olan bir kira sözleşmesinden 89 tl damga vergisi çok değil mi? Aşağıda kefilli bir kira sözleşmesinde damga vergisinin yüzde 9 üzerinden alınacağını belirtmişsiniz. Buna göre 32,4 tl bir mebla çıkması gerekmiyor mu? Muhtemelen benim bilmediğim ek masraflar daha mı var?
*Eğer kira sözleşmesi dernek adına olsaydı damga vergisinden muaf mı olacaktık? Buna göre yeni bir sözleşme hazırlayabiliriz.
*Ben 'şahsım adına ve herhangi bir ticari faaliyet yürütmeyeceğim boş dükkan' kiraladığım için bir stopaj ödemek zorunda mıyım? Vergi dairesindeki memurlar bana 'daha bunun stopajı da var' şeklinde bir şeyler söyledi. Eğer varsa bu stopajı neye göre ödeyeceğim
*Eğer kiralanan yer dernek adına olsaydı ne kadar stopaj ödenecekti?
*Vergi numarası almanın bir süresi var mı? Mesela belli bir süreyi geçtikten sonra cezai bir yaptırıma maruz kalır mıyız? Keza kurucu dernek yönetim kurulunun hepsini aynı anda vergi dairesine kimlikleriyle getirmek zaman alabilir çünkü vergi numarası almak için gerekli evraklar içinde Yönetim Kurulu üyelerinin kimliklerin aslı ve fotokopileri şeklinde bir ibare vardı.
*Ben 'şahsım adına ve herhangi bir ticari faaliyet yürütmeyeceğim' boş dükkanı, kiraya verenin bilgisi dahilinde ve herhangi bir maddi kazanç elde etmeden/alt kira yapmadan,bahsi geçen derneğe kullanım haklarını devredebilir miyim? Eğer böyle bir devir yaparsam ben stopaj ile yükümlü olur muyum veya dernek stopaj ile yükümlü olur mu? Böyle bir devrin tabi olduğu vergi var mıdır?

Uzun ve teferruatlı sorularla sizi yorduğum ve zamanınızı aldığım için özür dilerim ve şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla
Cihan
 
Üst