Yeni Nesil ÖKC

merkür2

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Tem 2012
Mesajlar
5,327
Konum
Manisa
Mükellef zorunluluk olsun veya olmasın yeni nesil ökc almış olsun. Kredi kartlı satışları için kullanırken pos işlemlerini bu ökc ile yapmak yerine bankadan aldığı mobil veya kablolu pos ile yapmaya devam ederse ne olur? Diyelimki zorunluluk nedeni ile yeni nesil aldı, ancak pos işlemlerini eski usul devam ediyor. Maliye kanunen kesebilir ise neye istinaden ceza kesebilir?
 
basit ifadeyle zorunluluk nedeni ile pos+ökc cihazı alanlar aldıkları tarihten itibaren eski cihazları kullanmayacaklardır kullandıkları takdirde zorunluluktan dolayı cezai işleme tabi tutulacaktır. (eski cihazlarını zaten iptal ettirmeleri gerektiği için kullanamayacaklardır.)
Zorunlu olmayanlar ise kanunun verdiği süre içerisinde kullanabileceklerdir.
 
HATIRLATMA: Bu yıl başından itibaren (1 ocak 2014) mali hafizası dolan cihazlar yeni mali hafıza takılmayacak yeni nesil yazarkasa almaları gerekmektedir
 
İyide yeni nesil alma zorunluluğu var ama eski usul bankanın verdiği pos makinasını kullanmama/iptal ettirme şartı yok. Kaldı ki yeni nesil ökc tüm bankalar ile anlaşmalı olmadığı için bazı bankalar kendi pos makinalarından işlem yapmaya devam etmektedir.
 
Bankalarla anlaşmaya bakılmaz. Yani şimdi 5 ocakta eski yazarkasasının mali hafızası dolan ne yapacak tüm bankalarla anlaşması olmuyor yeni nesil almam mı diyecek.
Zorunluluk anlamı şarttır kesindir katidir. Yeni nesil kullanmak zorundadır ifadesinin diğer anlamı eski nesil kullanamazsın demektir. Zorunlu kılınanlar, kanunda belirtilen sürelere kadar (geçiş sürecidir bu sürede eskisini kullanabilir) yeni nesile geçecek bu tarihten sonra hafızaları dolmasa makinesi gıcır gıcır bile olsa kullanamayacaktır.
 
Ben almak istemiyor demiyorum ki! Yeni nesil aldı ama yeni nesilin pos özelliğini kullanmak yerine bankanın verdiği pos makinası ile kart işlemlerini yapıp yeni nesil ökc ise fişini keserse durumunu soruyorum.
 
usülsüz olur ceza yer ..

(makinelerin teknik özelliklerini okumadım gib sayfasında var ama aldığım bende bırakan izlenim ikisini beraber kesiyor ayrı kesme olmuyor diye.. yanılıyor olabilirim ancak olması gerekende bu )
 
Bakanlığın yeni nesil ökc pos özelliğinin zorunlu olarak kullanılması gerektiği yönünde yetkisi var mı? yeni nesilden "k kart" açıklamalı fiş kesemese dahi pos satışları karşılığı fatura kesebilir.
 
yeni nesil yazarkasa kullanma mecburiyeti olmayan mükelleflerin mali hafızası dolmuş ise hafıza değişikliğine gidemiyorlar.ama31/12/2015 tarihine kadar yeni nesil yazarkasa alma mecburiyeti yok.isterlerse eski usul yazarkasa alabiliyorlar.1 ay öncesine kadar çoğu vergi dairesi mali hafızası dolan mükelleflere yeni yazarkasa almaları için izin yazısı veriyordu.ve bu konuda diretiyordu.ama şimdi bakın bütün vergi daireleri hafızası dolanlara eski tip yazarkasa alabilrisiniz seçim sizin diyor.bu konuda bakanlıkla görüşülmüş vergi daireleri bilgilendirilmiştir.
 

Benzer konular

Üst