Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HLM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Haklısın kardeş bu konuda.ama ben eski işyerimle konuştum patron tamam diyo maaş+tuttuğum kendi defterlerimin %40 benim olacak.ve bu adamın geriden gelen kimsesi yok.(benim için bide bu artısı var.)ben bu sınavdan biraz uyuz olduğum için biraz çekingen kalmıştım.ama şimdi artık bu işi halletmeyi düşünüyorum.bu durumda 15-20 mükellef yapa bilirsem 3-5 sene sonra inşallah kendi ayaklarımın üstünde durabilirim...
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

arkadaşım böyle bir fırsatı kaçırma derim, şirkette aldığın ücret iyi bir ücret sayılmaz zaten hiç düşünme dön büroya, başarılar.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

bencede arkadaşım güzel bir fırsat gelmiş eline değerlendir.. yaşı ilermişse patronun, geriden gelenide yoksa 1-2 yıl sonra işleri iyice pekiştirince patronla konuşup ondan bütün buroyu devir alabilirsin ona aylık belli bir süreliğine devir parası verirsin komple sana kalır zamanla büro..
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

bende bürodayım.hayatımda mutlu olmaktan başka birşey değişiklik yok.buna da şükür.ben de şirketlerde falan çalışmak istemiyorum.büro kuramam fakat büro ortamından uzaklaşmak hiç istemiyorum.herkese mutlu yarınlar.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Eeee arkadaşlar başka düşüncesi olan yada yukarıdaki düşüncelere katılan yok mu ? Biraz fikir alışverişini artıralım lütfen.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Benim gelecek ile ilgili planlarım şöyle;

1- Şirket yada büro bir şekilde bu mesleği bir şekilde yapacağız. Mühim olan bu mesleği yaparken bazı değerlerimizi yitirmemek olmalı.

2- Mevcut yöneticilerin zihniyetinde olan insanların gelecekte bizi yönetmemeleri için çalışmalar yapmak ve gerçekten meslek için çalışacakların yönetici olmalarını sağlayacak çalışmalar yapmak.

3- Meslektaşların birlikte hareket edip tek bir vücut olabilmeleri için mesleki birliktelik bilincini yerleştirebilecek çalışmalar yapmak. Artık meslektaşlar kendi bindiği dalı kesmemeli aksine birleşip sorunlarını tıpkı başka meslek örgütleri gibi toplu bir şekilde hareket ederek çözmelidir.

4- Hep konuşulur; mesleğin geleceği stajyerlerin elinde. Stajyerlerin iyi yetişmesi demek mesleğin kalitesinin artması demekmiş. Peki stajyerler günümüzde geleceğin kalitesini artıracak insanlar olarak mı yoksa sistemin dişlileri arasına atılmış yolunacak kaz gibi mi görünüyorlar? Bu stajyerler kimlerin yanında ve hangi kurumun desteği ile nasıl yetişiyorlar? Bunlara çözüm bulmak.

5- Ankara'da yukarıda saydıklarımı gerçekleştirebilecek ve mevcut yöneticilerin sorunlara karşı duyarlılığını artırmak için yeni bir oluşum kurmayı hedefledik. Ama hemen yanlış anlaşılmasın bu hali hazırdakiler gibi içerisinde siyaset barındıran ve kendi menfaatlerini meslekten önde tutan bir oluşum olmayacak. Bu oluşumun amacı tamamen mesleki birliktelik bilincini artırmak ve mesleğin kalitesini artırmak üzerine olacak.

Eğer bu düşünce gerçeğe dönüşürse sadece Ankara'da kalmaz tüm ülkeye yayılır diye düşünüyorum. Çünkü ben inanıyorum ki meslek mensubu olabilmek için binbir zorluk çekmiş ve buna rağmen hakettiği yerlerde olmayan ve sadece kendini değil mesleğini de iyi yerlere getirmek isteyen insanların sayısı bir hayli fazla.

Ankara'da bazı arkadaşlarla bu konu üzerinde konuştuk. Konuştuğumuz arkadaşların sayısı fazla değildi ama onların söylemlerinden işimizin hiçde kolay olmadığını anladım. Konuşmalarımızdan arkadaşlarımızın şu yanlış düşünceleri taşıdıklarını gördüm;

a-) Mesleğimizin sorunları yokmuş gibi davranma
b-) İlgisizlik ve bu söylenenleri önemsememe
c-) Bunları biz mi yapacağız şeklindeki küçümseyici (en azından kendini) düşünce
d-) Var olan yönetimlere rakip olunacağı şeklindeki tamamen yanlış düşünce
e-) Para kazanalım yada biz yolumuzu çizelim öyle yapalım anlayışı

Mesleğimizin sorunlarını görmezden gelmek bizlerin şikayet etmemesini gerektirir, ilgisizlik ve önemsememe herkesin halinden memnun olduğunu ve yine şikayet edilmemesini gerektirir, bu sorunları bizlerin çözemeyeceğine inanmak kendine olan güvensizliği gösterir. Var olan yönetimlere rakip olmayacağız, sadece birlikte hareket ederek yanlışlıkları söyleyeceğiz ve yanlışların üzerine gitmelerini sağlayacağız. Onurlu bir yaşam sürmek için paraya ihtiyaç yoktur. Amaç sadece kendi refahını artırmak olmamalı, amaç mesleğini de iyi yerlere getirmek olmalıdır. Kaldı ki düşündüklerimiz yapmak için paraya falan da ihtiyaç yoktur. Lazım olan bazı şeyleri değiştirebileceğimize olan inanç ve bunun için bir arada olma iradesini gösterebilmektir.

Benimle aynı düşünceyi taşıyan arkadaşların olduğunu çok iyi biliyorum. Yapmamız gereken sadece bu insanları bir araya toplayabilmek. Bunu nasıl yapabiliriz, bunu tartışmalıyız. Şimdi buradan benimle aynı düşünceleri taşıyan ve (şimdilik) Ankara'da olan arkadaşlardan neler yapabilirizi, hangi yolları izlemeliyizi tartışmak için buluşmaya davet ediyorum.

Olumlu düşünce içinde olanlar bana buradan, özel mesajdan yada mail yolu ile ulaşırlarsa buluşacağımız günü ve yeri ayarlayabiliriz.

İnşallah bu düşüncelerimi buradan okuyan arkadaşlarda, Ankara'da ki buluştuğumuz arkadaşlarımızın yukarıda 5 madde şeklinde saydığım yanlış düşüncelerini (bana göre) taşımazlar.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Hasan bey bende birçok düşüncenize katılıyorum. Öncelikle şu tanışma olayını çözmeliyiz diye düşünüyorum daha sonrasındaysa fikir alış verişi tabiki gelecektir. Bende ankaradayım ve gerçekten bu mesleğin daha iyi yerlerde olmasını ve meslektaşların birlik içinde daha güçlü olmasını istiyorum.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

arkadaşlar ben yarın nasipse uzun bir işsizlikten sonra yeni bir işe başlayacağım inşallah.
Fakat gerçeği bilmek istiyorsanız artık bağımlı çalışmak benim midemi bulandırıyor.
En kısa süre (2010) de ortaklık bürosunu düşünüp dışarıya hizmet vermeyi düşünüyorum.
İnsanların keyfi davranışları,tafralarından bıktım.Kim ne derse desin kendi işinin patronu
olmak daha iyi.Yok 5 dk geç kaldın,yemeğe erken çıktın,servis kaçıyor,eleman ayrımı vs yok.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Bu Smmm belgesi muhabbeti cok buyutuluyor. Hatta bazi arkadaslar tarafindan ego tatmini olacak derecede.Bence gayet standart bir sey SMMM belgesini almak TR de isletme , ikts. , maliye vs fakultelerinden mezunlar belgeyi alabiliyor neticede .Ben bile (Okulu 5 senede bitiren biri olarak :) ) ilk girisimde cok da zorlanmadan duzeni bir kisa donem calismasiyla ilk etabi(Staj baslatma) gectim.
Benim deginmek istedigim konu ; Bizim Mali Isler Mudurumuz SMMM degil ve burda yazdiklarinizdan kat kat kazaniyor. (5000 USD ) Belki bazilarimiza gore yuksek bir ucret degil ama bence 1200 TL civari alan bir muhasebe muduru adayi smmm icin yuksek bir meblag. Iyi bir egitim almis , yurtdisi tecrubeleri olan ve Ingilizce bilgisi cok iyi olan Muhasebeci gelecegini degil nerede calistigini dusunmeli bence .Kisisel gorusumde Smmm olayini cok abartmayin.

PS: Ben de smmm stajyeriyim
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

ikafali söylediklerinize haklı olabilirsiniz ancak bazı durumlarda büyütmek gerekiyor.Buradaki görüş bildiren çoğu arkadaşlar belli birikimi elde etmiş,ancak kendilerini çalışmış olduğu firmadan başka diğer firmalara kabul ettirememiş kişiler olarak düşün.Ancak SMMM ruhsatını almış biri işverene kendini daha iyi anlatabilir düşüncesindeyim.Ruhsattan önce ruhsattan sonra olarak düşünürsek eğer,öncesinde muhasebe bilgilerin sorulur,bilgin ölçülür vs.. ancak ruhsatlı bir kişinin bilgisini ölçecek yada tereddüt yaşayacak pek fazla işveren düşünemiyorum.Görüşmelerde sadece şartlar ve pozisyon konuşulur.Belki sizlere göre yanlış düşünüyorumdur ancak etrafımdaki arkadaşların anlattıkları böyle.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Merhaba yeterlilik ,
Ben bir kagit parcasindansa icraatin ve referanslarin onemli olduguna inaniyorum .Bir diger tarafdanda SMMM olmanin meslekte bir yeterlilik oldugunu soyluyorsunuz ama bu forumda SMMM olmus ama meslekle hic bir alakasi yok hic bir sey bilmiyor diye dedikodularda duyuyoruz .Kaldi ki gorusmelere gittiginizde once Insan kaynaklari ile daha sonra Muhasebe/Mali Isler muduruyle en sonrasida belki Genel Mudurle gorususursunuz burda sizin neler yapabilip sirket icin uygun olup olmadiginiz belli olur zaten .Yani SMMM belgesi var bu kisi bu isin piridir demezler diye dusunuyorum .
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Merhaba arkadaşlar. Benim durumum da İlyaskom arkadaşımızın durumuna benziyor biraz. Şirketteyim ben de ve burada memnunum aslında. 1300 lira şuan maaşım. Şayet maddi olarak iyileştirme yapılırsa kalmayı planlıyorum. Fakat halen bir smmm ile çalışıyoruz. Ve bu durumda benim maaşımın çok fazla artırılacağını düşünmüyorum. Yöneticilerimizle aram gayet iyi aslında. Bundan sonra şirketin mali müşavirliğini benim yapabileceğimi konuşabilirim fakat, iş dışında bir samimiyetimizin de olduğu smmm mize karşı kötü hissediyorum kendimi açıkçası. Fazla mı duygusal davranıyorum sizce. Ama böyle olmazsa da zaten smmm bir ücret ödeyen şirket, aynı zamanda benim talebime karşılık veremez diye düşünüyorum. Bunun dışında, hep kendi işim olması konusunda bir hayalim vardı ama bürodaki arkadaşlarım genellikle olumsuz görüş bildiriyorlar. Aıkçası sıfırdan başlamak, büro açmak çok riskli geliyor şuan. Fakat bir yerden de başlamadan olmaz öyle değil mi? Ya da şirkette çalışırken bir ofis mi açsam aynı zamanda diyorum. Hiç yoktan bir süre toparlanana kadar böyle mi sürdürsem. Kafam karışık inanın ki. Bürocular bürodan şikayetçi şirkettekiler şirketten.. Bense şunu biliyorum. Şirketimden memnunum. Şayet maaşım da iyi olursa rahatımı bozmak istemiyorum. Fakat uzun süredir maddi manevi birçok fedakarlık yaparak sonunda aldığımız belgemizin, bi şekilde karşılığını görmek isteriz diye düşünüyorum.
Bunun dışında büro ortaklığı konusuna nasıl bakıyorsunuz arkadaşlar? Uzun yıllarıdr tanıştığım ablam gibi sevdiğim bir smmm arkadaşım var. O da şuan bir şirkette ve memnun değil açıkçası. Büro giderleri ve bilgi paylaşımı konusunda ortaklık yapma fikri şuan için mantıklı geliyor bana.
Siz ne dersiniz? Anlayacağınız kararsızım. En kötü karar, kararsızlıkmış ama, şuan çok yeniyiz malum. Durum değerlendirmesi yapıp en güzel kararı verebiliriz umarım kendimiz için.
Hepinize güzel, başarılı işler, bol ve bereketli kazançlar diliyorum arkadaşlar. Bursa'dan sevgiler...
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

şunu söyleyeyim eğer yabancı diliniz,master vs yoksa o zamanın inanın emekli olana kadar alacağınız azami ücret 2000 TL olur.Şayet bakmakla yükümlü olduğunuz kimse yoksa ve ortaklık bürosu (mobilya,PC vs) için ve 1-2 yıl asgari ihtiyaçlarınızı karşılayacak 5-10-15 bin TL civarında paranız varsa hiç durmayın derim.
Inanın ben şuanda aile geçindirdiğim için mecburen şirkette çalışıyorum.Bakın 5-10 yıl çalışırsınız bir firmada sonra yönetimin çıkarlarına ters düşen bir durum olsuğunuzda duygusal bakmadan sizi kapnın önüne koyuveriyorlar.
Benim şu anda defterim yok ama inanın niyetim Allah'ın izniyle en kısa ama en kısa sürede ortaklık bürosu çekilmez vallahi yöneticilerin tafraları....
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Ya arkadaşlar gelecekle ilgili planlar dedinizde, hep bakıyorum arkadaşlar genel itibariyle büro kurma hevesindeler yada bu işi yapan kişinin büro açması yönünde bir genel eğilim var. Ben şuan bir üretim firmasındayım ve ürün maliyetleri, stok, sevkiyat, şantiyeler falan baya baya işin içindeyim. Aynı zamandada resmi muhasebeyi bünyemizde takip ediyoruz. Açıkçası maliyetlerle uğraşmak, gelirler, giderler dengesini kurup faaliyet raporu oluşturmak bana baya zevkli geliyor. Tabi bu yapılanlar baya uzun ve zorlu bir süreç ama bu süreçten sonra yönetime birşeyler sunmak ve sizin görüşlerinizi sorması baya insanı mutlu ediyor ve kendimi önemli hissetmemi sağlıyor. Yoksa patronun vergiymiş, ssk imiş, resmi dairelerle ilişkilermiş pek umrunda değil, onları zaten yapmam gereken işlemler olarak görüyor, ben ne kadar satmışım, kaça maletmişim, ne kadar gider yapıp, ne kadar kar sağlamışım sen bana raporla en kral muhasebecisin demeye getiriyor. Ve açıkçası muhasebe bürolarındada yapılan işleri ve o muhasebecileri işverenlerin önemsememesi bence bundan kaynaklanıyor. Sizler neler düşünüyorsunuz aceba ?
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

atakan005 emin ol o raporlama bilgisiyle bir muhasebe ürosund çalıştığın zaman sana deli olan insanlrın sayısı fazlasıyla artıyor.ben bizzat yaşadım.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

AtakaN'ın söylediklerine katılmamla birlikte bu sektördeki pastanın büyük bölümünü elinde tutan küçük sayıdaki SPK lisanslama belgesine sahip bağımsız denetim alanında gelişme göstermek benim gelecek adına planlarımın en başında geliyor. Nitekim yabancı dilde mesleğimizin gelecekteki olmassa olmazlarından olacak şüphe yok. Bundan sonrası zaten kendisi geliyor bunu ister büroda ister şirkette (önünüzdeki fırsatların ölçüsünde) gerçekleştirin ama mutlaka bu alanda gelişme göstermek gerekli. Yeni çıkacak Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır.

E tabi bununda bir sıçrama zamanı var ve ben bu sıçramayı henüz gerçekleştiremedim. 25 yaşındayım, Mali Müşavirlik belgem var ve muhasebe alanında iyi bir tecrübeye sahibim yinede beni hiç bir denetim firması kabul etmiyor. Ama ben ısrarla bu hedeflerimi gerçekleştirmek istiyorum.

Aynı durumda başarıyı yakalamış forumdaşlar bizimle paylaşırsa sevinirim
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

atakan arkadaşımızın söylediklerine katılıyorum,doğru tespitler.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Arkadaşlar bende kişinin nevarsa kendinde vardır diyip kendi işini veya bürosunu açma taraftarıyım ve ilk fırsattada bu olayı yapacağım(yeterli mükellef sayısına ulaşınca) şuan bir şirkette çalışıyorum.yaşım 25.benim emeklilik yaşım 60.hangi özel sektör bizleri bu yaşa kadar çalıştırır.Çoçuklarımızın okul masrafları evlilik masraflarını karşılamamız için o yaşa kadar o kadar birikim yapabilecekmiyiz ki... bence çok zor.şuan sağlıklıyız allaha çok şükür.ileride allah gecinden versin hastalıklarla uğraşmaya başladığımızda özel sektör size ne kadar rahat verecek.benim şuanki müdürüm hastalık nedeniyle 3-4 gün işe gelmedi diye mırıldanmalar başladı.Annesinin rahatsızlığı var ve tek çoçuk başka bakacak kimse yok iş yerinden sorun oluyor diye izin alamıyor.Özel sektörde geleceğimiz 2 dudağın arasında ve keyfi kararlarda.benim arkadaşımı yeni evli daha 10 aylık gözünün yaşına bakmadan çıkardılar işten.adam buraya gelirkende diğer işinden ayrılıpta geldi ve şuan işsiz kaldı bir dünya borcunla.sebeb 2-3 işlemde hata yapmış oda kişisel hata değil excel tablolarında formül hataları yani.ama kendi işyerin olsa öyle mi olur sizce?? zamanla 40-45 müşteri yapıp yanınada sağlam birini alırsan hiçbir sorun yaşamazsın.10 günde işe gitmesen bile (çok acil olsa bile artık int. hallet işleri) güvendiğin kişi işi yürütür ve kimseye ne hesap verirsin nede karşılarında ezilip büzülürsün.Ben böyle düşünüyorum tabi her düşünceye saygım vardır.Ama allah nasip ederse en kısa zamanda büro açmayı düşünüyorum.....
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

Goalkeeper arkadaşım dediklerin doğru katılıyorum ama benim belirtmek istediğim; bu mesleği yapan herkete büro açma gibi bir eğilim var, büro bana çok moton geliyor, kendi işin olma babında iyi güzel hoş ama birçok kişi tanıyorum hevesle büro açıp iki sene sonra bürosunu kapatıpta tekrardan iş bulamayan. Her iki yönünde kendince eksileri ve artıları var. Tabi kişi hem kendine hem çevresine bakıp hangisinde başarılı olabileceğini tartmalı ve birini seçmeli. Ama şunuda belirtmeden geçemeyeceğim piyasada muhasebe bürolarına işverenlerin bakışı belli, bir zorunluluk olarak görüyorlar, vergi, ssk işlemleri olmasa muhasebeciye hiç gerek yok diye düşünüyorlar. Ve bu durumdada muhasebeciye olan borç versende olur vermesende olura çıkıyor. Ben olayın daha çok bu yönlerini gördüğüm için böyle bir düşüncedeyim.
 
Ynt: Yeni SMMM ler Gelecekle İlgili Planlarınız Neler?

"Yoksa patronun vergiymiş, ssk imiş, resmi dairelerle ilişkilermiş pek umrunda değil, onları zaten yapmam gereken işlemler olarak görüyor, ben ne kadar satmışım, kaça maletmişim, ne kadar gider yapıp, ne kadar kar sağlamışım sen bana raporla en kral muhasebecisin demeye getiriyor."
Bu arkadaşın söylemleri beni 10 sene öncesine götürdü.En kral muhasebeci söylemi doğrudur.Güzel bir laf.Yanlız özel sektöde şöyle bir hastalık var.birincisi patrona çok duyarlı yani yarın patronun başına bir iş gelse firmada calışanların işi bitmiştir.ikincisi piyasadaki değişmelere çok duyarlı sektörde ufak bir değişiklik olsa firma kapanma noktasına gelir.örnek tekstil sektörü.arkadaş yazmış sanırım firmasında çalışmaktan mutlu.fakat özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde özel sektördeki firmaların ömrü 8 senedir.bu zaman zarfında mutlaka birşeyler değişmişdir.ve firma kapanmak zorunda kalmıştır.işte o zaman sizin En kral muhasebeci tanımınız işler mi işlemez mi.siz 10 seneniz veriyorsunuz.hergün, her ay belli klişe şeyler hazırlıyorsunuz.herşey mükemmel patron memnun siz memnun en güzel günleriniz biraz piyasa üstü maaşa heba oluyor.ben damdan düşen bir kardeşiniz olarak bu yüzden özel sektörü tavsiye etmiyorum.Eğer durumunuz varsa devlet sektöründe bir işe girin.yok böyle bir durumunuz yok ise büro açın derim.katlanmadan kese kağıdı olunmuyor.
 
Üst