Yeni Vergi Mevzuatı Çözemediklerim?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Jerichoo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba Abilerim
1-tvlerin ve muhasebeciminde söylediğine göre her türlü havale/eft fatura kesilmeli vergi mükellefiyse taraflar.Ben vergi mükellefiyim kız arkadaşımda vergi mükellefi şimdi ben kız arkadaşıma para gönderince bana faturamı kesmek zorunda?

2-araçlara yakıt alırken araç tanıma sistemi zorunluluğu geliyor ama benim mobil jeneratörüm var kiraya veriyorum petrollerde jeneratör diye bi kavram yok illa plaka yazmak zorundalar.ben bidonla mazot alıp jeneratörüme nasıl dolduracam veya uçsuz bucaksız yerlerde paletli kepçeleri çalışan şantiyeler napacak her yakıt alırken kepçeyi lowbede yükleyip petrolemi getirecek?

Merhaba Abilerim
1-tvlerin ve muhasebeciminde söylediğine göre her türlü havale/eft fatura kesilmeli vergi mükellefiyse taraflar.Ben vergi mükellefiyim kız arkadaşımda vergi mükellefi şimdi ben kız arkadaşıma para gönderince bana faturamı kesmek zorunda?

2-araçlara yakıt alırken araç tanıma sistemi zorunluluğu geliyor ama benim mobil jeneratörüm var kiraya veriyorum petrollerde jeneratör diye bi kavram yok illa plaka yazmak zorundalar.ben bidonla mazot alıp jeneratörüme nasıl dolduracam veya uçsuz bucaksız yerlerde paletli kepçeleri çalışan şantiyeler napacak her yakıt alırken kepçeyi lowbede yükleyip petrolemi getirecek?
Merhaba
1-Her havale/eft tutarına fatura kesilmez, eft yaparken bireysel ödeme veya diğer gibi kavramları seçebilirsiniz, eğer bir durum olursa izahını verirsiniz, yanlışlıkla da olsa kira veya ticaret seçenekleri olursa kendiniz de böyle bir işlem olmadığına dair izah yapabilirsiniz.
2-bu konuyu üstadlar aydınlatsın ama bununla ilgili iletişim numarası vardı, isterseniz arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

iki konuda da üstadlar yine görüşlerini yazarlar.

Merhaba
1- Bu konuyu en güzel, vergi mükellefiyetinizle ilgili ayrı bir ticari hesap açarak çözebilirsiniz.Şahsi kullandığınız bir hesapta ayrıca faaliyetinizle ilgili de işlemleri yapmaya devam ederseniz,bu ileride size sıkıntı çıkarabilir,izah verme sebebi olabilir. O nedenle tavsiye, hem siz, hemde arkadaşınız sadece ticaret işinde kullanmanız için birer ticari hesap açın.İŞle ilgili olmayan paraları şahsi hesaplarınızdan gönderin, ticari hesabınız sadece işle ilgili olan işlemleri içersin.En doğru çözüm budur.
2- Jeneratör dediğiniz bir "taşıt" değildir.Bana göre UTTS uygulamasında en önemli faktör yakıtın alındığı varlığın TAŞIT olması.Jeneratör evet yakıt kullanır ama bu anlamda bir "taşıt" değildir.Şahsen bilemiyorum ama farklı bir uygulaması mutlaka vardır. Gerektiğinde bidonla bile yakıt alımı mümkündür diye düşünüyorum.Bunu da faturaya bağlamak icap eder.Belki farklı istasyonlarla iletişime geçersiniz.Sadece bir yerin verdiği cevapla yetinmemek lazım.olayın nasıl yapılacağı konusunda çok soru işaretleri var çünkü.Herkes birşey biliyor ama bilinenin doğruluğundan da kimse emin değil :)

Hocam söylediklerinizden anladığım ticari ve bireysel hesapları ayrı açayım bankadan bireysel ve ticari para transferlerim için farklı hesapları kullanayım en temizi budur dediniz.o zaman bir tane kokoreç satanda aynısını yapıp ibanla ödeme alıp vergi kaçırmazmı değişen ne ki eskiye göre?

Merhaba Abilerim

Merhaba,

1. Sorunuzun cevabı

Elbette ki gerçek kişi hesabınızdan özel ödemelerinizi yapmanızda bir behis yoktur. Ancak yapılan işlemin hayatın doğal akışına aykırı olmaması gerekir, kız arkadaşınız gibi bir kişiye göndereceğiniz havalelerde havale türünü ticari ödeme dışındaki herhangi bir seçenekle yaparsanız sorun olmaz. Ancak kız arkadaşınıza organik olmayan tutarlar veya sıklıkla yapılan işlemler veya hesabınıza onlarca farklı kişiden gelen, gider havaleler, gibi hayatın olağan akışına aykırı durumlar izaha davet sebebidir.

Tahsin beyin demek istediği şudur, sizin ticari işlemlerinizi ve bireysel işlemlerinizi iki ayrı hesapta kullanmanız; faailyetlerinizin defterlere işlenirken kayıtlarınızın daha düzenli olmasını sağlar, yoksa kız arkadaşınıza yaptığınız havalelerde kayıtlarda yer almak sorunda kalır. Hesapların ayrımını kayıtlarınızın daha düzenli olmasını sağlar. Hesabın ticari veya bireysel olup olmaması önemli değildir. Önemli olan hesap hareketlerinin ve yapılan işlemlerin açıklanabilir olup olmadığıdır.

Özetle; hesap hareketlerinizi Sorulduğunda açıklayamam dediğiniz işlemleri yapmamanız yeterlidir.

2. Sorunuzun cevabı

Sizinde sorunuzun başında dediğiniz gibi, utts sadece "araçlara" alınan yakıtı kapsar. Jeneratöre bidonla yakıt almanız bu "utts müessesesi" kapsamı dışındadır.

Saygılarımla,