Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler

zeyna78 ' Alıntı:
mtufan84 ' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar ben mayıs2010 stajeriyim, yeterlilik sınavlarına henüz çalışmaya başlamadım staj süresi 3 yıl daha çok zaman var diye, Sizce sınavlara çalışmaya ne zaman başlamalıyım, bir sorum daha var geçmiş dönem yeterlilik sınavlarıınn soru ve cevaplarını nerden bulabilirim. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Geçmiş yıl sorularını 2008-2009-2010 olarak Tesmerin sitesinde bulabilirsiniz.
Ayrıca Tesmer 50 TL ye tüm geçmiş yıl sorularını kitap olarak satıyor.
Şimdiden çalışmanız için birşey diyemem ancak derslere hakimiyet açısından en azından her ders hakkında fikir edinin derim. kaynak bulmaya çalışmalı ve nelerle karşı karşıya geleceğinizi bilmelisiniz.
Naçizane fikrimdir..

zeyna78 çok teşekkürler, dediğiniz gibi tesmerin sitesinden buldum soru ve cevapları daha önceki yılların kitabınıda satın alacağım, ders çalışmaya yönelik tavsiyelerinizide dikkate alacağım teşekkür ederim.

Arkadaşlar staj başlatma ve yeterlilik sınavlarında yaşadıklarımızı düşündükçe hala kendimi kötü hissediyorum yok böyle bir sınav sistemi ve sınav komisyonu ve soru şekilleri. Okadar soru çözdüm Muhasebe ve Maliyetten ama gelin görünkü sınavda çıkan soruların yanından bile geçmiordu. Hal böyle olunca insan altında başka şeyler arıyor ve sistemi eleştirmeye başlıyor yanlışlarını görüyor ve düzeltilmesi için talepte bulunuyor. Evet bu ortak sorunumuza birlikte bir çare bulmak için sizi aşağıdaki habere yorum yapmak için davet ediyorum. Bizim olanı isteme hakkınızı kullanın....

Lütfen link vermeyiniz. Paylaşacak yorumunuz varsa forumun bu bölümü uygundur..

arkadaşlar lütfen çalışabileceğimiz kaynaklarla ilgili bilgi verelim

birçoğumuz kaynak öğrenmek için buraya yazıyor

vergi için prof.ateş oktarın kitabını tavsiye ederim, faydasını gördüm

nrcn82 teşekkür ederim
ama sınava giren arkadaşlara bişey sormak istiyorum şimdi bu kitapların hepsi
çok kalın en ince ayrıntısına kadar çalışmakmı gerekiyor lütfen arkadaşlar faydası görülen kitap
tavsiyeleri istiyorum vergi hukuku mesela sürekli değişiyor en son kanunları nasıl takip edicez
birde meslek hukuku kimi tavsiye ediyorsunuz
şimdiden teşekkür ederim

Meslek hukuku için netten indireceğiniz kanun ve yönetmeliklerin çıktısını alıp hazırlanın, kitaba gerek yok.
Meslek odalarının sayfalarında bulabilirsiniz.
Kitabı tercih ederseniz de, odanızda satılan küçük meslek kanunu kitabını alırsınız ama gerek yok. Önemli olan anlayarak okumanız, karıştırmamaya çalışmanız. Bunun için size tablo yaparak çalışmanızı öneririm. Oda ve Birlik organlarını, karışmaması için bir tabloda karşılıklı olarak özelliklerini yazın. karşılaştırabilmenizde kolay olacağından aklınızda kalır. Çalışma yöntemi olarak kendinizce tablolar oluşturmanız derslerde kolaylık olur. En azından bana olmuştu.

Vergi hukuku için, herkes farklı kaynak tavsiye ediyor.

Meslek hukuku için yok şu tebliği de indirdimmi acaba şu eksik kaldımı vb. gibi kafa karıştırıcı olmaması adına ben kitap tavsiye ediyorum. ben deha meslek hukuku alıp defalarca baştan sona sakince okumuştum. kitabın sonunda da nerdeyse her konuyla ilgili çokça soru vardı onların cevaplarını da ezberleyip 95 gibi bi not almıştım.galba meslek hukuku çalışmayı biraz abartmış olablirim :)

Vergi hukuku için hele ki sınavların böyle zorlaşıp ta her yerden her satırdan bi soru gelebilme ihtimalinin olduğu bi dönemde işi şansa bırakmamak adına vergi kanunları tam metnini şiddetle tavsiye ediyorum. ama şu ebatı ve dolayısıyla yazı boyutu küçücük olanlardan değil.. rahat okunabilen göz yormayan can sıkmayan bi tarzda olacak tabi can sıkmaması pek olası değil ama.. :)

tabi bitmedi bu kadar değil.. ayrıca tesmerin kendi hazırlık notlarını hazırlarken kaynak aldığı ateş oktar hocanın vergi hukuku kitabını da anlayarak okursanız işi sağlama almış olursunuz,ki ben bunlara ek olarak bir de yine dehanın vergi kitabını alarak onu da defalarca okumuştum...son dönem sınavlarına bakınca vergi pratiği eksik olup vergi hesaplaması vb vergi uygulamalarında zayıf olan arkadaşların epey zorlanacağı ortada.nitekim son dönem sınavlarında uygulama soruları neredeyse toplam puanın yarısını oluşturuyor.o zaman bulabildiğiniz kadar çok uygulama sorusu bulup çözmek bu alanda bilgileri geliştirmek de gerekiyor.

yani zamanınız ve maddi durumunuz el verdiğince güvenilir olduğunu az çok bildiğiniz kaynaktan olabildiğince fazla tekrar ederek sınavlar geçiliyor. Bunun dışında kaynak soran olursa buraya yazarım

Hatta aklıma gelmişken yazayım... Finansal muhasebe için İslam çankaya çok iyidir.gerçi bu son sınavda epey zormuş heralde konular coşmuş.. o zaman klasik ercan beyazıtlı hocanın kitabı ve o.sevilengül de olabilir ki bence fazla fazla bile gelir.
denetim için şunları iyice çalışmıştım : ömer duman,islam çankaya ve ersin güredin hoca ki bunun kitabı epey detaylıdır..ayrıce her ders için geçmiş yıl sorularına da göz gedirirseniz çok iyi olur..şimdilik maliyet için kitap öneremiyorum başka ne vardı.. genel hukuk için deha + islam çankaya bir de tesmerin kitabını eski kursiyer bi arkadaşımdan bulup çalışmıştım.Ayrıca ticaret huk. için nette mehur olduğunu hatırladığım ders notlarını indirmiştim.İş kanunun tam metnini ayrıca çalımıştım ki nedense bu kanunu çok seviorum :)

tablolar analizi için odanın o vakitler bize verdiği kırmızı bi kitap vardı ki hala vardır adını şimdi hatırlayamadım..o çok faydalıydı.. sonra geçmiş yıl sorularını bolca okuyup tablolar analizini iyice kavrayabilirsiniz ayıca bi de islam çankayaya bakılabilir ki ben hala islam çankaya hakkı verilerek çalışılırsa hakkında söylenen olumsuz şeylere rağmen her ders için harika bir kaynak olduğunu düşünüyorum, böylece bu işleri halledebilirsiniz.

Arkadailar merhaba ben staj bittikten sonra maalesef para yatırıp sınavlara giremedim çalışmadım çünkü aralık son hakkım ve dosyam yanıcak ve beklemeye geçicem yine eskisi gibi 2 yılmı bekleniyor yoksa değişiklik varmı
7 de 7 yapan arkadaşlara şunu sormak istiyorum cevap yazarsanız çok sevinirim kursa giddinizmi ve hangi kurs yada bunun sırrı ne 7 de7 yapmak için ne yapmak lazım biliyorum yapamıycam ama yinede bunu gerçekten merak ediyorum evliyim ve yogun tempoda çalışıyorum beni evli olan bayanlar daha iyi anlarlar ama bu bahane değil biliyorum ve o yüzden gerçekten cevap yazarsanız çok sevinirim allah herkeze dosya yakmadan belgesini almayı ve hayatı boyunca sınava girmemeyi gerçekten nasip etsin okulu bitir okul hayatı boyunca sınav staj başlatırken sınav kazan 2 yıl boyunca cd dinle yine sınav sonra yetmedi yeterlilik sınavı

betul77 ' Alıntı:
Arkadailar merhaba ben staj bittikten sonra maalesef para yatırıp sınavlara giremedim çalışmadım çünkü aralık son hakkım ve dosyam yanıcak ve beklemeye geçicem yine eskisi gibi 2 yılmı bekleniyor yoksa değişiklik varmı
7 de 7 yapan arkadaşlara şunu sormak istiyorum cevap yazarsanız çok sevinirim kursa giddinizmi ve hangi kurs yada bunun sırrı ne 7 de7 yapmak için ne yapmak lazım biliyorum yapamıycam ama yinede bunu gerçekten merak ediyorum evliyim ve yogun tempoda çalışıyorum beni evli olan bayanlar daha iyi anlarlar ama bu bahane değil biliyorum ve o yüzden gerçekten cevap yazarsanız çok sevinirim allah herkeze dosya yakmadan belgesini almayı ve hayatı boyunca sınava girmemeyi gerçekten nasip etsin okulu bitir okul hayatı boyunca sınav staj başlatırken sınav kazan 2 yıl boyunca cd dinle yine sınav sonra yetmedi yeterlilik sınavı

bahane bulma +eski çıkmış soruları tekrar tekrar çöz+motivasyonu sağlam tut+şans faktörü bazen etkili oluyor+ belli baslı kitap adları var onlardan konuların özetini çıkartıp tekrar etmen faydalı olur+ayrıntılar içinde boğulma +kolay bir sınav zorluğu aynı gün sınavlara girmek zorunda olman ,
son olarak forumda sınavla ilgili heryazılana inanma.-çok çalıştım 80 bekliyordum 15 geldi sınavı gecemedim ya da hiç çalışmadım 7 de 7 yaptım gibi-..

2 yıl bekleme süresi var hayırlısı olsun..

herkese slm ben yeni katılıyorumm ve meslek hukuku haric diğer derslerin ders notlarına ihtiyacımm var şimdiden teşekkürler

birşey soracağım bu prof hasan türedi efsanesi gerçekmi herkes ordan çıkıyor diyor denetim hakkında

betul77 ' Alıntı:

evli bir bayanım yoğun tempoda çalışıyordum ve sen maalesef yine de anlayamadım. 7/7 yapmadım ama çalışmayıp son hakka kadarda beklemedim :)

evli olmak yoğun çalışıyor olman seni biraz zorlar ama çalışmanı engellemez. benim işe giderken tam 1,5saat yolda geçiriyordum. yani günde 3 saatim yolda.
işten eve gel yemek yap çamaşır bulaşık temizlik derken gerçekten gün bitiyor. ama nasıl o tempoda gezmeye, misafirliğe zaman ayırıyorsak bu sefer onlar yerine derslere zaman ayırıyorsun.
akşam 6 iş paydosu olurdu. hiç biryere takılmazsam (alışveriş trafik vs) 7,30da evde olurdum. hemen yemeğe girişirdim o sırada eşim gelirdi oturur bi güzel yerdik bu sırada tabi saat 9u geçiyor olurdu. Sonra oturur ders çalışırdım. sabah erken kalkmak zorunda olduğum için ve gece çalışamadığım için geç saatlere kadar çalışmazdım bunu her akşam 2 saat çalışarak telafi etmeye çalışırdım. haftasonuda sabahtan akşama kadar çalışırdım :)
arkadaşlarım, kayınvalidem annem ve daha nice tüm sülalem ders çalışmak için neder çok uğraştığımı ve zaman oluşturmaya çalıştığımı bildikleri için ruhsatımı alana dek evime misafirliğe gelmediler misafirliğe çağırmadılar (bilmelerini direk söyleyerek sağladım. benim bu sınavları biran önce vermem lazım çalışacak vaktim yok o yüzden misafirliğe yemeğe kimseyi çağırmayacağım alınmayın ve akşamları bizi misafirliğe çağırmayın çünkü sınav gününe kadar ders çalışacağım demiştim:))
sınav olduktan sonra 1 hafta kafa dağıtıyor sonra kalan sınavlara girişiyordum aynı tempoda...

evet çok zor günlerdi yapılan tek şey işe gitgel ders çalış bunalmamak elde değildi ama hep bugünü düşündüm herşey çok daha iyi olacak ben bugünlerin meyvesini yiyecem diyordum. ve yemeye başladım şükürler olsun. iyiki sabretmişim iyiki kimseyle görüşmemişim.
toprak gibi düşün ne kadar bakarsan o kadar mahsül verir =) umarım 2 yıl sonra her şey daha iyi olur senin için

korkusuz olun, gözünüzde büyütmeyin, sınavdaki ruh haliniz de çok önemli, rahat olun, zor değil ;)

merhaba arkadaşlar;
bu bölümde yeterlilik sınavı ile ilgili tavsiyeler veriliyor ancak uzun zamandır beğenilen, dersleri geçmede başarılı olunan kaynakların yazılmadığını gördüm. Takdir edersiniz ki konulardaki ve soru tarzlarındaki değişimlerden dolayı kaynak tavsiyelerinde değişmeler olabilmektedir. Benim sormak istediğim yeterlilik sınavına girip başarılı olan arkadaşların hangi kaynaklardan çalıştıkları. Ders ders yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü tavsiyelerin çoğu eski yıllara ait ve buda yanlış yönlenmeye sebep olabilir. Tavsiyelerini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikli olarak herkese Merhaba

2010 Aralık sınavı ile yeterlilik sınavlarına giriş yapacağım Allahın izni ile. Ama elimde hiç not,kitap
çalışma kağıdı gibi döküman yok. Koskoca kitabı internet üzerinden paylaşmak imkansız olduğu için elinde not,soru kağıdı,çalışma kağıdı gibi döküman olan arkadaşlardan ricam vereceğim mail adresine paylaşabilecekleri tüm verileri mail olarak yollamaları.

Şartlar elvermediği için kursa da gitmekten vazgeçtim. Bir yakınımdan edineceğim bir kitap ve sizin yollayacağınız ve ya internetten bulacağım notlar ile sınavlara hazırlanacağım.

Mail adresim :

[email protected]

Sadece veri değil başka tavsiyeleriniz varsa onlarda çok işime yarayabilir. Stajı başlatma sınavını da 2. girişimde kursa gitmeden kazanmıştım yeterlilik için kursa gitmeksizin ve yoğun iş temposunda sınavını veren arkadaşların tavsiyeleri çok işime yarayacaktır.

Şimdiden teşekkür ediyorum.

Selam arkadaşlar.4-5 Aralık 2010 sınavlarına hazırlanıyorum.
İslam Çankaya'nın mali müşavirlik tamamlama kitabını ,
Ömer Duman'ın Denetim kitabını aldım. Birde internetten önceki yıllardaki çıkmış soru ve cevaplarını
çıkarttım. Bir hafta oldu çalışmaya başlayalı.günde 2 saat çalışıyorum.
Bu ilk girişim olcak .geçmeyi hedeflediğim 4 ders var
finansal muh.
maliyet
mali tablolar analizi,
muhasebe denetimi,
yetiştirebilirsemde meslek hukukuna çalışmayı planlıyorum.
önümüzde 3.5 ay var . bu süre bana yeterli olurmu sizce.
Finansal muhasebe cepte sayılır. iyi kötü geçer not alırım diye düşünüyorum.
diğer dersleride geçebilmeyi umuyorum.

Allah hepimize kolaylık versin.

slm arkadaşlar.
aralık 2010 sınavları için önce maliyet ve finansal muhasebeden çalışmaya başladım. önce sayısaların konularını bitireyim sınava yakın zamana kadarda bol bol soru çözüp pekiştireyim diyorum.
fakat sözelim pek iyi değil. onlarada sınava bir ay kala çalışayım diyorum. sınavda aklımda kalması açısından.
daha önce çalışıp sınava girmiş arkadaşlar neler tavsiye edersiniz.
yaptığım çalışma programı sizce nasıl..

candandinc ' Alıntı:
sserpil ' Alıntı:
slm arkadaşlar.
aralık 2010 sınavları için önce maliyet ve finansal muhasebeden çalışmaya başladım. önce sayısaların konularını bitireyim sınava yakın zamana kadarda bol bol soru çözüp pekiştireyim diyorum.
fakat sözelim pek iyi değil. onlarada sınava bir ay kala çalışayım diyorum. sınavda aklımda kalması açısından.
daha önce çalışıp sınava girmiş arkadaşlar neler tavsiye edersiniz.
yaptığım çalışma programı sizce nasıl..

Merhaba,

Çoğu kişi sınav sonuçlarını beklediğinden sanırım cevap vermeye fırsat bulan olmamış. Ben Temmuz sınavına sizin gibi muhasebe ve maliyete çalışarak başladım ve diğer dersleri sınava yakın haftalara yaydım. Muhasebe ve maliyete son bir kez de göz gezdirdim. Tümünü veremeyeceğimi biliyorum, ancak bunun sebebi çalışma tarzı değil de, sanırım daha çok muhasebe ve maliyet sınavlarının sorularının beklenenden çok daha zor olması. Muhasebe ve maliyetten çoğu kişinin umudu olmadığını görüyorum yazılanlardan. Hukuk, vergi, meslek, denetim gibi derslerden önce kitapları bir okuyup fikir edinirseniz ve her konuyu değilse de, önemli şeyleri (örneğin tanımlar, kurallar, özellikler, birbiriyle karşılaştırmalı ele alınabilecek hususlar, vb.) not alırsanız, okuduklarınızın üzerine not alırken hem çift dikiş yapmış olursunuz ve miktar aklınızda kalır, hem de tekrar ederken elinizdeki malzeme daha az ve öz olur.

Çalışma tarzı dışında söylemek istediğim bir şey daha var: Yazılı ve uzun süren, ayrıca günde birden fazla olabilen sınavlara fakülte yıllarından alışkın olmama rağmen, bir günde 3-4 sınavın bana son derece yorucu geldiği. Buna hem fiziksel güç, hem de psikolojik bakımdan hazır olmanızı öneririm. Temmuz sıcağında okul bahçesinde, bazan oturacak yer bulamadan, bazan sadece tuvalete gidecek kadar veya kantinde hızlıca karın doyuracak kadar mola vererek ardından girilecek sınava bedenen ve zihnen hazır olmak zorlayıcı oluyor. (Ve bu üst üste iki sınav da değil, birinde üç diğerinde dört sınav biliyorsunuz...) Bu nedenle yorgun, uykusuz olmamanızı, mümkünse gergin olmamanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin,
sınavlarda başarıyı düşüren hata yapmayı sağlayan enbüyük etken uykusuzluk yorgunluk arkdaşa katılıyorum kesinlikle . aynı şeyi bende yaşdım mart sınavında sınava girdiğim son dakikaya kadar gece gündüze demeden okadar ders çalışmıştım ki sınavda pilim bitmişdi. yazı yazmaya dermanım yokdu kolumu aşırı stresden tutulmuşdu resmen ikinci gün de sabaha kadar ders çalışmakdan iki saat uykuyla pazar günü sınavda muhasebde beynim durmuşdu . kdv dahil işlemleri kdv hariç yaptımm kaldımm . maliyetten ilk sorunun değişken ve normal maliyete göre gelir tablosu aklıma gelmedi sınavdan çıktıkdan sonra aklıma geldii . kısacası aşırı yorgunluk uykusuzluk dikkatsizliğe ve unutkanlığa neden oluyorr. arkdaşlar ders çalışrken çok yormayın kendinizi ben martta abartmıştım artık günde 10 saat çalışıyordum bu da sınavda bazı derslerden kalmama neden oldu temmuzda aynı hatayı yapmadımm günde enfazla 4 saat bunu aşmayın . ezber dersleri önce ön analiz yapın en çok hangi konulardan soru geliyor gibisnden sonra başalyın çalışmaya yazarak çalışmak aklılda kalmasını sağlıyor ve sık tekrar . hukuk ve meslek hukukundan çıkmış sorular bizi yönlendiriyor. denetim ve vergiden konu atlamadan çalışın . özellikle vergi gelir ve kurumlar ve katma dğer den konu atlamadan çalışmanızı tavsiye ederim . yeterlilikde en çok yoran ders vergi ve denetimdir . özellikle denetim hiç akılda kalmıyor sınava girene kadar sanki hiçbirşey bilmiyormuş gibi oluyorsunuz. sayısal dersler tamamen şans işi ters köşe olabiliyorsunuz. maliyet ve muhasebe gibi sayısal derslerde en ince detaya kadar çalışmak gerek allah herkese kolaylık versin arkdaşlarr

2004-2005-2006-2007 yılı yeterlilik geçmiş yıl soruları elinde olna varsa e-mail atabilir mi? tesmerin sitesinde 2008 den başlıyor. şimdiden teşekkürler. [email protected]