Yeterlilik Soru

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tura
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tura

Katkı Sunan Üye
önceki sınavlarda çıkan bir soru aklıma takıldı arkadaşlar........
soru şu şekilde rakamlar tam aklımda değile ama şu şekilde bi soru, **işletmeye ait olan arsa üzerine bina yapılacaktır bunun için arsa üzerindeki yapı yıkılmıştır bunun için hafriyat yapan firmaya 100+kdv ödeme yapımış yıkılan yapının malzemesi A firmasına 50+kdv ile satılmıştır.
Abiler bunun muhasebe kaydı nasıl olacak.........

Ynt: yeterlilik soru

VUK gayrimenkullerin değerleme hükümleri ile ilgiliydi o soru, yanlış hatırlamıyorsam.Yıkım ve hafriyat masrafları Bina ve arsalar maliyetine eklenecek...
Kolay gelsin

abicim finansal muhasebe sorusu geçen temmuz yada kasım da sorumuş muhasebe kaydını soruyorum.

252 xxxx(Arsa alım bedeli)
252 xxxx(Yıkım gideri)
252 xxxx(Hafriyat gideri)
100/329 XXXXXX

tura ' Alıntı:
abicim finansal muhasebe sorusu geçen temmuz yada kasım da sorumuş muhasebe kaydını soruyorum.
aykut111 ' Alıntı:
VUK gayrimenkullerin değerleme hükümleri ile ilgiliydi o soru, yanlış hatırlamıyorsam.Yıkım ve hafriyat masrafları Bina ve arsalar maliyetine eklenecek...
Kolay gelsin
VUK a hakim olup olmadığını ölçmeye çalışıyor.Onun için açıklama yaptım.
Kolay gelsin

100 xxxx
679 xxxx
Satış muhasebeleştirmesi

ben sana rakamlarıyla çözümünü vereyim...

İşletme arsa üzerinde bulunan depoyu 20000 YTL+%20 KDV ile yıktırıyor. Yerine bina yapacak:
----------------------/----------------------------
250.Arsa ve Araziler 20000
191.İnd.KDV 4000
100.Kasa 24000
---------------------/-----------------------------

Hafriyat 15000+%20 KDV ile satılmış..Satışın 1/3 ü tahsil edilmiş kalanı daha sonra tahsil edilecektir.

100.Kasa 5000
136.Diğer Çeşitli Alacaklar 13000
250.Arsa ve Araziler 15000
391.Hes.KDV 3000

08/07/2007 sınav sorusu......

Ynt: Yeterlilik Soru

teşekkür ederim mehmet yani satılan hafriyat arsa ve arazinin maliyetinden düşülmüş oluyor.doğrumu ve zaten olması gereken de bu bence

Yıkılan binanın masrafları maliyete eklenir.Bu doğru , ancak soru net olarak okunduğu zaman görülecektirki; olağan dışı gelirdir.Deha nın çözümüne katılmıyorum.
Kolay gelsin
tura ' Alıntı:
yıkılan yapının malzemesi A firmasına 50+kdv ile satılmıştır.
Abiler bunun muhasebe kaydı nasıl olacak.........

ewet tura aynen öyle hafriyat arsanın maliyetinden düşülür çünkü gayrimenkullerin değerlemesinde maliyet bedeline bina yıkım gideri,enkaz gideri dikkate alınır..Ancak enkazın satışı yapıldığı için VUK hükümlerine göre arsanın maliyetinden düşülmesi gerekir.