Yetişmekte Olan (olgunlaşmamış) Hayvanların Muhasebeleştirilmesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NİSANK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NİSANK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Haz 2009
Mesajlar
285
Konum
İzmir
merhaba,süt inekçiliği ile ilgili olarak faaliyet göstermekte olan işletmede ilk alınan gebe düveler 154 hesaba işlenmiş,2 yıldan sonra tam 55 yavru var artık.yavrularla ilgili hiç bir kayıt yapılmamış halbuki yavrular büyüyüp işletme için verimli hale gelene kadar ( süt verene kadar) yapılmakta olan yatırımlar hesabında izlenebilirler diye düşünüyorum...yavruların hiçbir şeklde kayıt altına alınmaması saçma değil mi? tşk.
 
Ynt: yetişmekte olan (olgunlaşmamış) hayvanların muhasebeleştirilmesi

İlginç bir durum :)
Hayvanlar VUK 277 uyarınca maliyet bedeliyle değerlenir ancak burada yavruların maliyet bedelinin tespiti oldukça güç, bu durumda dönem sonunda yavruları emsal bedelle değerleyip bulunan tutarı gelir kaydetmeniz uygun olacaktır diye düşünüyorum.
 
Ynt: yetişmekte olan (olgunlaşmamış) hayvanların muhasebeleştirilmesi

Hiç kafanızı ağrıtmayacak kayıt şöyle olur bence.
Sene sonu envanterinde yeni doğan hayvanları ayıracaksınız.
50 tane yavru inek var ve herbir yavrunun emsal bedeli 100 YTL ise

258 veya 154 (çok da önemli değil)................. 5.000
659 Diğer Olağan Gelir 5.000
 
Ynt: yetişmekte olan (olgunlaşmamış) hayvanların muhasebeleştirilmesi

Tabii tekrar hatırlatayım. Esas olan bu hayvanları maliyet bedeliyle değerlemektir. Yani onlar için harcanan yem, su vs. (VUK 275'te sayılanlar) tespit edip yavrulara bunlardan pay vermek. Ürün alana kadar bunları 258'de takip etmek ve maliyetleri de bu hesaba aktarmak. Bunları yapamıyorsanız. İşletme kayıtlarında da bu yavru hayvanlar gözükmüyorsa dediğim kayda başvurursunuz.
 
Ynt: Yetişmekte Olan (olgunlaşmamış) Hayvanların Muhasebeleştirilmesi

Merhaba,

154 hesap tebliğde boş bırakılmış bir hesaptır. Gruğ bütünlüğünü bozmamak kaydıyla isteyen mükellefler istedikler şeklide kullanabilirler ama. Gebe düveler için 15 Stoklar grubu uygun değildir. Süt inekleri amortismana tabi iktisadi kıymetlerden sayıldığı için 15 grubu altında takip edilmemelidir.


Şimdi Gebe düveden başlayalım.

Gebe düve henüz süt veren inek olmadığı için 258 hesap altında kulak numarası referans verilerek açılacak alt hesaplara kaydedilmelidir.

Gebe düvenin doğurmasına 15 gün kala ayrı yem verilmeye başlanır. İşte bu andan itibaren verilen yemler yeni doğan buzağı için 258 hesap altına açılacak alt hesapta takip edilecek ve buzağı maliyeti oluşturulmaya başlanacaktır.

Gebe düve doğurduktan süt vermeye başlayacağı için 256 hesaba alınır ve gebe düveye verilen yemler süt maliyetini oluşturacak şekilde muhasebeleştirilmelidir.

Buzağı doğurup süt verene kadar (ki bu iki yıllık bir süreçtir) 258 hesapta kalmalıdır.

Eğer Buzağı erkekse ve beslenecekse;

a:) Damızlık olarak kullanılacaksa duran varlık

b) besi amacıyla büyütülecekse; 151 yarı mamüllerde takip edilmelidir.

Saygılarımla,
 
Ynt: Yetişmekte Olan (olgunlaşmamış) Hayvanların Muhasebeleştirilmesi

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
 
Merhaba lütfen yardımcı olabilir misiniz çanakkaledeki inek yetiştiriciliği yapan bir firmamız kaşıma makinası almış bunu nasıl muhasebeleştire bilirim
 
Merhaba lütfen yardımcı olabilir misiniz çanakkaledeki inek yetiştiriciliği yapan bir firmamız kaşıma makinası almış bunu nasıl muhasebeleştire bilirim

800,tl'den büyükse demirbaş 255 hesap ,küçükse 770 hesabın altında küçük demirbaş giderlerine
 
Merhabalar ben de hayvancılık üzerine çalışma yapıyorum.Fakat kafamda soru işaretleri var kısaca kayıtlarım şöyle eksik veya yanlışımda düzeltirseniz sevinirim.

erkek buzağıları 150 hesapta kulak numarasına göre alt hesaplar açıyorum.

dişileri 2 yaşına gelene kadar(sağmal olana kadar) 258 hesapta

2 yaşından büyük olup süt verenleri de 256 hesapta

yem ve veteriner hizmetlerini de 150 alt hesapta takip ediyorum.

yemleri ve veteriner hizmetlerini kullandıkça 150 hesaptan canlı varlık hesaplarına(150-258-256) dağıtıyorum.

gebe süt sığırları doğuma 50 gün kala kuruya çekiliyor.bu sırada verilen yemleri buzağının giriş bedelini belirlemek için 258 hesapta takip ediyorum.

süt veren sağmal ineklere verilen yemler ve veteriner hizmetleriyle de sütün giriş maliyetini hesaplıyorum.maliyet hesaplamada 0,90 süt maliyeti oluşturuyorum.(152 hesapta)

başka dikkat etmem gereken konu var mı?eksik ya da yanlış uyguladığım ?hala kafamda tam oturtamadım şu hayvancılığı?
 
Hayvanların (canlıların) ticari mal/stoklar kalemlerinde gösterilmesi ne kadar acı bir durum... ( Sn. seldakntkn lafım size değildir.)
 
Üst