Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Geçici Vergi Hakkında

Ynt: Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Geçici Vergi Hakkında

42 ci madde kapsamındaki işlerden elde edilen kazancın geçici vergiye tabi olmamasının ana gerekçesi, bu işlerden elde edilen hasılatın stopaja tabi tutulmasıdır.

Bilindiği gibi 42 nci madde kapsamındaki işlerde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın düzenlendiği tarih, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bu işlerin bitim tarihi olarak kabul edilmektedir. Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve elde edilen istihkak ve diğer gelirler, elde edildikleri yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınır.(GVK 44. Madde)

Bu çerçevede 42 nci madde kapsamındaki işler geçici kabulün yapılması, fiilen bitmesi yada bırakılması ile sınırlı tutulmaktadır. Bu işlerin tamamlanmasından sonra elde edilecek hasılatlar alelade bir gelir olarak ilgili dönemde beyan edileceğinden bunlar üzerinden stopaj da yapılmaz.

Dolayısıyla 42 nci madde kapsamındaki işlerin tamamlanmasından sonra bu işlerden elde edilen hasılatlar bu madde kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, elde edildiği dönemin geçici vergi matrahına dahil edilerek geçici vergiye tabi tutulması gerekir

Bu forumdaki son sözüm; geçici kabulü yapılıp yıllara sairiliği kalmayan inşaat işlerinin takip eden ilk geçici vergi döneminde geçici vergi beyanı yapacağıdır. Stopajını ödemişse zaten ödenecek vergisi çıkmayacaktır.

Geçici vergi mükellefiyetimiz yoktur diye beyanname vermesseniz resen takdir ile karşı karşıya kalırsınız.

Butterfly,

Düzgün konuş. Terbiyesizlik yapıp, konuyu değiştirme. Haddini bil. Sen kimsin de Yılmaz Özbalcı, Mehmet Maç üstadları bu konuya karıştırıyorsun..

Hoşgörüye muhtaç olduğumuz bu kiritik dönemde bu diyaloğunuz hiç olmadı ..Once saygı gerisi kolay....Dostca kalın...

mesut-smm ' Alıntı:
Butterfly,

Düzgün konuş. Terbiyesizlik yapıp, konuyu değiştirme. Haddini bil. Sen kimsin de Yılmaz Özbalcı, Mehmet Maç üstadları bu konuya karıştırıyorsun..

Asıl sen kimsin?

Ben gayet düzgün konuştum bugüne kadar.

Hatalı cümle kurduğumu ve düzelttiğimi belirttiğim halde "önce konuya vakıf diilsin" diye terbiyesizlik yapıp sonra üste çıkıyorsun.

Hatta yazdığım görüşlerin aksini savunacak bir tezin olmadan, bir fikrin olmadan "vakıf diilsin" diye kanaat getiriyorsun ve saldırıyorsun.

Fikrimin doğruluğunu destekleyecek o kadar yazı yazıyorum, üstüne fikir eklemeden haddini bil diyorsun.

Hadi kendimden vazgeçtim....

"Sadece yıllara sari iş yapan mükellefin geçici vergi mükellefiyeti bile tesis ettirmesine gerek yok." diyerek soruyu soranı yanlış yönlendirip reesen tarhiyat mekanizması ile başbaşa bırakıyorsun.

Konuyu bana saldırarak geriye götürüyorsun ve hakedişi düzenelenip yıllara sariliği bitmiş inşaat işine, yıllara saridir geçici beyan etmez diyorsun. HAtta "geçici vergi mükellefiyeti" diye literatürde olmayan bir kavram ekliyorsun. (Gelir vergisi/Kurumlar vergisi... mükellerifi vardır, geçici vergi bunların peşin vergisidir)

Eğer yzdıklarımı dikkate almayıp, hala görüşlerimi kabul etmeyecek bir gözlük sahibiyseniz,

aşağıda verdiğim linkte saygı duyduğunuzu belirttiğiniz Mehmet Maç'ın bir yazısı vardır, beyanname verilmesi gerektiğini yazar ve asıl sizin vakıf olmadığının ispatıdır.

http://turmob.org.tr/turmob/basin/M89.699.doc

Sayın arkadaşım

1. Konuyu geçici vergi mükellefiyetinin tesisi hususuna getirmeye gerek yok. Ben ek olarak böyle de birşey var dedim.

2.Bakınız alomaliye.com da 05.02.2007' de Altan Ömer Arpacı' nın muktezaların ne anlama geldiğini açıklayan bir yazısı var. Onu okursanız özelgenin önemini göreceksiniz.

3. Ayrıca Mehmet Maç' ta geçici vergide beyanın olmayacağını söylüyor. Geçici Vergi Beyannamesi verilir. Fakat beyannamede Yıllara Sari işlerin kar-zararı belirtilmez. Bizim tartıştığımız bu değil mi? Siz, yıllara sari iş dönem içinde bittiyse, bu işten doğan karın geçici vergide beyan edilip vergisinin ödenmesi gerektiğini savunuyorsunuz. Kanun ve Tebliğler çerçevesinde buna katılmak mümkün değil.

Aşağıdaki yazıyı sizin belirttiğiniz bölümden aldım.

Mehmet Maç' tan alıntı :

'Bu açıklamalar çerçevesinde,

Münhasıran yıllara sari inşaat ve onarma işi yapan mükellefler hiçbir şekilde geçici
vergi ödemeyeceklerdir,

Örneğin 42 nci madde kapsamında, münhasıran bir otoyolun inşası ile iştigal eden ABC İş Ortaklığı işin devam ettiği yıllarda kar veya zarar beyan etmeyeceğinden geçici vergi açısından da hiçbir işlem yapmayacaktır. Yine söz konusu işin 30.05.1999 tarihinde bittiğini ve kar veya zararın da bu tarihte belli olduğunu düşünürsek, mükellef, 30.06.1999 tarihinde veya müteakip geçici vergi dönemlerinde bu kazancı için geçici vergi hesaplamayacaktır. Ancak bu mükellef işin devam ettiği veya bittiği dönemde duran varlık satışı, makine kirası gibi arızi nitelikte kazanç elde ettiğinde bu kazancı ilgili dönemin geçici vergi beyannamesi ile beyan edip, yalnızca bu kazancın geçici vergisini ödeyecektir. (YSİOİ nedeniyle istihkak bedelleri üzerinden yapılan tevkifatlar ödenecek geçici vergiden mahsup edilmeyecektir. ) Bununla birlikte bu işlerle iştigal edenlerin ticari kazanç elde etmeleri nedeniyle geçici verginin mükellefi olmaları, yalnızca 42 nci madde kapsamında yaptıkları işlerden elde ettikleri kazançları için geçici vergiden muaf tutulmuş bulunmaları nedeniyle boş da olsa her dönem geçici vergi beyannamesi vermeleri gerektiğini düşünüyoruz.'

4- Mehmet Maç; Yıllara Sari iş zararla sonuçlanırsa beyan edilir diyor. Fakat bunu 1999' dan beri başka bir yazısında belirtmemiş.

Tamam haklısınız şimdi yol almaya başladık.

Aşağıdaki yazı da aynı makaleden alınmış bir yazıdır.

2.5. Geçici Kabul Yapıldıktan Sonra Alınan İstihkakların Geçici Vergi Karşısındaki
Durumu :

Yukarıdaki bölümlerde belirttiğimiz üzere 42 ci madde kapsamındaki işlerden elde edilen kazancın geçici vergiye tabi olmamasının ana gerekçesi, bu işlerden elde edilen hasılatın stopaja tabi tutulmasıdır.

Bilindiği gibi 42 nci madde kapsamındaki işlerde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın düzenlendiği tarih, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bu işlerin bitim tarihi olarak kabul edilmektedir. Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve elde edilen istihkak ve diğer gelirler, elde edildikleri yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınır.(GVK 44. Madde)

Bu çerçevede 42 nci madde kapsamındaki işler geçici kabulün yapılması, fiilen bitmesi yada bırakılması ile sınırlı tutulmaktadır. Bu işlerin tamamlanmasından sonra elde edilecek hasılatlar alelade bir gelir olarak ilgili dönemde beyan edileceğinden bunlar üzerinden stopaj da yapılmaz.

Dolayısıyla 42 nci madde kapsamındaki işlerin tamamlanmasından sonra bu işlerden elde edilen hasılatlar bu madde kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, elde edildiği dönemin geçici vergi matrahına dahil edilerek geçici vergiye tabi tutulması gerekir.

Şimdi buradaki uygulamaya bakarsak iki yol ayrımı var karşımızda.

İşin bitim tarihinden önce kesilen faturalar ve sonra kesilen faturalar.

Diyor ki işin bitiminden sonra kesilen faturalardan kaynaklanan gelir için geçici verilir önce kesilenler için verilmez.

Genelde ticari hayattaki uygulama da faturanın teslimden sonra kesilmesi olduğuna göre. Siz de haklısınız ben de haklıyım.