Yıllık İzin H.k.

18 yıldır çalıştığım iş yerinden bütün haklarını alıp aynı iş yerine girdi çıktı yapılan personelin yıllık izin hakkı 26 günden 14 güne düşürülebilir mi? Yoksa eski kıdemimden devam mı eder?

Ynt: Yıllık İzin H.k.

Emekli olarak kıdemini aldıysa izin hakları da sıfırlanır. Yom olmadan çıkıp tekrar girdiyse eski süreler eklenir.

Yargı kararlarında emekli olan işçi kıdem tazminatını alarak kıdem yıllarını tasfiye ettiği gerekçesi ile emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışsa da Yıllık ücretli izine esas kıdemin hesaplanmasında her ne kadar emeklilik öncesi çalışma süresi emeklilik sonrasının kıdeminde dikkate alınmaması yönünde yargı kararları varsa da ,kesintiye uğramamış olarak sayılarak da işçi lehine kazanılmış haklarla da devam edilebilinir.Bu şekli ile işveren işçi lehine pozitif uygulama yapabilir.Fakat işçi işvereni eski çalışma süreleri dikkate alınarak yıllık izin süresi belirlemeye zorlayamaz.

Sonuç olarak yargıtay da farklı sonuçlar çıkabiliyor sanırım. Yıllık izin süresi o zaman 2. girişten itibaren başlıycak.

Yorumunuz anlayamadım. Ben gayet açık ve net söylüyorum. Son yargıtay kararları da böyledir.
1-Eğer kişi emekli olduysa ve tüm haklarını aldıysa Yargıtay izin süresinin de sıfırlandığını söylüyor. (ben katılmıyorum ama böyle)
2-Eğer emekli değilse işveren çıkardıysa, tekrar girişte izin süresi ilk girişten başlar.

Yaşınız 50 üzeri ise , en az 20 gün olarak kullandırılması zorunludur

nguroy ' Alıntı:
Yorumunuz anlayamadım. Ben gayet açık ve net söylüyorum. Son yargıtay kararları da böyledir.
1-Eğer kişi emekli olduysa ve tüm haklarını aldıysa Yargıtay izin süresinin de sıfırlandığını söylüyor. (ben katılmıyorum ama böyle)
2-Eğer emekli değilse işveren çıkardıysa, tekrar girişte izin süresi ilk girişten başlar.

Katılıyorum.
Kanaatim;
a-İşcinin "emeklilik"nedeniyle işyerinden ayrılmasına bağlı olarak, yasal haklarının(var ise kullanmadığı y.izinlerininde) ödenmiş olması sonucu,işcinin ara vermeksizin aynı işyerinde çalışmasına devam etmesi ile
b-"emeklilik"nedeniyle ayrılmasına bağlı olarak yasal hakları ödenmeksizin,işcinin ara vermeden aynı işyerinde çalışmasına devam etmiş olması FARKLI durumlardır.
-"a"şıkkı açısından,ikinci dönem tamamen farklı,boöyle olmuş olması halinde birinci dönem ile illiyet bağı kurulmamalı,artık 1 inci dönem inkitaya uğramıştır.
-"b" şıkkı açısından ise "emeklilik"durumuna bağlı olarak işcinin hakettiği hakları ödenmemiş olduğundan +aralıksız çalışması da dikkate alındığında,kıdem ve y.izn hesabında ilk hizmet başlangıcının dikkate alınmasının gerekeceği,
("a"şıkkında kıdem ödenmiş,var olup ödenmeyen y.izin ücretleri ödenmemiş ise y.izin hesabında yine ilk işbaşı yaptığı tarihin esas alınması gerektiği de ifade olunuyor,şahsen bu düşünceye katılmıyorum,zira artık kıdem tazminatı da ödenmiş ise kalan y.izin ücretlerinin para olarak alacağına gidilmesi daha uygun,çünkü bu 2 inci dönem yeni bir hizmet akdi niteliğindedir bu nedenle hizmet sözleşmesi yeniden akdedilmelidir.)

sn,aydemir yeni konu açmadan şunu sorabilirmyim ?

emekli oldı tazminatını almadı devem etti.ileriki bir tarihte işçinin kusurundan işveren çıkardı.

emekli olduğu zamanki tazminatıları yanarmı ?

iyi çalışmalar..

Tazminata hak kazandığı , yani emeklilik nedeniyle ilişiğin kesildiği günden 10 yıl sonra o tazminat hakkı yanar. (Kıdem tazminatı zamanaşımı 10 yıl)

sn.kermcem sağolun,

yalnız bu, 10 yıl içinde işveren haklı sebeple çıkışını verirse.emeklilikten önceki almadığı tazminatı alabilirmi ?

Alır.
Aynı tezgahtaki elmayla armut gibi düşünebilirsiniz.
Armutlar çürüdü diye elmalar da atılmaz.

aşkınbulduk ' Alıntı:
emekli oldı tazminatını almadı devem etti.ileriki bir tarihte işçinin kusurundan işveren çıkardı.
emekli olduğu zamanki tazminatıları yanarmı ?

Üstadım neden zoru soruyorsunuz :)Genelde son ücret ücret üzerinden tazminat alabilmek için bu yolun tercih ediliyor olduğu biliniyor. Sorunuza ilişkin doğrudan içtihat bulamadım,şahsi düşüncem hayır.Neden?Çünkü "emeklilik","yaşlılık aylığı"malum kıdem tazminatını haketme koşullarındandır.Zira,yasal çerçeve de bu koşula bağlı olarak sgk ve işyeri işlemleri gerçekleşmiş,ancak ne var ki sözkonusu koşula bağlı olarak İŞVEREN tarafından işcinin tazminatı ödenmemiş,bu nokta da işcinin talep edip-etmemesinin,işveren vermek istesede şu an ödenmesini istememesinin önemi yok diye düşünüyorum.

Yıllık İzin Hakkında bir soru

Merhabalar,

Yaklasik 5 yildir calisma yaptigim sirkette 6 ay ucretsiz izin (Kasim - Nisan aylarinda) alarak yurt disina gittim. Gelecek Agustos ayinda 5 yilimi dolduruyorum. Sormak istedigim;
1. Gectigim yila ait olan yillik izin hakkim var midir? Varsa kac gun olur?
2. Eger yoksa da ne zaman yeni doneme iliskin yillik izin hakkı kazanabilirim?

cevaplariniz tesekkur ederim.

İyi calismalar.

omay ' Alıntı:
Yaklasik 5 yildir calisma yaptigim sirkette 6 ay ucretsiz izin (Kasim - Nisan aylarinda) alarak yurt disina gittim. Gelecek Agustos ayinda 5 yilimi dolduruyorum. Sormak istedigim;
1. Gectigim yila ait olan yillik izin hakkim var midir? Varsa kac gun olur?
2. Eger yoksa da ne zaman yeni doneme iliskin yillik izin hakkı kazanabilirim?

-Öncelikle yıllık izni hak kazanma,hak etme ölçüsü en az 1 yıl çalışma koşuluna bağlıdır.
-işbu 6 aylık süre,bu iznin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır.
-"İşcinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır."M.54
- "...bir önceki izin hakkının doğduğu günden..."itibaren sözkonusu ücretsiz izin süresi kadar, hizmet süresi eklenerek
yıllık izni hak etme tarihi yeniden belirlenecektir.
-beşinci yıl izniniz de 14 iş günü olacak,hizmet süreniz beş yıldan fazla(6 ıncı yıl itibariyle)15 yıldan az olduğu dönemlerde 20 iş günü olacaktır.