Yıllık İzin Hakkında Merak Edilenler;

HResources

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
635
Konum
bursa
İşçinin yıllık izni hakkında en çok merak edilenler


Çalışanlar kaç gün yıllık izin kullanabilir


İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilecektir. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmayacaktır. Çalışanların yıllık izin süresi, işyerindeki hizmet süresine ve yaşına göre belirlenmektedir. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, işçinin hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

az olamayacaktır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır.

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmayacağından, izin süresi 14-20-26 gün işgünü olarak kullandırılacaktır.(4857/56.md). İşçinin işyerine giriş tarihinden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere, her çalışma yılını tamamlaması halinde o yıla ilişkin ücretli izne hak kazanır. Uygulamada çok sıkça rastlanıldığı üzere, bir yıldan az süre için orantılı olarak yıllık ücretli izin hakkı doğmaz. Yani, yıllık ücretli izin hakkı için mutlaka bir yılın dolması gerekmekte olup, bir yıldan az süreler için kıst izin hakkının doğması söz konusu değildir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Tarafların rızası olsa bile, yıllık izin hakkı ortadan kaldırılamaz.

Yıllık ücretli izne hak kazanılması için gerekli şartlardan birisi de işçinin sürekli bir işte çalışmasıdır. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
Uygulamada, bir işyerinde emekli olduktan sonra çalışmasını sürdürenlerin veya askerlik nedeniyle iş sözleşmesi sona erdikten sonra askerlik dönüşü aynı işyerinde çalışmasına devam edenlerin yıllık izin kıdemlerinin devam edip etmeyeceği konusu tartışmalara neden olmaktadır. Hem sosyal açıdan, hem de yıllık ücretli izinle ilgili düzenlemelerin amacına uygun olması bakımından bu durumdaki işçilerin yıllık izin kıdemlerinin devam ettirilmesi gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun, 53. maddesinde İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere. yıllık ücretli izin verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Yasal düzenlemede haftanın her günü tam gün çalışanlar ile kısmi çalışanlar arasında bir ayrım yapılmamıştır. Bu nedenle, part-time çalışanların da yıllık ücretli izin haklarından, izin süresinden indirim yapılmaksızın yararlandırılması gerekmektedir.

İş sözleşmesinin askıda kaldığı; grevde geçen süreler, izinsiz ve mazeretsiz devamsızlık süreleri, kadın işçinin 74. madde gereğince doğumdan sonraki sekiz haftadan sonra altı aya kadar kullanabileceği ücretsiz izin süreleri yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır. Yıllık izne hak kazanmak için işçilerin ayrıca bu süreler kadar çalışması gerekecektir.

Özellikle işçi işten ayrıldıktan sonra, işçilik haklarını alamadığına dair iş mahkemelerinde dava açabilmektedir. İşçinin bu şekilde dava konusu yaptığı haklardan birisi de yıllık ücretli izin alacağıdır. İşçinin yıllık ücretli izinlerini kullandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. Bu nedenle işverenler yıllık ücretli izin defteri, izin pusulası veya izin kartoteksi tutmak zorundadırlar.

4857 sayılı İş Kanunu’nda, 1475 sayılı Kanundan farklı olarak yıllık ücretli iznini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara, istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin verileceği hükme bağlandığından, işçinin belgeleyemediği durumlarda ücretsiz yol izni talep etmesi mümkün olmayacaktır. Yol izni alan işçinin iznini işyerinin bulunduğu yerde geçirmesi, sadakat borcuna aykırı olup işverene akdi haklı nedenle fesih imkanı sağlar.

Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi için kendisine avans olarak verilen veya peşin ödenen izin ücreti işveren tarafından geri alınabilir. İşveren, isterse bu personelin hizmet akdini, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II-(e) bendi uyarınca tazminatsız olarak feshedilebilecektir.

Yıllık ücretli izinden geç dönen işçilerin, kabul edilebilir bir mazereti olmaması veya bunu belgeleyememesi halinde devamsız sayılarak gerekli kanuni işlem yapılabilir. İşçinin devamsızlık halinin bir iş günü olması halinde, sadece o günün ücreti ile hafta tatili ücretinin kesilmesi gerekir. Fakat, devamsızlık halinin 2 iş günü veya daha fazla olması halinde 4857 sayılı iş Kanunu’nun 25/II-(g) bendi uyarınca, olayın öğrenildiği tarihten sonra 6 işgünü içinde işçi tazminatsız olarak işten çıkartılabilir.

Sağlık nedeniyle işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenir mi?

4857 sayılı İş Kanunu’nun işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenleyen 24. maddesinin I. Fıkrasında, (a) ve (b) bentlerinde;



İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa (4857/24-I-a) ya da,


İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa (4857/24-I-b),

hallerinde, işçi iş sözleşmesini herhangi bir fesih bildirimi süresi beklenmeksizin derhal feshedebilir. Sağlık sebepleri ile yapılacak fesihlerde (4857/24-I-a), işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması yeterli görülmüş; bu durumun sözleşme sırasında bilinmemesi koşulu kaldırılmıştır. Sözleşme yapılırken bilinsin ya da bilinmesin, işçinin yaptığı iş, işin niteliğinden kaynaklanan bir nedenle, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçi bildirim sürelerini beklemeksizin veya belirli süreli sözleşmelerde, süre dolmadan önce sözleşmeyi haklı nedenle feshedebilecek ve işverenden kıdem tazminatı talep edebilecektir.

Resul KURT
 
BİLGİ

Şirketimizde 10 yıldır çalışan bir personelimiz 2005 yılında askerlik nedeniyle şirketten ayrılmıştır. Bu esnada tazminatlarını vs tüm ödemeleri yapılmış kendisinden ibraname alınmıştır. 2006 yılının 6 ayında askelik bitince tekrar görevine başladı. Bu durumda yıllık izin hakkı 2006/06 dan itibaren sıfırdan mı başlamalı? Yoksa ilk giriş tarihi olan 1995 mi alınmalı
Teşekkürler
Ayten
 
yıllık ücretli izn parası işverenden talep ettiğimizde 14 gün mü yoksa 16 günlük ücret mi alacağız
 
Sn. July
Eğer çalışmaya devam ediyorsanız. İzin parasını talep edemezsiniz.
Sn . karaca Arama motorunu kullanınız çok tartışıldı.
Kısaca izin hakkının hesabı ilk giriş tarihinden başlar.
 
Re: BİLGİ

KARACA' Alıntı:
Şirketimizde 10 yıldır çalışan bir personelimiz 2005 yılında askerlik nedeniyle şirketten ayrılmıştır. Bu esnada tazminatlarını vs tüm ödemeleri yapılmış kendisinden ibraname alınmıştır. 2006 yılının 6 ayında askelik bitince tekrar görevine başladı. Bu durumda yıllık izin hakkı 2006/06 dan itibaren sıfırdan mı başlamalı? Yoksa ilk giriş tarihi olan 1995 mi alınmalı
Teşekkürler
Ayten
 
Re: BİLGİ

yusuf_eroglu' Alıntı:
KARACA' Alıntı:
Şirketimizde 10 yıldır çalışan bir personelimiz 2005 yılında askerlik nedeniyle şirketten ayrılmıştır. Bu esnada tazminatlarını vs tüm ödemeleri yapılmış kendisinden ibraname alınmıştır. 2006 yılının 6 ayında askelik bitince tekrar görevine başladı. Bu durumda yıllık izin hakkı 2006/06 dan itibaren sıfırdan mı başlamalı? Yoksa ilk giriş tarihi olan 1995 mi alınmalı
Teşekkürler
Ayten

Cevaplandı...
İyi Akşamlar.
 
yıllık izin konusunda benimde bir sorum olacak;
5 yıldır aynı firmada çalışıyorum. geçen yıl İş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi yaptım. ayda dokuz gün çalışıyorum diğer bir firmayla ise(aynı işverenin farklı bir firması)ayda 3 gün çalışacak şekilde işe giriş yaptılar. bu durumda yıllık izin haklarımda herhangi bir değişiklik söz konusu olurmu?
 
Sayın ece;
Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri MADDE 53. - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, Az olamaz. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi MADDE 54. - Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır. Bir yıllık süre içinde 55 inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır. İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır. İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55 inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır. Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur.
 
Sayın M.Hayri Andaç
cevanınız için teşekkür ederim ama iş kanunundan bende baktımm benim merak ettiğim 1 yıldan beri ayda 9 gün çalıştığınız bir işyerinde 5. yılınız dolduğundan dolayı yıllık izni 20 gün hakediyosunuz buda 3 ay o firmaya gelmemek demektir. uygulama böylemi olmalı veya nasıl olmalı..
net bir bilgiye ulaşamadım açıkcası.
 
Sayın ece;
İzine hak kazanan kısmi süreli ya da çağrı üzerine çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz(Yıllık ücretli izin Yönetmeliği 13.md) (3).
 
yıllık izinlerinleri 10 günden aşağı olamamak şartıyla bölebilirsiniz
 
işçinin kendi yazılı talebi ile;

işveren 6 aydır çalışan bir işçinin 6 ay sonra hakedecek olduğu yıllık iznini önceden kullandırabilir mi?

veya 1,5 yıllık işçinin önceki yıldan kalan kullanmadığı 14 günlük izni ile 6 ay sonra hakedeceği 14 günlük izni birleştirip toplamda 28 günlük izin verebilirmi ?
 
Merhaba,

Kod:
Yıllık Ücretli İzine Hak Kazanma

Madde 4 — İş Kanununun 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 54 üncü maddesindeki esaslar ve 55 inci maddesindeki durumlar göz önünde tutularak her işçinin yıllık ücretli izne hak kazandığı tarih bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinde sözü geçen yıllık ücretli izin kayıt belgesine yazılır.

Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.


Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanun veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler de, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında birleştirilerek göz önünde bulundurulur.


İzin Kullanma Dönemleri

Madde 5 — İşveren veya işveren vekilleri, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen izin kurulu veya 18 inci maddeye dayanılarak bunun yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Bunu işyerinde ilan eder.


Kod:
İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

Bu durumda bu uygulamanızdan söz edilemez. Ancak çoğu işyeri bu şekilde yapıyorlar, kılıfına uyduruyorlar.

Kolay Gelsin.
 
İzinli işçinin istirahat alması
İş Kanununda yıllık ücretli iznini kullanan işçinin hastalanması ve istirahat alması durumunda geçen sürenin yıllık izinden sayılıp sayılmayacağı konusunda bir düzenleme yoktur. İşçinin yıllık izin kullanmasındaki asil amacın dinlenmesi olduğunu kabul ettiğimize göre izinde hastalanan işçinin istirahatli olduğu sürenin yıllık izin süresinden sayılmaması gerekmektedir.
Ancak işçi, yıllık izninin sona erdiği tarihte istirahat süresi de sona ermek şartıyla işine dönmelidir. Daha sonra, uygun bir zamanda izinde raporlu olarak geçirdiği süre kadar izin kullanma talebinde bulunabilir. Yukarıda belirttiğimiz üzere, dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izine mahsup edilemeyecektir. Yine izinde çalışma yasağı ve izinin bölünemezliği kuralları bu görüşü desteklemektedir. Yani yıllık izinden amaç anayasada da belirtildiği üzere işçinin tam olarak dinlenmesinin sağlanmasıdır.

Toplu izin
İşveren nisan ayı başı ile ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işyerinin ve işçilerin tümünü kapsayan toplu izin uygulayabilir.
Toplu izin uygulamasına gidildiğinde, izin kurulu izin çizelgelerini, toplu izne çıkacak işçiler aynı zamanda izne başlayacak ve Kanunun 53’üncü maddesindeki izin sürelerine ve yol izni isteklerine göre her işçinin izin süresinin bitimini gösterecek biçimde düzenler ve ilan eder.
Toplu izin dönemleri, bu dönemlerde henüz yıllık ücretli izin hakkını kazanmayan işçileri de kapsayacak şekilde belirlenebilir. Şu kadar ki, ertesi yıl veya yıllarda bu toplu izin yönteminin uygulanmaması halinde, bu durumda olanların gelecek yıllık ücretli izne hak kazanacakları tarih, genel esaslara göre belirlenir.

Yıllık ücretli izin kaydı
İşveren;çalıştırdığı işçilerin yıllık ücretli izin durumlarını gösteren, yıllık izin kayıt belgesini tutmak zorundadır.
İşveren, her işçinin yıllık izin durumunu aynı esaslara göre düzenleyeceği izin defteri veya kartoteks sistemiyle de takip edebilir.

İzin Kurulu
İşçi sayısı yüzden fazla olan işyerlerinde işveren veya işveren vekilini temsilen bir, işçileri temsilen iki kişi olmak üzere toplam üç kişiden oluşan izin kurulu kurulur.
Kurula işveren temsilcisi başkanlık eder. Kurulun başkanı dışında kalan işçi üyeleri ve yedekleri işyerinde varsa, işyeri sendika temsilcileri tarafından seçilir.
Sendika temsilcileri seçilmemiş işyerinde izin kurulunun işçi üyeleri ve yedekleri, o işyerindeki işçilerin yarıdan bir fazlasının katılacağı bir toplantıda açık oyla seçilir. İzin kurulu başkanı ile üye ve yedekleri işyerinde işveren tarafından ilan edilir. Asil üyelerin yokluğunda yedeklerin biri başkanın çağrısı üzerine toplantıya katılır.
Herhangi bir nedenle eksilen üye ve yedekler aynı şekilde tamamlanır. İzin kurulu üyelerinin seçimi iki yılda bir yapılır. Yeni izin kurulu üyeleri seçilinceye kadar eski kurul üyeleri görevine devam eder.

İzin ücreti
İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini, ilgili işçinin izne başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek durumundadır. (İ.K, m. 57/I) Bunun için öncelikle işçinin günlük ücretinin bulunması gerekecektir. Maddede belirtilen yıllık izin ücretinin avans olarak ödenmesinin neyi anlattığı açıklanmamıştır. Hak edilip de daha sonraki bir tarihte kullanılacak yıllık izne ait ücretin şimdiden ödenmesi kastedilmiş olabilir.
Günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmayıp akort komisyon ücreti, kâra katılma ve yalnız servis karşılığı gibi belirli olmayan süre ve tutar üzerinden ücret alan işçinin izin süresi için verilecek ücret, son bir yıllık süre içinde kazandığı ücretin fiili olarak çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama üzerinden hesaplanır. (İ.K. m. 57/III)
Ancak son bir yıl içinde işçinin ücretine zam yapıldığı takdirde, izin ücreti; işçinin izine çıktığı ayın başı ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışan günlere bölünmesi suretiyle bulunur.
Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde izin ücreti, yüzdelerden toplanan paraların dışında işveren tarafından ödenecektir.
Günlük ücretin hesaplanmasında fazla çalışma karşılığı alınacak ücretler, primler, normal çalışma saatleri dışında hazırlama, tamamlama, temizleme işleri için verilen ücretler, sosyal yardımlar, ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil ücretleri hesaba katılmayacaktır.
Yargıtay tatil ücretinin hesabında olduğu gibi, yıllık izin ücretinin hesabında çıplak ücretin esas alınacağına hükmetmiştir. Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.
Yıllık izin kullanılmadan iş akdi sona ermiş ise, kullandırılmayan yıllık ücretli izinlerin ücretinin işçiye ödenmesi gerekmektedir. Yargıtay, çalışmakta iken izin ücretini talep etmediği gerekçesiyle işçinin isteğini reddeden mahkeme kararını bozmuş ve izin ücretinin ödettirilmesi gerektiği kararını vermiştir.

Yıllık izinde çalışma
Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi için kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir. Çünkü, işçinin, işveren tarafından sağlanan ve karşılığı çalışma olmaksızın ödenen serbest zamanın dinlenme amacına ters düşer biçimde kullanılması Medeni Kanunun ikinci maddesindeki dürüstlük kuralına aykırıdır.
Buna karşılık işçinin işverenin bilgisi dahilinde çalışması, dürüstlük kuralına aykırı değildir ve işverene ödediği ücreti geri alma hakkı doğurmaz. Yine işçinin yıllık ücretli izin süresinde ücret karşılığı olmadan yardım amacıyla çalışması yıllık izinde çalışma yasağına aykırı görülmemektedir.

Sözleşmenin feshinde izin ücreti
Yıllık ücretli izin hakkını kazanan işçinin iznini kullanmadan iş akdinin sona ermesi durumunda, hak edip de kullanmadığı izin ücreti işçiye ödenir. Hizmet akdinin işçi veya işveren tarafından feshedilmesinin önemi yoktur. Hatta sözleşmenin işveren tarafından feshedilmesinin haklı bir nedene dayanmasının da izin ücretinin ödenmesine etkisi yoktur. Eğer sözleşme sona ermeden önce işçi yıllık ücretli izin hakkını kazandı ve kullanmadıysa ücretini alacaktır.
Kullanılmamış izin ücretinin ne olacağı da ayrı bir tartışma konusudur. Kabul etmek lazım ki kullanılmayan izin ücreti, işçinin son ücreti üzerinden hesaplanarak ödenmelidir. İzinin ait olduğu yıl ücretini baz alarak ödeme yapmak doğru olmayacaktır.
İşveren tarafından hizmet akdinin sona erdirilmesi halinde söz konusu olan bildirim süresi ve iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleriyle iç içe giremez.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
 
Üst