Yıllık İzin Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HK55
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
4 Mar 2015
Mesajlar
2
Konum
KOCAELİ
Merhaba,

yıllık izin kullanımı hakkında kafama bir konu takıldı.

çalışan personellerin işi bırakması ve daha sonra tekrar başlamsı durumunda yıllık izin hakkı sıfırlandığını biliyorum.

Tekrar işe giriş tarihinden 1 yılı doldurduktan sonra izin hakkı doğuyor.

Fakat personel özel nedenlerden dolayı izin kullanmak istiyor.bu izni de yıllık izinden düşmemi istiyor.
Personele yıllık izin kullandırabilir miyiz ?

Nasıl bir yol izlememiz gerekir?
 
1 yılı doldurmamış personelin izin kullanmak istemesinden mi bahsediyorsunuz?
 
Daha önce çalışmış 3 ay ara vermiş. Sonra tekrar iş başı yapmış.
Bu durumda yıllık izin hakkı iş başı tarihinden 1 yıl sonra doğuyor.
özel nedenlerden ötürü izin istiyor.bu izinin yıllık izinden sayılmasını istiyor.
 
Daha önce çalışmış 3 ay ara vermiş. Sonra tekrar iş başı yapmış.
Bu durumda yıllık izin hakkı iş başı tarihinden 1 yıl sonra doğuyor.
özel nedenlerden ötürü izin istiyor.bu izinin yıllık izinden sayılmasını istiyor.


Aynı işyerinde çalışmış olduğu tüm süreler toplanır. tek istisnası askerlik ve emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı alarak ayrılmadır.
 
Merhaba,

yıllık izin kullanımı hakkında kafama bir konu takıldı.

a-çalışan personellerin işi bırakması ve daha sonra tekrar başlamsı durumunda yıllık izin hakkı sıfırlandığını biliyorum.

b-Tekrar işe giriş tarihinden 1 yılı doldurduktan sonra izin hakkı doğuyor.

c-Fakat personel özel nedenlerden dolayı izin kullanmak istiyor.bu izni de yıllık izinden düşmemi istiyor.
Personele yıllık izin kullandırabilir miyiz ?

Nasıl bir yol izlememiz gerekir?
a-önceki hizmet süresine bağlı olarak,hak edilip sıfırlanamayn süre var/kalmış ise(ki genelde sıfırlanmaz)sıfırlanmayan yani artan bu sürenin dikkate alınması gerekir.
b-aynı işverenlikte tekrar çalışmaya başlamışsa,önceki döneme ilişkin sıfırlan(a)mamış olan süre var ise bu süre baz alınarak hesaplama yapılmalıdır,sıfırlanmış ise dediğiniz gibi 1 yılını doldurmuş olması gerekir.
c-eğer bir işci en az 1 yıllık çalışması/hizmeti tamamlanmadan y.izin kullanmak ister/istiyorsa,doğrusu haketmediği için bu izin verilmemeli,ancak işveren isterse yönetim hakkı çerçevesinde verebilir,tamamını değilse de, ilk y.izni olacağından 10 günlük verebilirsiniz(genelde bu durum yeni/ilk defa işe başlayanlarda uygulanmıyor)
 
a.Aynı işyerinde çalışmış olduğu tüm süreler toplanır.
b.tek istisnası askerlik ve emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı alarak ayrılmadır.
"istisna"derken,bu noktayı anlayamadım.
Düşüncem;
askerlik ve emeklilik nedeniyle ayrılmış olup,aynı işyerinde tekrar işe başlamış olanların,kıdem tazminatını almış olsa da,yıllık izin yönünden,önceki döneme ilişkin sıfırlan(a)mayan bakiye süre var ise artan bu süre dikkate alınarak hesaplama yapmak gerekir.
 
Sıfırlanmadıysa doğru ama biliyorsunuz ki emeklilik ve askerlik nedeniyle ilişik kesilirken İzin hakkı sıfırlanıyor. Kullanılmamaış izinlerin de bedeli ödeniyor.
Dolayısıyla Yargıtay da (ben katılmıyorum ama) emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı ödenirken TÜM Hakların sıfırlandığını kabul ediyor.
 
Üstadım muhtelif kararlar olabilir ama yıllık izin yönünden;
malum y.izin noktası her ne şekilde(istifa,tarafların haklı feshi,ikale/anlaşmalı fesih,evlilik,yaş dışında diğer iki koşulun(15 yıl s.süresi ve 3600 p.gün sayısının)tamamlanması,askerlik,emeklilik vs.nedenleriyle)olursa olsun farketmez.
5 yıllık sürede gecmediyse,önceki dönem yıldan artan(yani işci yılını tamamlamadığı için,yıllık izne hak kazanılamayan) süreler,örneğin 3-5-15-25 gün yada 3-5-8-10 ay vs.gibi tasfiye edilemeyen bu sürelerin y.izin yönünden dikkate alınmamasının,diğer ifadeyle k.taminatının ödenmesiyle tüm hakların,bu kapsamda yıldan artan bahsekonu sürelerin tasfiye edilmiş,olayımıza bağlı olarak y.izin yönünden sıfırlanmış olduğunun kabül edilmesinin doğru olamayacağı düşüncesindeyim.
 
Bende sizin gibi düşünüyorum. Çünkü biliyoruz ki bu yorum falan değil KANUN MADDESİ. Eskiden Yargıtay içtihatlarında buna paralel yorumlar yapıyordu. Ancak son senelerde, /her halde işveren etkisiyle/ emekli olup kıdem ve diğer izin haklarını aldıysan "herşeyi sıfırlamış oldun " diyor. Bu nedenle uygulama şu anda bu yöndedir.
 
Üstadım ben bu uygulamaya katılmıyor ve uygulamıyorum:)
sizin de hemfikir olduğunuz uygulamayı tercih ediyorum,zira daha hukuki ve üstelik işci lehine:).
 
İş kanunu alt veya üst sınırı belirler. İzin konusunda işv. ister ise her 3 ayını doldurana 7 gün izin gibi bir uygulama yapabilir. Ama her 15 ayda bir izin hakkı kazandı diyemez.
 
merhaba iki gün hafta tatili kullanan personel yıllık izinde olduğu gibi mesai izni kullandığında cumartesi de mesai izni sayılır mı?
 
Mesai izni dediğiniz fazla çalışma akrşılığı kullandırılan izin mi??

Çalışılan günler içinde kullandırılması gerekir o iznin, c.tesi zaten çalışma yoksa, o gün seni izinli saydım diyemezsiniz.
 
Demek istiyorsunuz ki;
hafta tatili 2 gün(yani 1+1)olan işyerinde,cumartesi günü serbest zaman izini kullandırılabilir mi?hayır,bu izin sadece iş günleri içinde kullandırılabilir,sözleşme veya işyeri uygulamasından kaynaklanan tatil günü kullandırılamaz.(İlgili yönetmelik-İK.F.ÇALIŞMA VE F.SÜRELERLE Ç.Y.- M.6)
 
Üst