yıllık izin tarihi hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zesu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
25 Tem 2005
Mesajlar
22
iki adet sorum olacak, Biraz karışık gibi ama elimden geldiğince açık bir şekilde yazmaya çalışacağım.

1- Çalıştığım işyerinde 6.yılımı doldurduğumda özel bazı sebeplerimden dolayı işverenden çıkışımı istedim. onlarda beni ihbar ve kıdem tazminatımı ödeyerek çıkış-giriş yaptılar. yeniden işe girişim yapıldığında yıllık izin hakkım sıfırlandı. yani en son giriş yaptığım tarih baz alınarak yıllın izinlerime çıkıyorum. Kıdem olarak 1-5 yıl arası şirketimizde uygulanan 18 iş günü izin hakkı. 6 ncı yıldan sonrası 22 işgünü izin hakkın oluyor. şimdi ben ilk giriş tarihine göremi izine çıkacağım? yoksa ikinci işe giriş tarihine göremi?. İlk işe giriş tarihime göre izine çıkacaksam yasal dayanağım nedir.?

2- kıdem tazminatımı alarak çıkış-giriş yaptığım için olaki bir daha ayrılırsam kıdem hesabımda ilk giriş tarihimmi baz alınacak? yoksa ikinci işe giriş tarihimmi? İş yerinde uygulanan sistem ikinci işe giriş tarihi. İlk işe giriş uygulanması gerekiyorsa yasal dayanağım nedir.?

iyi çalışmalar,

saygılarımla
 
Merhaba,

1-) Firmadaki ilk giriş tarihinizden itibaren yıllık izniniz hesaplanmalı.
Yasal dayanağı;Yıllık İzin Yönetmeliği ni okursanız, aynı işverene bağlı firmalarda çalışılan sürelerin toplamı, yıllık izine esas sürede hesaplanır.

2-) Tabiki ikinci giriş tarihiniz esas alınmalıdır. Aksi düşünülemez. Zaten aynı çalışma süreleri için birden fazla kıdem tazminatı ödeneğinden bahsedilemez.

Kolay Gelsin.
 
2. madde için ; yargıtay kararlarına göre usul olarak, ilk işe girdiğiniz tarihten itibaren kıdem tazminatı hesabı yapılır, arada almış olduğunuz tutar düşülerek kalanı size verilir. yalnız bu şekilde mi uygulama yapıyorlar bilemiyorum. ama doğrusu bu sanırım, ben o şekilde okudum...
 
Sn. Zarha,


Doğru okumuşsunuz. Bu vesile ile uygulamada pek dikkat edilmeyen bu konunun üzerinde durmak istiyorum. Eğer işçi daha önce girip çıkmışsa kıdem hesabı ilk girişinden itibaren yapılır. Arada ki dönemde eğer kıdem tazminatı ödenmişse son kıdemden bu ödenen miktar masup edilir.
Yargı kararları sizin de belirttiğiniz gibi bu yöndedir.
(Ayrıca uygulamada Bölge Çalışma'nın da sözlü tavsiyesi ile bu şekilde çok defalar işlem yaptım.)
 
Üst