Yıllık izin

Üyelik
24 Ağu 2005
Mesajlar
31
Merhaba

Yıllık ücretli izin uygulamasında, bir yılı doldurduktan sonra yıllık iznini kullanan fakat ikinci yılı tam olarak doldurmayıp 9. ayda işten çıkış olursa izin hak edilir mi kaç gün?
Bazı işyerleri bir yıldan artan süreler için her aya bir gün izin veriyormuş bu doğru mu?
Tşk.
 
Merhaba;

Hayır böyle bir uygulama yok.Tam bir yılı doldurması gerekiyor.Yıllık izine hak etmesi için önceki hakediş tarihinden itibaren bir yıl geçmeli.

Kolay gelsin.
 
maalesef yıllık izin ücretleri kıdem tazminatında olduğu gibi bakiyeleri ile birlikte hesaplara dahil edilmiyor ve bu da kanaatimce aslında yasaların boşluğu daha doğrusu işverenden yana olduğu bir durum.Zira işçi tekrar aynı işyerine çalışmaya gelirse işveren önceki bakiyelerini hesaba katıp işçisine ona göre yıllık izin vermeli ancak maalesef burada da işverenlerin arta kalan bu bakiyeleri birleştirmelk istemediklerine üzülerek şahit oluyoruz.Keşke yasa deseydiki yıllık izin ücretleride aynen kıdem tazminatı gibi hesap edilir,çünkü işçi zaten işverene çalışmış ve ssk'larda yatmış ancak maalesef ki yasalarımız buna cevaz vermemiş umarım odalar ve bilirkişiler,bu konunun uzmanları ileriki yıllarda bu konuyu gündeme getirirler.Aynı şekilde yasaların işçilerden yana olduğu bir başka konuda 30 yıl bilfiil işyerinde çalışan uzman bir kişi başka bir şirkete geçtiğinde yıllarca ssk'sı yatmış ve vergileri ödenmiş olduğu halde yeni işyerinde 14 gün yıllık izinden başlamak zorunda kalıyor ki bu da hiç hoş bir uygulama değil doğrusu.Neyse sözün özü yıllık izinde bakiyelerinde hesaba katılacağı günleri görmek dileğiyle.Teşekkürler.
 
İşten çıktığı için sadece geçen tam bir yılın izin hakkını alır.

Dün bir arkadaş ta gelip aynı durumu sordu. Bizim şirketlerden birinde çalışıyor. Aynı işyerinde giriş çıkış olmuş.
25391 YILLIK ÜCRETLİ İZİN YÖNETMELİĞİ ve 4857 İş Kanunu'nda
(Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.) Ben birleştiriyorum. Yasalarda birleştirilmemesi ile ilgili bir yazı yok.
Bunun la ilgili net bir kanun veya yönetmelik buluncaya kadar,bu şekilde işlem olucaktır.
 
merhaba,

sayın nhtayd,

yıllık ücretli izinler birleştirilir demişsin. Bu aynı işverene ait işyerleri için geçerli. Fakat sayın Selim beyin sorusu 1 yıl 9 ay çalışmış bir işçi için yıllık izin süresi. Bu durumda 1. yıl için 14 gün yıllık izin kullanması, kalan 9 ay için yıllık izin veya yıllık izin ücreti almaması gerekir.
 
Sayın Soner Tecim,

Bende yazımın başında bu cevabı vermiştim.

Sayın eren ise, tekrar işe girdiğinde 9 ayın hesaba katılmadığından bahsediyor. Ben daha sonra tekrar işe girdiğinde 9 ayın hesaba katılacağı nı belirtmek istemiştim.

Ayrıca emeklilerin kıdem tazminatı aldıktan sonra, tekrar giriş yapıldığında izinlerinin de 0 dan hesaplanacağı gibi bir işleyiş var. Bence bu da yanlış, hiç bir kanunda böyle birşey yazmıyor. (1991 'de ki 1-2 mahkeme kararı dışında.) 1475/14 kıdem tazminatı kanunu örnek gösteriliyor ki, izinle ilgisi hiç yok.
Saygılarımla.
 
yanlış anlaşılmasın arkadaşlar,işçi 1 yıl 9 ay çalıştı ise 1 yıllık izin parasını alır ama kıdem tazminatı gibi 9 ay küsüratlı bir şekilde hesaplanmaz.Ama bu hakkı saklı kalır.Daha sonra tekrar çalışırsa aynı işverene bağlı olarak 9 ay bakiyesi olduğu için 3 ay sonra yıllık izin kakeder.teşekkürler.
 
Üst