Yıllık İzin

Üyelik
17 Şub 2009
Mesajlar
2
2008yılı ve 03-02-2009 senesi yıllık izni hak eden bir işçi 2008 yılı yıllık iznini ne zamana kadar kullanmak zorundadır?işveren işçiyi istediği zaman izne çıkarabilirmi işçi çıkmak istemesede.2008yılı yıllık iznini işveren örnek mart ayında kullan diyor işçideseki mart değilde eylülde kullansam bu konuda bilgi edinmek istiyorum saygılarımla
 
Ynt: yıllık izin

İzin hakkı elde edildikten sonra çalışan işverinin uygun göreceği tarihte iznini kullanmak zorundadır.
Ancak izin bölünemez.
 
Ynt: Yıllık İzin

ben izni 10 günden az olmamak kaydıyla işverenin bölme hakkı var diye biliyorum?
 
Ynt: Yıllık İzin

sn. güroy yeni bir iş kanunu mu yayınlandı? İşverenin uygun göreceği tarihte izin kullanma zorunluluğu yoktur. Yıllık izin bölünebilir ama bir kısmı 10 günden az olamaz.

MADDE 56. - Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.

Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.

Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.
 
Ynt: Yıllık İzin

Elbette 10 gün var. Yeni iş kanunun yayınlanmadı. Eski kanuna göre işçi ancak işverenin uygun gördüğü zamanlarda izin kullanabilir.
 
Ynt: Yıllık İzin

dwrn ' Alıntı:
sn. güroy yeni bir iş kanunu mu yayınlandı? İşverenin uygun göreceği tarihte izin kullanma zorunluluğu yoktur.
Ücretli izin ancak işverenin uygun göreceği tarihlerde kullanılabilir.

İş kanunu:

"- İzinlere ilişkin düzenlemeler
MADDE 60. - Yıllık ücretli izinlerin, yürütülen işlerin niteliğine göre yıl boyunca hangi dönemlerde kullanılacağı, izinlerin ne suretle ve kimler tarafından verileceği veya sıraya bağlı tutulacağı, yıllık izninin faydalı olması için işveren tarafından alınması gereken tedbirler ve izinlerin kullanılması konusuna ilişkin usuller ve işverence tutulması zorunlu kayıtların şekli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle gösterilir. "

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği:

İzin İsteğinin Zamanı

Madde 7 ? İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.


İşveren veya işveren vekilleri, bu istekleri Yönetmeliğin 15 inci maddesinde sözü geçen izin kuruluna veya 18 inci maddesinde belirtilen kişilere bildirir.


İzin İsteği ve Verilmesi

Madde 8 ? İşçi yıllık izin isteminde, adını soyadını, varsa sicil numarasını, iznini hangi tarihler arasında kullanmak istediğini ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğini yazar.


İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır.


Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; işyerindeki kıdem ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir.


Yol izni alanlar bu süreyi kullanmadan işe dönerlerse, işveren bunları anılan sürenin bitiminden önce işe başlatmayabilir."
 
Ynt: Yıllık İzin

merhabalar

yazılanlara katılıyorum yönetmelik gayet açık ama burada bir eksiklik soz konusu değilmi.
peki işveren izin süresi dolduğu halde uzun bir mühdet izin kullandırtmasa ve böyle bir niyetide yakın bir tarihte
gözükmiyorsa mesela izin hakkı doldurduktan 1 yıl geçmesine ramen izin kullandırmamışsa ne yapmak gerekir.
iyi çalışmalar.
 
Ynt: Yıllık İzin

Yönetmeliktede açık olarak yazıldığı üzere;
Yıllık izin en fazla 3 e bölünebilir. Ancak parçalardan bir tanesi 10 günden az olamaz... Ve bu bölme olayına İşveren tek başına karar veremez. Tarafların karşılıklı anlaşması esastır..

Yıllık izin kullanma olayı sadece işveren insiyatifinde olmadığı böylelikle kanıtlanmaktadır.

İzinlerin kullanım süreleri ise;
Hak edilen yıla ilişkin yıllık izin süresi gelecek hizmet yılında kullanılır....
 
Ynt: Yıllık İzin

Bu bir izin kullanma isteğidir. Lütfen yanlış anlaşılmalara neden olacak yorumlar yapmaktan kaçınalım.
Şöyle bakınız olaya ; Bir işletmenin bir servisinde 5 kişi çalışıyor. Bu 5 kişi ninde diyelim 22 iş günü izin hakkı var, ve bunların hepsi de izinlerini Temmuz ayında kullanmak istiyorlar. ? Ne olucak şimdi işveren temmuz ayında üretimi tatil mi edecek?. Ya da yaptığı hizmet işini durduracak mı?

Bu nedenle işveren izinleri ayarlar. Bunun dışına çıkmak pek olası değildir.
 
Üst