Yıllık İzin

FNDŞAHİN

Katkı Sunan Üye
Sevgili forumdaşlarım,
Size şu ara çok tartıştığımız bir konuyu sormak istiyorum.
Çalışan personel yıllık izin dolmadan sezon sonu işten sezon dolayısı ile işten çıkarılırsa ve sezon açılışında tekrar işe başlarsa yıllık izi için daha önceki çalışmaları toplanır mı?
Yoksa daha evvellki çalışmaları toplanmaz mı?
Saygılarımla.

Ynt: Yıllık İzin

?Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 13.maddesinde kısmi süreli ve çağrı üzerine çalışan işçilerin izin hakkı bakımından tam süreli işçilere göre farklı bir uygulamaya tabi olmayacakları açıklanmıştır. Bu durumda bir yıllık çalışma süresini dolduran kısmi süreli çalışan işçinin 14 gün izin hakkı vardır.?

Sn. gcatar,
Teşekkür ederim. Emin olmak için söylüyorum.
Aynı iş yerinde işyerinin tasarrufları sebebiyle işten çıkarılan ve daha sonra tekrar işe alınan kişinin kıdemini veriyoruz. Fakat mali müşavir tutturdu yıllık izinde çalıştığı günler toplanmaz daha önceki hakkı ölür dedi.
Sonuç olarak yıllık izin hakkı doğarmı yoksa çalışma günleri toplanmazmı hakkı öldümü?
Saygılarımla.

Yıllık izne esas olan süreler aynı işyerinde ise mutlaka toplanır . 4857 sayılı kanun madde 54-55.
Bunu hangi müşavir söylüyorsa ruhsatını yırtsın.

"54. - Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.

Bir yıllık süre içinde 55 inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.

İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır.

İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55 inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır.

Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur

yani bu yönetmelik, tebliğ, özelge falan değil doğrudan yasa metni. :) :)

Sayın Nizam Güroy,
İstifa edicem ama haklarım ölür diye etmiyorum :)
Bıktırdı bu adam beni. Çok teşekkür ederim. Aynı maddeyi okuyoruz ikimizde başka yorumluyoruz.
Saygılarımla.

Bunda yorum falan yok.
Üstelik uygulama aynen benim söyledğim gibi. Özellikle devletin işçileri için uygulamada bu madde çok kullanılıyor.
Çünkü bir kişi bazen belediye de çalışıyor sonra başka yere nakil ediliyor izin hakkı yok mu olsun?

Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.

Sn. Nizam bey,
Size saygı duymamak elde değil hep duymak istediklerimi söylüyorsunuz :)
Şaka bir tarafa çok teşekkürler.
Saygılarımla.

:-[

Beni mahçup etmeyin, Bilgimi tecrübemi esirgemiyorum o kadar.

Kusura bakmayın ama, sizinki mali müşavir değil, milli felaket sanki :)

Ya varya samimi şekilde konuşmak gerekirse burada olmaktan utanıyorum hakikaten buradaki herkez milli felaket. Asıl üzücü olansa bu sektörde daha iyisini görmeyişim...
Gitsem nereye gideceğim donkişot gibi kalıcam ortada heryer aynı. İşi bırakıp gitmek istiyorum. Diğer taraftan düşününce de doğru biz olsaydık şu anda otel sahibi ben olurdum, mevcut yönetimde işçi demekki onların dediği daha doğru.

formun değerli üyeleri, iş kanununun 53. maddesi 3. fıkrası "niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz" diyor, yıllık ücretli izin yönetmeliğinin 12. maddesinde "iş kanununun 53. maddesinin 3. fıkrasında sözü geçen ve nitelikleri yönünden bir yıldan az süren mevsim veya kampanya işlerinin yürütüldüğü işyerlerinde devamlı olarak çalışan işçilerin yıllık ücretli izinleri hakkında bu yönetmelik hükümleri uygulanır" diyor.
benim buradan anladığım mevsimlik işlerde çalışan yani bir yıldan az bir süre çalışıp işten çıkarılan işciler için bu kanunun izinle ilgili hükümleri uygulanmaz, aynı işyerinde bir yıldan fazla çalışan işçiler de var ise onlar için yönetmelik hükümleri uygulanır. belediyeler de zaten mevsimlik işçileri bir yılı dolmadan işten çıkacak şekilde sözleşme imzalayıp izin ve kıdem hakkını öldürüyor.

Bir yılı dolmadan hangi izin ve kıdemi ödüyorlar belediyeler ?

Belediyeler ödüyor demedim, öldürüyor dedim. yani 11 aylık sözleşme yapıp, bir ay boşluk veriyor 13. ayda tekrar 11 aylık bir sözleşme daha yapıyor ve böyle devam edip gidiyor, bunun adı da mevsimlik işçi oluyor.

Anladım teşekkür ederim. Sözleşme belirli süreli olursa (mevsimlik) aynı işyerinde çalışılan günler toplanmaz diyorsunuz.
Saygılarımla.