Ymm Sınavı Bekleme Süresi Hk.

Kıtmir

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Ocak 2016
Mesajlar
226
Konum
İSTANBUL
Merhaba;

Buradaki değerli üstadların bu konu hakkındaki fikirlerini merak ediyorum.

YMM sınavlarına giriş için aranan şartlardan olan 10 yıl SMMM ruhsatına sahip olma şartı hakkındaki fikirleriniz nedir ?

Bu sürenin düşme veya artma ihtimâli olabilir mi ?

Bir makalede, bir meslektaşın bu durumu mahkemeye taşıdığını okudum. (Dava süreci Temmuz / 2015 tarihinde başlamış yanılmıyorsam)

Ne dersiniz ? Bu süre azalır mı ? Veya artar mı ?
 
Azalmaz zaten azalmaması hatta biraz daha (15+) artması lazım.

SMMM ruhsatlı meslek mensuplarının sayısının (gereksiz) artmasından dolayı yaşanan sıkıntılar ortadayken

YMM müessesesini de aynı seviyeye indirmemek lazım diye düşünüyorum.

Çünkü bu meslekte başka bir kariyer olanağı bulunmamaktadır.
 
10 yıl bekleme süresi makul bir süre. Bence burada yapılması gereken şey, 10 yıllık sürenin son 3 yılında SMMM'ler için belgeyi -10 yıl sonunda almak kaydı ile- sınava giriş izni verilmesine yönelik bir kanun düzenlemesi yapılması (Kanunun buna ilişkin hükmünün genişletilmesi ile). Bence Türmob ve Odaların da buna yönelik girişimde bulunmaları gerekir.

Asıl adaletsizlik ise belge alınmasındaki zorluk seviyesi (kamuda çalışanlar ile bağımlı ve bağımsız smmm ler için). Ben buradaki uygulamayı şuna benzetiyorum. Belgeyi almak için bir kesim Gaziantep'ten Edirne'ye arabayla hatta otostopla giitmeye çalışıyor diğer kesim ise özel jet ile gidiyor. Süreç hem kamu çalışanları hem de SMMM'ler için aynı şekilde ilerlemeli. Basit bir ifadeyle, herkes aynı sınava girerek önce SMMM hakkını kazanmalı, sonrasında yine aynı şartlarda (sınav soruları, sınav tarihleri gibi) YMM sınavında başarılı olarak YMM lik hakkını kazanabilmeli.
 
ymm şartını 20 yıl yapacaksın;mali müşavir olma şartını 10 yıl ve İngilizce sartı;a.ş lerde bulunmama zorunluluğu ve beyanname yasal sınırılarını kaldıracaksın O zaman burda bin lira çalışan binbeş yüz liraya tavlanan Smmm bulamazsın.Millete bedavadan belge dağıttılar..Sınavları basit tutup;bir şekilde milleti itelediler.işsizler ordusu yada düşük ücretli emek yoğun iş kolu ortaya çıkardılar...Adam smmm olmuş ama hayatında ıkı hesap atamayan meslek munsupları gördüm...acı ama gerçek..
 

Benzer konular

Üst