Merhaba arkadaşlar. Bu konuyu biraz iç dökmek ve fikir almak için açtım. Ülkenin önde gelen okullarından birinden İktisat fakültesinden mezun oldum. Yaklaşık 2 yıldır bu işin içindeyim. Smmm stajımın bitmesine de 1 yıl kaldı. Ülkenin en büyük şirketlerinden birinde çalışıyorum. Haliyle sirkülasyon fazla. Şu an çok fazla beyanname vs tarafında yokum daha çok faturalar masraflar vs konularına tek başıma bakıyorum. Atıyorum bu ay 1000 civarı fatura kaydım olmuş. Hal böyle olunca da o fatura kaçtı mı bu faturayı unuttuk mu (özellikle s makbuzları, ydışı faturalar ve e arşivler) stresine çok fazla giriyorum. Yaşanmadı ama yine de stopaj tevkifat vs faturaların gözden kaçışı sıkıntı olabilir stresi var. Cezai riskle karşılaşırmıyız stresi. Sürekli işi düşünüyorum ve keyifsizlik sosyal hayatıma da yansıyor. Daha ileri seviyede daha büyük stres ve cezai riskler olduğu için buna değer mi emin olamıyorum. Mesleki yük ortada ve düzelecek gibi de değil. Finans ve bütçe tarafı daha mı stressiz bilmiyorum ama orası da aklımda. Kafam allak bullak oldu. Bi yandan seviyorum keyif aldığım anlar oluyor ama cezai risk işi aşırı geriyor. Yolun başındaki kardeşinize tavsiyeniz ne olur?
Ben de aynı kafa yapısında biri olarak yazmak istedim.
Kaliteli bir üniversiteden mezunum, Smmm stajı esnasında sanırım sizdekinden kat be kat fazla strese giriyor, düşünüyordum. Öyle bir boyuta varıyordu ki bu hafta sonu hep aklım işte oluyordu. Yetiştirme telaşı, hata yapma korkusu vs.. Ben de sizin gibi ortada bırakmayı düşünmedim değil. Fıtratımın bu işe uygun olmadığını çok kez düşündüm.
Fakat bir işi yarım bırakmayı sevmediğim için stajı bitirip belgemi aldım. Sonrasında bir cesaret ofis açtım. Şuan kendi ofisim var. Mükellef sayım az. Kaliteli iş çıkarmaya çalışıyorum. Şuan geldiğim noktadan memnunum.
Zira stresimi yönetmeyi öğretti süreç bana. Eğer bıraksaydım hep stresin esir aldığı biri olacaktım ömrümce.
Fakat şimdi yönetebiliyorum görece. Tamamen geçmiyor çünkü yapım böyle.
Bana kazandırdığı en güzel şey de şu oldu. Bu stresten dolayı işimi oldukça titiz yapmaya çalışıyorum. Bu yüzden de mükelleflerimi düzgün seçip, ücretimi de ona göre belirliyorum. Müşterilerim benim çok titiz ,ayrıntıcı olduğumu söylüyor, memnunlar genel olarak.
Ha hatalar olmuyor mu? İnsanın olduğu yer kusursuz olur mu hiç?
Bu noktada maneviyatımı devreye sokuyorum.
Kusursuz olan yaratıcıya sığınıyorum.
Hamdolsun zor duruma düşecek birşey yaşamadım. Ha yaşayabilirim de, onu Rabbim bilir. Onu bana veren eminim çözme kabiliyetini ve sabrını da verir.
Bir de bağımlı çalıştığım dönemde kişiler çok strese sokup ,dibe çekiyordu beni. Sanırım sizde de öyle olmuş. Bizim mesleğimiz zaten özünde hep süre ve cezalara dayandığı için stresli. O yüzden bu noktada çalışma arkadaşları çok çok önemli.
Beni stajda mesleği bırakma noktasına getiren %60 kendi fıtratımdaki stresse, %40 da çalışmak zorunda olduğum insanlar oldu.
Tabii bunu siz seçemezsiniz. Her durumda bu insanlarla karşılaşacaksınız.
Önemli olan onu yönetebilme yetisi kazanmak.
Ben hala kazandım diyemiyorum. Bazen bir mükellef, bazen bankacı bazen başka bir durum strese sebep oluyor.
Sonuç olarak size tavsiyem, sürece girdiyseniz en azından belgenizi, almanız. Zaman ne gösterir bilinmez, o sebeple bir unvanınız olsun. Sonrasında olmadı bir iş değiştirin ve kendinizi tekrar gözlemleyin. Eğer daha rahat hissediyorsanız kişi bazlı stres fazla demektir ki bu iyi birşey, devam ederseniz mesleğe.
Ama baktınız stres her girdiğiniz firmada aynı düzeyde o zamanda yine 2 seçenek koyun önünüze;
Bu mesleği yapmak istiyor musunuz? Evetse stres yönetmeye yönelik kendinizi gerekirse bir destek alarak geliştirin,
Hayırsa yakın bir mesleğe yönelirsiniz(zaten bölümden dolayı finans vs olur en kötü) ki bu durumda da belgeniz prestij katar CV nize.
Kaybettiğiniz bir şey olmaz.
Hazır staj döneminde iken dil öğrenme, bağımsız denetim vs de halledebilirseniz seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz.