Yol Yardımı Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sahin12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sahin12

Katkı Sunan Üye
Selamlar arkadaşlar işçiye yapılan yol yardımı APHB inde ücret sütununda mı yoksa diğer sütunun da gösterilmelidir?Görüşüm ücret sütununda gösterilmesi şeklinde ama emin olamadım.Ne dersiniz?

Aslına bakılırsa ücrette de gösterilse prim/ikramiye kısmında da gösterilse birşey farketmiyor her halükarda toplam pek tutarına eklenip primi kesiliyor.

Ancak usul olarak ben prim/ikramiye bölümüne yazıyorum yol ücretini. Hak edilen ücrete dahil etmiyorum.

Sayın Rietveld prim ve ikramiye kısmı bana pek mantıklı gelmedi.Çünkü bu kısım işçinin işyerine bağlılığının arttırılması,hizmetin ödüllendirilmesi gibi ek ödemelerin yazıldığı sütunmuş gibi geliyor bana.

Çok derinlemesine araştırmadım konuyu ancak ben LUCA programını kullanıyorum yol ücreti kısmına yazdığım tutarlar otomatikman prim/ikramiye bölümüne ekleniyor bildirgede. O şekilde bırakıyorum değiştirmiyorum.

Dediğim gibi sonuçta ücrete de dahil etseniz diğer ücrete de yazsanız toplam kazanca dahil olarak prim kesiliyor. SGK primi açısından eksik birşey olmuyor.

Çok derinlemesine araştırmadım konuyu

Emrah bey bu arada bir ricam olacak; şayet zamanının olur ve aklınızda kalırsa... Zira benim bunu kontrol etme gibi bir imkanım yok. Şöyleki;

Geçici iş göremezlik ödeneği alan bir çalışan olursa aldığı ödenek ile gönderilen APHB yazan kazancını karşılaştırma imkanınız olurda paylaşırsanız sevinirim.
Sebebi nedir derseniz.... Okuduğum bir yazıda asıl ücret ve prim ikramiye tutarlarının geçici iş göremezlik ödeneğine etkisinin farklı olduğunu yazıyordur. Bunu teyit edebilmek için.

kolay gelsin

Emrah bey bu arada bir ricam olacak; şayet zamanının olur ve aklınızda kalırsa... Zira benim bunu kontrol etme gibi bir imkanım yok. Şöyleki;

Geçici iş göremezlik ödeneği alan bir çalışan olursa aldığı ödenek ile gönderilen APHB yazan kazancını karşılaştırma imkanınız olurda paylaşırsanız sevinirim.
Sebebi nedir derseniz.... Okuduğum bir yazıda asıl ücret ve prim ikramiye tutarlarının geçici iş göremezlik ödeneğine etkisinin farklı olduğunu yazıyordur. Bunu teyit edebilmek için.

kolay gelsin

18- Rapor parası nasıl hesap edilir?
İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek ödeneklerin veya bağlanacak
gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç; iş kazasının veya doğumun olduğu tarihten, meslek
hastalığı veya hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıldaki son üç ay içinde
hesaplanacak prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına
bölünmesi suretiyle hesaplanır.
On iki aylık dönemde çalışmamış ve ücret almamış olan sigortalı, çalışmaya başladığı ay içinde iş kazası
veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrarsa verilecek ödeneklerin veya bağlanacak
gelirlerin hesabına esas günlük kazanç; çalışmaya başladığı tarih ile iş göremezliğinin başladığı tarih
arasındaki sürede elde ettiği prime esas günlük kazanç toplamının, çalıştığı gün sayısına bölünmesi
suretiyle; çalışmaya başladığı gün iş kazasına uğraması halinde ise aynı veya emsal işte çalışan benzeri
bir sigortalının günlük kazancı esas tutulur.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi gereği sigortalı sayılanların ödenek veya gelire esas günlük
kazançlarının hesabında:
a) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki arızi ödemeler dikkate alınmış ise ödenek ve gelire esas alınacak
günlük kazanç, ücret toplamının ücret alınan gün sayısına bölünmesiyle hesaplanacak günlük kazanca,
% 50 oranında bir ekleme yapılarak bulunan tutardan çok olamaz.
b) İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yapılan ücret, ikramiye, zam, tazminat ve bu
mahiyetteki ödemelerden, ödenek ve gelirin hesabına esas alınan üç aylık dönemden önceki aylara
ilişkin olanlar dikkate alınmaz.
Meslek hastalığı, sigortalının sigortalı olarak çalıştığı son işinden ayrıldığı tarihten bir yıl geçtikten sonra
meydana çıkmış ise, günlük kazancı bu son işinden ayrıldığı tarih esas alınarak yukarıdaki fıkralara
göre hesaplanır.
İş kazası ile meslek hastalığı sigortasından bağlanacak gelirlere esas tutulacak aylık kazanç, yukarıdaki
hükümlere göre hesaplanacak günlük kazancın otuz katıdır.

19- Prim ve ikramiyeler rapor ödemesine dâhil edilir mi?
4/1-a kapsamında sigortalı sayılanların ödenek veya gelire esas günlük kazançlarının hesabında:
a-Prim, ikramiye ve bu nitelikteki geçici ödemeler dikkate alınmış ise ödenek ve gelire esas alınacak
günlük kazanç, ücret toplamının ücret alınan gün sayısına bölünmesiyle hesaplanacak günlük kazanca,
%50 oranında bir ekleme yapılarak bulunan tutardan çok olamaz.
b- İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yapılan ücret, ikramiye, zam, tazminat ve bu
mahiyetteki ödemelerden, ödenek ve gelirin hesabına esas alınan üç aylık dönemden önceki aylara
ilişkin olanlar dikkate alınmaz.
4/1-b kapsamındaki sigortalılar için aylık prime esas kazanç, Kanun’un 82. Maddesine göre belirlenen
prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan
edilecek günlük kazancın otuz katı olduğundan, geçici iş göremezlik ödeneğinde esas alınacak tutarın
hesabı buna göre yapılacaktır.