fonradar

YTTK Göre Limited Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu Var mıdır ?

a.yeşim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Kas 2006
Mesajlar
197
Herkese Merhaba;

Biliyorsunuz ki 250.000.TL sermayeli A.Ş.ler ile 100 ve üzeri üyesi olan Kooperatiflerin Avukat bulundurma zorunluğu var. YTTK na göre Limited Şirket için böyle bir zorunluluk varmıdır.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
(konu şu ki : bende yukarda yazdığım gibi biliyorum ve tüm araştırmalarım buraya çıkıyor. Fakat Yeni bir ltd. şti. kuruyorum sermayesini 250.000 yapıyordum noter YTTK na göre ltd.şti.lerde de Avukat zorunluğu var atlamayın diyor. ama en kötüsü Ana Sözleşmesi Tasdiklendiklendi.)
 
Sayın a.yeşim keşke noter söylemişken sorsa idiniz neye istinaden öyle dediniz.YTTK nunun neresinde yazıyor. Böyle söylediğinize göre mutlaka elinizde kendi birliğinizden gelen bir genelge veya yazı vardır lütfen paylaşır mısınız "diye
Zira eski TTK da yoktu.Bizim bildiğimiz 250.000-TL sermayeli A.Ş.lerin avukat tutmaları zorunluluğu avukatlık yasasından kaynaklanan bir zorunluluktur.Avukatlık yasası Eski TTK nın 272.maddesine atıf yaparak derki "Türk Ticaret Kanununun 272’nci maddesinde öngörülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.”
Aslına bakarsanız ben avukat değilim.Ama yTTK nın yürürlüğe girmesi ile avukatlık yasasının bu maddesi de hükümsüz kaldı gibi.Zira yTTK da 272.maddede esas sermaye ile ilgili bişey yazmıyor.
Kaldı ki yazsa bile olayın limited şirketlerle hiç ilgisi yok.Lütfen öğrenme şansınız varsa öğrenip bizimle paylaşın.
Tekrarlamak gerekirse avukat zorunluluğu TTK ile ilgili değil avukatlık yasası ile ilgilidir.Bu arada avukatlık yasası değiştirildi ise o ayrı.
 
Avukatlık yasası değişikliğine gerek yok. Yapılan kanunlarda ".... kanununa yapılan atıflar bu kanuna yapılmış sayılır." vb ifadeler yazılarak o sorun çözülüyor. (6103 sy kanun md 7)
 
Üst