Yüksek maaş, düşük prim !

Üyelik
2 May 2011
Mesajlar
3
Konum
istanbul
herkese merhaba. 2 yıl kadar çalıştığım eski işyerinde bir durum ile karışlaşmıştım. piyasa şartlarıan göre almış olduğumuz maaşlar çok yuksek. lakin patron sigorta primlerimizi asgariden yaptırmaktaydı. hatta son dönemlerde suça bizide ortak etmek için bizlere düşük maaşlı bordroları imzalatıyor, imzalamazsak maaşlarımızı alamıyacağımızı söylüyordu. bir kaç kez bordroları imzalayarak maaşlarımızı aldık. tabiki kanun gereği imzaladığımız miktar banka hesaplarımıza yatıryordu kalan kısmıda elden teslin edilyordu. ama uzunca bir süre maaşlarımızın tamamını bankaya yatırdı. daha sonra bir kaç çalışan sigorta ile ilgili durumu (sigortalarımız asgariden yapılıyormuş)konuşunca bordro olayına girdi patron. şimdi ben 2 yıl kadar orada çalıştım. düşük ödenen primlerimi patronumdan talep edebilirmiyim. yada şu anda orada çalışan arkadaşlarım bu durumda ne yapabilirler. bununla ilgili patrona bir yaptırım yapılabilirmi ? şimdidne teşekkür ederim bilgileriniz için. sağolun...
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

murat iyi güzel hoşta 2 yıl önce aklın nerdeydi?

adam bankaya yatırmış bordroları imzalatmış

en kızdığım olay budur

zamanında kabul etmeseydin

şimdi sen mahkemeye vericeksin ispat yükümlülüğü sana ait olucak


adamda ellindeki belgeleri delil olarak kullanacak
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

biride bana geldi 3 yıldır sigortamı yapmıyor diye

sen girerken nasıl konuştun diyorum

sigorta yapmayacağın kabul ettim diyor ama beni işten çıkardığı için şikayet edicem

diyor

önce kabul et sen maaşını al patronun para kazansın

garibim muhasebecide incelemeyle yok düzeltmesi ile uğraşsın
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

fatihcavus ' Alıntı:
biride bana geldi 3 yıldır sigortamı yapmıyor diye

sen girerken nasıl konuştun diyorum

sigorta yapmayacağın kabul ettim diyor ama beni işten çıkardığı için şikayet edicem

diyor

önce kabul et sen maaşını al patronun para kazansın

garibim muhasebecide incelemeyle yok düzeltmesi ile uğraşsın
Sn.fatihcavus;
çalışanın sigortasız çalışmayı seçme hakkı diye bi hakkı yok ki, ayrıca bu durum işverenin yasal yükümlülüğü.
Geriye dönük prim yatırmak ta çok akıllıca değil sanırım idari para cezalarından dolayı.
İlk örnekte, soru sahibinin yaptığı iş, pozisyonu, arada bir süre maaşların bankadan ödenmesi
işverenin asgari ücretle çalıştırdığını ıspatlaması oldukça zor olur sanki :)

Ve sayın muratcelen;
eksik ödenen sgk primlerinizin size ödenmesi mümkün değil, ancak bölge çalışma müdürlüğü ve SGK na şikayette bulunarak , eksik ödenen primlerinizin kuruma ödenmesinin yolunu açabilirsiniz.
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

işçi isterse var keremcem

baştan anlaşıyorlar sonra bir sıkıntı olunca hemen şikayet

işin yasal boyutuna bakarsak tabiki yok
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

Hiç bir işveren işçisine böyle bir anlaşma teklif etmemelidir.

İşçilerin mevcut konjonktürdeki işsizlik ortamındaki durumunu kullanarak böyle bir anlaşma yoluna gidilemez. Gidilmemelidir bu iki taraf için de içler acısı bir durumdur.

Bir insan zor durumdaysa bunu kullanmak basiretli bir iş adamına yakışır mı?

Ayrıca sizinde dediğiniz gibi anlaşmış olabiliriz. Bu anlaşma nasıl bir anlaşmaki ben orada 15 sene çalışsam geçerli oluyor. Her anlaşma sonradan bozulabilir. İşçilerde bu haklarını sonuna kadar kullanırlar. Bir insandan aksi şekliyle davranmasını beklemek en iyi tabiriyle saflık olur.

Benimde en kızdığım olay şu;

nasıl oluyorda bir iş adamı, 2 gün sonra ilişkilerinin akıbeti belli olmayacak bir işçi ile,

1- Faydalandığı sosyal güvenlik teşviklerinden faydalanmama cezası almayı
2- Yüklü miktarlarda idari para cezasını
3- mesele vergi idaresine taşınsa ;

hem muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge raporunu
hemde vergi ziyaı ile gecikme cezalarını göze alacak

ve sadece 2 tarafın tamam abi diyebileceği bir anlaşma imzalar.

bir işveren böyle sözleşmeler akdediyorsa... asıl şaşılacak ve kızılacak durum bu değil midir? basiretli bir iş adamı gibi her konuda gereken önlemini almak işverene yüklenmiş bir zorunluluk değil midir?

kaldı ki böyle bir uygulamaya gittiklerini farzedelim, bunu bile usulüne uygun bir şekilde yapmamakda neyin nesidir? ticaret 5 e aldığın bir malı 25 e satmaktan ibaretmidir Allah aşkına..

bu firma kurulurken sgk primleri %1 di de firma kurulduktan sonra %40 mı oldu? bir işçinin maliyetini hesaplamadan mı atıldı iş hayatına?

görünen o ki iş hayatında bu tip firma ve işletmeler temizlenecek arkadaşlar... ülkemize giren devasa firmalar nereye iş yapsak bizden işe giriş, aylık bildirge isteyen bankalar firmalar, hatta bazı bankalar artık maaş yazısı konusunda da tatsızlık çıkarmaya başladılar.

bir işçi ile bu tip anlaşma imzalamanın sonucu mutlaka şu oluyor: Kavga ve ayrılık, Adam işe geç gelse ihtar veremiyorsun, Adam disiplinsizlik yapsa şikayet edecek diye işveren bazı şeyleri görmezden geliyor vb.

konular uzatılabilir. Ben burada bazen eğitim seviyesi hiç olmayan işçileri değil, sermayedar olarak gerçekten bazen hayatını ortaya koyduğu işi bu kadar pamuk ipliğine bağlayan işverenleri haksız buluyorum.
saygılar
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

Hepinize teşekkürler...

sayın keremcem bey. öncelikle verdiğiniz bilgi için teşekkür edeirm. ben eskik primlerim bana ödenmesini zaten istemiyorum. gereken neyse oraya ödeme yapılsın istiyorum.

Ayrıca bazı hakların korunması kanunlarca konulmuştur. 2,5 yada 10 yıl içinde haklarınızı talep edebilirsiniz.

Zaten anlamadığım birşey var. ben eski işyerimden, kredi çekmek için bankaya verilmiş maaş yazıları almıştım. bankada nüshaları duruyor. banka sigorta primlerime bakıp, işe yeni girmişsiniz, uzun süre ödeme yapılmadığını söyleyip bana kredi vermeyebiliyor. burada aslında usulsüzlüğün ortaya çıkması, o bankanın bu durumu SGK ya bilgirmesi gerekmez mi ?

Eski işyerimin bana ödediği maaş ücretlerinin banka bilgileri mevcut, hatta orada çalışırken giriş çıkışlarda kart sistemi ile kayıtlarımız mevcut. Birde üstüne üstlük patronumuz bana ve bir kaç çalışana ücretli çalışan olmamıza rağmen sözleşmeler hazırlattı. bazılarımız imzaladı bazılarımız imzalamadı. imzalanan sözleşmelerde yüksek maaşlar yazılı şekilde madde olarak mevcut. bana bu sözleşmelerden verdiğinde ben sigorta ücretiminde sözleşmede yazılan miktarda yatmasını istedim ve bir kaç maddeyi daha değiştirmek istedim, bu sözleşmeleri bir kaç arkadaşım imzaladı, ben ise bu sözleşmeyi bize direttiği için bir kaç ay sonra o şirketten ayrılan kişilerden biriyim. Mahkemelik bir durum olurda o sözleşmeyi imzalayan kişiler, sözleşmenin olmadığını söyleyip durumu örtpas ederlermi bilmem.

Öğrendiğim kadarıyla vergi dairelerinde, iş müfettişleri bu tarz şikayetleri değerlendirip, ilgili kuruluşun defterlerini incelemeye alıyorlarmış. Doğrumudur ? yoksa başka bir yeremi başvurmam gerekir.

Tekrar teşekkürler, kolay gelsin..
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

sn. muratcelen

en azından elinizde bir delil olması güzel bir şey. bence vakit kaybetmeden sgk, bölge çalışma müdürlüğü ve hatta vergi dairesi nezdinde girişimlerinizi başlatın.

bir de niye çalıştın ki madem öyle yapıyorlardı sorusunu anlayamıyorum. insan yeni mezun veya paraya gerçekten çok ihtiyacı olduğu ve sırf bunun için iş değiştiremeyeceği dönemler olabilir. bence sıcak koltukların üzerinden "çalışmasaydın sen de canım" denilmesi çok mantıklı değil.
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

ama uzunca bir süre maaşlarımızın tamamını bankaya yatırdı.Bu da direkt ve iyi bir ispat!
Aslında maaşların banka eksik yatması, bir şeyler imzalatılması yada yada maaşların asgariden gösterilmesi hikaye..
İş mahkemelerine açılan davaların çoğunu işçi kazanır.
Asgari olayını falan herkes yapıyor siz kanıtlayın yeter. Ki kanıtlarınız mevcut bence direkt olayı aydınlatan bankaya yatan tam ücretiniz ve bir anda asgariye düşen meblağ ;)
Arkadaşlarınızdada aynı durum söz konusuysa şahitlikle davayı daha da garantileyebilirsiniz ama ben bu durumdada sizlere piyasa ortalamasının üzerinde maaş veren patronunuzu düşünemiyorum. :-\
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

maaş ödemeleri ile ilgili hesap hareketlerimi inceledim. lakin şöyle bir durum var.
Açıklaması maaş olan hesap hareketleri asgariden yatırılmış. hemen ardından bir yada iki gün sonra muhasebecimiz kendi hesabından kalan kısımları yatırmış.

Maaşlarımızın kalanının muhasebecinin kendi hesabından yatırmış olması patronu kurtarırmı ?

Onun dışında elime bir belge daha geçti belge derken email. muhasebecimiz ve patron arasındaki yazışmalar. burada tarih v.b. tüm bilgiler mevcut. bu mailde patron açık açık suçunu itiraf ediyor muhasebeciye ve prİmleri artırırsak vergi dairesi şüphelenebilirmi, kısmı olarakmı artıralım v.b. bazı konularda mali müşavirden bilgi almasını istiyor. muhasebecide bu yılki vergi ödemelerinden bahsediyor. maaşlar asgari olunca kaç para vergi oluyor. gerçek maaş üzerinden yatarsa kaç para oluyor şeklinde.. elime başka bir çok mail daha ulaştı. bunlar delil teşkil edermi...
teşekkürler..
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

Mailler kağıt üzerinde çıktı değil de mail olarak elektronik ortamda ise delil teşkil eder , elbette legal olmayan yollardan ulaşmadıysanız o maillere:)
 
Ynt: Yüksek maaş, düşük prim !

Kaldı ki muhasebeciniz ile aranızda başka bir sebeple kaynaklanan alış veriş yoksa, her ay aynı miktarlarda şirket muhasebecinizin size kara kaşınız kara gözünüz hayrına para yatırdığını ıspatlaması sanırım zor olacaktır.
 
Üst