Yüksek Ücretli İşçinin Çıkışını Nasıl Yapabilirim?

Üyelik
25 Tem 2005
Mesajlar
22
herkese kolay gelsin,


benim sorum şu: işyerinde çalışan bir işçimiz diğer işçilerden daha yüksek maaşla çalışıyor. o işçiyi iş kanunun hangi maddesine uygun olarak çıkışını yapıp kıdem tazminatını ödeyebilirim.
Not :aralık ayında tekrar daha düşük maaşla işbaşı yaptıracağım.. cevaplarınızı bekliyorum.
 
Re: yüksek ücretli işçinin çıkışını nasıl yapabilirim?

zesu' Alıntı:
herkese kolay gelsin,


benim sorum şu: işyerinde çalışan bir işçimiz diğer işçilerden daha yüksek maaşla çalışıyor. o işçiyi iş kanunun hangi maddesine uygun olarak çıkışını yapıp kıdem tazminatını ödeyebilirim.
Not :aralık ayında tekrar daha düşük maaşla işbaşı yaptıracağım.. cevaplarınızı bekliyorum.

Merhaba,

İş Kanununda uygulamanıza istinaden herhangibir madde bulunmamaktadır.

Kolay Gelsin.
 
Sayın Arkadaşım,

Resul KURT / Dünya Gazetesi
Kıdem tazminatında tavanı aşan ödeme yapılabilir mi? | 14.11.2005


Kıdem tazminatında tavanı aşan ödeme yapılabilir mi?
Resul KURT


Sayın Yaşar Gönenç: Kıdem tazminatına lişkin 14. maddesi dışında tüm maddeleri yürürlükten kaldırılan 1475 sayılı İş Kanunu uyarınca ödenecek kıdem tazminatının bir yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) ödenen bir yıllık emeklilik ikramiyesi tutarı ile sınırlandırılmıştır. Kıdem tazminatı tavan tutarı, 01.07.2005’ten itibaren 1.727,15 YTL olarak uygulanmaktadır. Yani, kıdem tazminatı tavanından yüksek maaş alanlara yapılan kısıtlı ödeme yasal olup sözleşme ile değiştirilemez. İş Kanunu’nda öngörülen esaslar dışında veya kıdem tazminatı tavan tutarından fazla ödeme yapılması için emir veya talimat veren veya bu yolda hareket eden özel veya kamu kurumu veya kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, müessese müdürü, muhasebe müdürü gibi yetkili sorumluları hakkında, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç teşkil etmediği takdirde altı aydan iki seneye kadar hapis ve ağır para cezasına hükmolunmakta iken 4857 sayılı İş Kanunu ile 1475 sayılı İş Kanununda düzenlenen idari para cezaları yürürlükten kaldırılmıştır. Kıdem tazminatının tavan tutarın aşılarak ödenmesi halinde herhangi bir ceza uygulanması söz konusu olmayacaktır.

Ancak, kıdem tazminatını hak ederek ayrılan bir işçiye hak ettiği tutarın üzerinde ödenen kısım, kıdem tazminatı adı altında ödense dahi stopaja tabi tutulmalıdır. Bir işçiye; ister sadece hak ettiği tutar kadar, ister hak ettiğinin üzerinde (hak ettiği kısmın stopaja tabi tutulması şartıyla) ya da hiç hak etmese dahi yine kıdem tazminatı adı altında ( tamamının stopaja tabi tutulması şartıyla) bir ödemede bulunulmuşsa, bu tutarın (stopajlananlarda stopaj tutarı da dahil) gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilmesi yani vergisel açıdan kabul edilir gider yazılması mümkündür (GVK md. 40/1). Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için, http://www.resulkurt.com ‘Vergi, Sosyal Güvenlik Ve İş Hukuku Portalında’ yayınlanan, değerli dostum Eski Baş Hesap Uzmanı, Yeminli Mali Müşavir Mehmet Maç’ın ‘Kıdem Tazminatının Hangi Hallerde Ve Ne Miktarda Verilebileceği, Yasaya Aykırı Olarak Ödenen Kıdem Tazminatının Durumu’ başlıklı makalesini incelemenizi öneririm.
 
Üst