Yurt Dışı Faaliyetler

Kolay gelsin

Bir mükellefimiz (işletme defteri) Türkiye'de yerleşik bir dernekle anlaşarak yurt dışında (Çad ülkesinde) dernek adına su kuyusu açma, iftar organizasyonu düzenleme, kurban organizasyonu düzenleme faaliyetlerine başlayacaktır. Bütün masrafları mükellefimiz yapacaktır ( Yol masrafları o ülkede yapılacak tüm masraflar, gıda alışları hayvan alışları gibi)

Dernek mükellefimize yapılacak masrafların tamamını ödeyecek ve karşılığında fatura düzenlenecektir.

1- Derneğe düzenlenecek fatura hizmet ihracı olarak değerlendirilip KDV siz düzenlenebilir mi?

2- Yurt dışında yapılacak masraflar için alınacak belgeler (mal ve hizmet alımları) defter beyan sisteminde nasıl kayıt edilecektir?

3- Yurt dışında alınacak belgeler için yurt içinde 2nolu kdv ile kdv ödenip stopaj kesintisi yapılacak mıdır? Yoksa hizmetten yararlanma yurtdışında olduğu için
kdv ve stopaj hesaplanmayacak mıdır?

4- Dikkat edilmesi gereken başka hususlar var mıdır?

Şimdiden teşekkürler.

Kolay gelsin

Bir mükellefimiz (işletme defteri) Türkiye'de yerleşik bir dernekle anlaşarak yurt dışında (Çad ülkesinde) dernek adına su kuyusu açma, iftar organizasyonu düzenleme, kurban organizasyonu düzenleme faaliyetlerine başlayacaktır. Bütün masrafları mükellefimiz yapacaktır ( Yol masrafları o ülkede yapılacak tüm masraflar, gıda alışları hayvan alışları gibi)

Dernek mükellefimize yapılacak masrafların tamamını ödeyecek ve karşılığında fatura düzenlenecektir.

1- Derneğe düzenlenecek fatura hizmet ihracı olarak değerlendirilip KDV siz düzenlenebilir mi?

2- Yurt dışında yapılacak masraflar için alınacak belgeler (mal ve hizmet alımları) defter beyan sisteminde nasıl kayıt edilecektir?

3- Yurt dışında alınacak belgeler için yurt içinde 2nolu kdv ile kdv ödenip stopaj kesintisi yapılacak mıdır? Yoksa hizmetten yararlanma yurtdışında olduğu için
kdv ve stopaj hesaplanmayacak mıdır?

4- Dikkat edilmesi gereken başka hususlar var mıdır?

Şimdiden teşekkürler.

Cevap: Duzenlenebilir.

Cevap : Yurt dışında yapılacak masraflar ve alınacak belgeler (mal ve hizmet alımları) defter beyan sisteminde o gunku doviz alis kuru ile islenecek. Bir incelemede istenirse tercumesiyle beraber ibraz edilecek.

3- Yurt dışında alınacak belgeler için yurt içinde 2nolu kdv ile kdv ödenip stopaj kesintisi yapılacak mıdır? Yoksa hizmetten yararlanma yurtdışında olduğu için kdv ve stopaj hesaplanmayacak mıdır?

Cevap: Yurt dışında alınacak belgeler için eger odemeyi siz yaparsaniz 2nolu kdv kesintisi yapılacak. Bunlarda dernege fatura edilecek. Ancak stopaj kesintisi icin Cad ile Turkiye arasinda CVOA bakmak gerekir.

Son düzenleme:
Üstadım cevaplar için teşekkürler.

1. soru ile ilgili olarak fatura hizmet ihracı değilde kdv yi ilgilendirmeye işlemlerden sayılıp ( hizmet yurtdışında yapıldığından) kdv siz fatura düzenlenemez mi? Çünkü öyle bi fatura örneği elimize ulaştı.:):):)

2. sorumla ilgili olarak ismmmo danışma birimi " KKEG olarak kayıt yapılır." diye cevap verdi.

3.sorumla ilgili olarak ismmoo danışma birimi "-Hizmetten yararlanma Yurtdışında olması halinde KDV ve stopaj hesaplaması yapılmaz. " cevabını verdi.

Düşüncelerinizi alabilir miyim?

Üstadım cevaplar için teşekkürler.

1. soru ile ilgili olarak fatura hizmet ihracı değilde kdv yi ilgilendirmeye işlemlerden sayılıp ( hizmet yurtdışında yapıldığından) kdv siz fatura düzenlenemez mi? Çünkü öyle bi fatura örneği elimize ulaştı.:):):)

2. sorumla ilgili olarak ismmmo danışma birimi " KKEG olarak kayıt yapılır." diye cevap verdi.

3.sorumla ilgili olarak ismmoo danışma birimi "-Hizmetten yararlanma Yurtdışında olması halinde KDV ve stopaj hesaplaması yapılmaz. " cevabını verdi.

Düşüncelerinizi alabilir miyim?
Fahricigim ( Form'dan dolayi samimiyetten dolayi fahricigim yazdim. Insallah kusuruma bakmazsin)

ISMMO'dan cevaplar. :):) Soruyu anlamadiklari icin

Oncelikle soruda belirttigin

1- Bir mükellefimiz (işletme defteri) Türkiye'de yerleşik bir dernekle anlaşarak
2- Dernek mükellefimize yapılacak masrafların tamamını ödeyecek ve karşılığında fatura düzenlenecektir.

Simdi 1 sorunun cevabi eger odeme senin tarafindan TURKIYE'den yapilirsa KDV 2 var. STOPAJ'da CVOA bakmamiz lazim. Zaten urunler oradan saglanip orada odeme yapilirsa KDV ve Stopaj yonunden sikinti yok. Ancak urunler buradan giderse Ihracat olacagi icin KDV yonunden yine sikinti olmaz

Ikinci sorunun cevabi ise sen Turkiye'deki yerlesik dernege fatura kesecek ve masraflarinin tamamini alacaksin nasil K.K.E.G olacakmis.

Sen ISMMO'ya sunu sorabilirmisin benim orada yaptigim islerin bedelini bana dernek odeyecek, dernekten aldigim bedel ne olacak ?

Eger sen dernekle anlasip bir bedel almayip butun bu isleri tamamlayip dernege fatura kesip bagistir ibaresini koyup bedeli tahsil edilmemistir desen bile o dernek yardim edilecek dernekler kategorisinde ise en fazla Kazancindan ya %100 ya %10 yada % 5 indirim yapabilirsin.

Üstadım ilgi, alaka ve samimiyetinize çok teşekkür ederim.

Yardımlarınız ve araştırmalarım sonucunda şöyle bir yol izleyeceğim.

1. Derneğe keseceğim faturayı kdv siz bir şekilde keseceğim. (İstanbul Vergi Başkanlığı Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü nün 18.04.2022 tarih ve E-39044742-130[Özelge]-428197 sayılı özelgesine istinaden)

2. Yurt dışında alacağım belgeleri alış tarihindeki kurdan TL ye çevirip kayıt altına alacağım.

3. Yurt dışından alacağım belgelere kdv2 veya stopaj işlemi uygulamayacağım.

Kolay gelsin

Üstadım ilgi, alaka ve samimiyetinize çok teşekkür ederim.

Yardımlarınız ve araştırmalarım sonucunda şöyle bir yol izleyeceğim.

1. Derneğe keseceğim faturayı kdv siz bir şekilde keseceğim. (İstanbul Vergi Başkanlığı Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü nün 18.04.2022 tarih ve E-39044742-130[Özelge]-428197 sayılı özelgesine istinaden)

2. Yurt dışında alacağım belgeleri alış tarihindeki kurdan TL ye çevirip kayıt altına alacağım.

3. Yurt dışından alacağım belgelere kdv2 veya stopaj işlemi uygulamayacağım.

Kolay gelsin

Fahricigim

Ozelgeyi okudum biliyorum. Zaten bu sorunun cevabina zaten verilen hizmetler yurt dışında ifa edildiğinden ve hizmetlerden yurt dışında yararlanıldığından, KDV'nin konusuna girmeyen bu hizmetlere ilişkin müşteri adına düzenlenecek faturada KDV hesaplanmayacaktır. Zaten urunler oradan saglanip orada odeme yapilirsa KDV ve Stopaj yonunden sikinti yok. diye yazmisiz
Dogru
3- Yurt dışından alacağım belgelere kdv2 veya stopaj işlemi uygulamayacağım.

Yok

Yani ISMMMO odasinin dedigi gibi ortada K.K.E.G yazacak bir durum yok