Yurt Dışı Seyahat Masrafları

herkese hayırlı işler hayırlı haftalar,

benim sorum yurtdışı seyahat masraflarının belli bir kısmı yanlış hatırlamıyorsam belgesiz gider yazılabiliyordu.

bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarımın yardımına ihtiyacım var.

Ynt: Yurt Dışı Seyahat Masrafları

Merhaba,

Gelir Vergisi Kanununda

1. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler; (İhracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler, bu bentte yazılı giderlere ilaveten bu faaliyetlerden döviz olarak elde ettikleri hâsılatın binde beşini aşmamak şartıyla yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları giderleri de indirebilirler.)

2. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (Bu primlerin ve aidatın istirdat edilmemek üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartiyle), 27'nci maddede yazılı giyim giderleri;

3. İşle ilgili olmak şartı ile, mukavelenameye veya ilâma veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar;

4. İşle ilgili ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip seyahat ve ikamet giderleri (Seyahat maksadının gerektirdiği süreye maksur olmak şartiyle);

sgolbasi034 ' Alıntı:
herkese hayırlı işler hayırlı haftalar,

benim sorum yurtdışı seyahat masraflarının belli bir kısmı yanlış hatırlamıyorsam belgesiz gider yazılabiliyordu.

bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarımın yardımına ihtiyacım var.
Merhaba,
Sanırım İhracat ile Turtdışı İnşaat ve Onarım işlerinde gider yazılabilecek olan %5 ile karıştırmışsınız. Seyahat giderleri için öyle bir hüküm yok.

sayın tamer başkan,

biz turizm firmasıyız ve genel müdürümüz yurtdışına çeşitli iş nedenleriyle ilgili sürekli çıkıyor ve bir kısım yaptığı harcamalara belge alamıyor.( bahşiş vs....) bu harcamaları gider olarak yazabilirmiyiz.yazabilirsek nekdarını yazabiliriz.

saygılarımla,

Merhaba,
Bahşiş v.s. gibi harcamalar V.U.K. tarafından belge olmadan gider yazılması kabul edilen harcamalardandır. Kanunda yurtiçi veya yurtdışı ayrımı yapılmamıştır. Seyahati yapanın beyanı ile giderleştirebilirsiniz.

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu' Alıntı:
Tevsikı zaruri olmıyan kayıtlar
Madde 228 - Aşağıdaki giderler için ispat edici kâğıt aranmaz:
1. Örf ve teamüle göre bir vesikaya istinat ettirilmesi mutat olmıyan müteferrik giderler;
2. Vesikasının teminine imkân olmıyan giderler;
3. Vergi kanunlarına göre götürü olarak tesbit edilen giderler.
1 ve 2 numaralı fıkralarda yazılı giderlerin gerçek miktarları üzerinden kayıtlara geçirilmesi ve miktarlarının işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması şarttır.

sgolbasi034 ' Alıntı:
sayın tamer başkan,

biz turizm firmasıyız ve genel müdürümüz yurtdışına çeşitli iş nedenleriyle ilgili sürekli çıkıyor ve bir kısım yaptığı harcamalara belge alamıyor.( bahşiş vs....) bu harcamaları gider olarak yazabilirmiyiz.yazabilirsek nekdarını yazabiliriz.

saygılarımla,

aşağıdaki madde hükmü doğrultusunda belgesiz gider yazabilirsiniz.

%5 götürü türü gider yazamazsınız

228 vuk. Aşağıdaki giderler için ispat edici kağıt aranmaz:

Aşağıdaki giderler için ispat edici kağıt aranmaz:
1. Örf ve teamüle göre bir vesikaya istinat ettirilmesi mutat olmıyan müteferrik giderler;

2. Vesikanın teminine imkan olmıyan giderler;

3. Vergi kanunlarına göre götürü olarak tespit edilen giderler.

1 ve 2 numaralı fıkralarda yazılı giderlerin gerçek miktarları üzerinden kayıtlara geçirilmesi ve miktarlarının işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması şarttır.
228

2. Vesikanın teminine imkan olmıyan giderler;

3. Vergi kanunlarına göre götürü olarak tespit edilen giderler.

Merhaba,
Sayın "butterfly effect" benim yazdıklarıma ilave ne yazdığınızı anlayamadım.

Tamer Başkan ' Alıntı:
Merhaba,
Sayın "butterfly effect" benim yazdıklarıma ilave ne yazdığınızı anlayamadım.

Sayın Tamer Başkan Açıklayayım;

Anladığım kadarıyla Sizin "% 5 i karıştırmışsınız cevabınızın üzerine" Arkadaş cevabınızı anlayamamış ki üzerine sormuş "biz turizm firmasıyız diye"

Ben de "%5 götürü giderden yararlanamazsınız" diye cevap yazdım. Arada da VUK. 228'i yazıverdim.

Olay tamamen bundan ibarettir.

butterfly effect bu yazmadan durur mu :) Cevap yazayımda ne olursa olsun mantığıyla nereye kadar...

accountmanager ' Alıntı:
butterfly effect bu yazmadan durur mu :) Cevap yazayımda ne olursa olsun mantığıyla nereye kadar...

Merhaba

Bence yanılıyorsun oda burada insanlara yardımcı olma derdinde ve kendi eksiği olduğu zaman oda soru sormakta çekinmiyor. Böyle yaparak bu siteden insanları uzaklaştırmayalım.

accountmanager ' Alıntı:

Dostum benim yaaa.

Abi tarzım bu ne yapayım. Can çıkar huy çıkmaz.

Cevap yazmak için yazmak konusuna katılmıyorum.

Sadece arada ikinci bir soru gelmiş ve ben de bu soruyu cevapladım.

Yoksa Başkan'ın cevabı üzerine cevap yazpmak gibi bir derdim yok.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01/KVK-14/6925

Konu : Şirketin satış ve pazarlama departmanında çalışan personelinin ürün tanıtımı için değişik yerlerdeki ziyaretleri sırasında kendilerine yardımcı olan garson, kahya, barmen?vb. kişilere vermiş oldukları bahşişin genel idare gideri sayılıp sayılamayacağı hk.

??????????.

İlgi : ????/2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.19.02/????? sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ??.Vergi Dairesi Müdürlüğü?nün ??. vergi kimlik numaralı mükellefi??????.?nin ??..2006 tarihli dilekçesi incelenmiş olup Müdüriyetimizi ilgilendiren hususlar aşağıda açıklanmıştır.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu?nun 13. maddesinde, safi kurum kazancının tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu?nun 14. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu?nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun 40. maddesinde safi kazancın tespit edilmesi için indirilecek giderlerin neler olduğu sayılmış olup 1. bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında tadadi şekilde belirlenen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir. ,

Bir giderin genel gider olarak indirilebilmesi için:

- Genel giderin ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılması,

- Giderle iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması,,

- Giderin işin önemi ölçüsünde yapılmış olması gerekir.

Bu hükümlere göre, genel idare giderlerinin ticari kazancın elde edilmesi ve idame edilmesini sağlamak amacıyla yapılması ve belgelendirmek kaydıyla kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. Dolayısıyla değişik yerlerde ürün tanıtımı ve pazarlamasını yapan şirket personelinin bu mekanlarda işle ilgili olarak yapılan ödemeler dışında buralarda çalışan garson, kahya, barmen....vb. gibi kişilere isteğe bağlı olarak vermiş oldukları bahşişlerin (belgelendirilse dahi) ticari kazancın elde edilmesi ve devamı için yapılmış bir genel gider olarak kabul edilemeyeceğinden, söz konusu harcamaların gider kaydedilmesi mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini arz ederim.

.

Başkan a.
Grup Müdür V.

Merhaba,
Güzel bir özelge. Arkadaşımıza bu özelgeyi bularak paylaştığı için teşekkür ediyorum. İdare özelgede tek kelimeyle kendine yontmuş. Ama verilen yanıtın hatalı olduğunu düşünüyorum. Yemek yendiği zaman bahşiş vermek teamül haline gelmiş bir uygulamadır. İsteğe bağlı olmayan bir bahşiş türünü ben bilmiyorum. İsteğe bağlı olmayan bahşiş bence olsa olsa haraç olur.