Yurt Dışında Yaşayan Ortağın Limited Şirketi

Merhaba, İyi pazarlar..
Sayın arkadaşlar,
2023 yılında tek ortaklı bir Limited Şirket kurmuştum. Ortak Avusturya da yaşıyor, çok kısıtlı bir zaman diliminde Türkiye ye gelebiliyordu. Şu an ortağı olduğu Avusturya daki firmayı bırakamıyor, deponun başında imiş.. Türkiye de iş yapamadıkları için Tasfiyeye gitmek istiyorlar. Ancak Türkiye ye gelme ihtimali yok, yani karar alınmalı ıslak imza, tasfiye memuru seçimi, imza beyannamesi vs.. bu gibi işlemleri yapamıyoruz. Avusturya daki Türk Konsolosluktan vekalet vereyim, noter vekalet örneğini bana gönder tasfiyeyi sen başlat diyor.. o nasıl olacak anlayamadım.
bir yandan E-defter süreci ile ilgili de somut adım atamıyoruz. Türkiye ye gelemediklerinden, benimde elim kolum bağlı.. bu gibi sebebler ile pek bulaşmak istemiyorum aslında
Muhasebe alacaklarımı tahsil ettim ancak müşteriye ulaşamadığımı belirterek Sözleşmeyi tek taraflı fesh edip, 2 yıllık defter ve belgeleri bağlı olduğu vergi dairesine vermeyi düşünüyorum. Sonrası ne olur bilmiyorum. Yanlış bir çözüm mü?
Ne yapılabilir sizce? Bir fikriniz var mı?

Merhaba, İyi pazarlar..
Sayın arkadaşlar,
2023 yılında tek ortaklı bir Limited Şirket kurmuştum. Ortak Avusturya da yaşıyor, çok kısıtlı bir zaman diliminde Türkiye ye gelebiliyordu. Şu an ortağı olduğu Avusturya daki firmayı bırakamıyor, deponun başında imiş.. Türkiye de iş yapamadıkları için Tasfiyeye gitmek istiyorlar. Ancak Türkiye ye gelme ihtimali yok, yani karar alınmalı ıslak imza, tasfiye memuru seçimi, imza beyannamesi vs.. bu gibi işlemleri yapamıyoruz. Avusturya daki Türk Konsolosluktan vekalet vereyim, noter vekalet örneğini bana gönder tasfiyeyi sen başlat diyor.. o nasıl olacak anlayamadım.
bir yandan E-defter süreci ile ilgili de somut adım atamıyoruz. Türkiye ye gelemediklerinden, benimde elim kolum bağlı.. bu gibi sebebler ile pek bulaşmak istemiyorum aslında
Muhasebe alacaklarımı tahsil ettim ancak müşteriye ulaşamadığımı belirterek Sözleşmeyi tek taraflı fesh edip, 2 yıllık defter ve belgeleri bağlı olduğu vergi dairesine vermeyi düşünüyorum. Sonrası ne olur bilmiyorum. Yanlış bir çözüm mü?
Sayin Reyhan Odabsi

SORU : 2023 yılında tek ortaklı bir Limited Şirket kurmuştum. Ortak Avusturya da yaşıyor, çok kısıtlı bir zaman diliminde Türkiye ye gelebiliyordu. Şu an ortağı olduğu Avusturya daki firmayı bırakamıyor, deponun başında imiş.. Türkiye de iş yapamadıkları için Tasfiyeye gitmek istiyorlar. Ancak Türkiye ye gelme ihtimali yok, yani karar alınmalı ıslak imza, tasfiye memuru seçimi, imza beyannamesi vs.. bu gibi işlemleri yapamıyoruz. Avusturya daki Türk Konsolosluktan vekalet vereyim, noter vekalet örneğini bana gönder tasfiyeyi sen başlat diyor.. o nasıl olacak anlayamadım.
CEVAP : Turkiyedeki bir noterden sirket kapanisi ile ilgili bir vekaletname ornegi alin onunla beraber kimlik bilgilerinizi de o sahsa gonderin oradan size Turkiyeden orneginizi gondereceginiz vekaletnamenin aynisini cikarsin nedeni ise orada bulunan konsolosluklarimizin tam bir vekalatname duzenleyememesi yada duzenlese bile eksik duzenlenmesi sonucu bir suru zaman kaybi, is kaybi vb meydana gelmektedir.

Ancak o kisiye vekaletname, kimlik bilgileri gondeririken firmanin Tic. Sicil Gazetesi (Onun imza yetkilisi oldugunu gosteren Tic. Sic. Gazetesi orjinali) ve imza sirkulerini muhakkak gonderin aksi takdirde sirket adina size vekaletname cikaramaz.
SORU : bir yandan E-defter süreci ile ilgili de somut adım atamıyoruz. Türkiye ye gelemediklerinden, benimde elim kolum bağlı.. bu gibi sebebler ile pek bulaşmak istemiyorum aslında
CEVAP : O zaman Turkiyedeki bir yakinina vekaletname versin.

SORU : Muhasebe alacaklarımı tahsil ettim ancak müşteriye ulaşamadığımı belirterek Sözleşmeyi tek taraflı fesh edip, 2 yıllık defter ve belgeleri bağlı olduğu vergi dairesine vermeyi düşünüyorum. Sonrası ne olur bilmiyorum. Yanlış bir çözüm mü?

CEVAP : Vergi Dairesi defterleri almaz. Bence siz mukellefinize Tasfiye paralarini, defter paralarini ve tasfiye surecini'de soyleyip bedellerini alin. Tasfiye icinde size bir tanidigini, yakinini yonlendirmesini soyleyin. Ayni zamanda tanidigida Tasfiye memuru yapmayi unutmayin. Vekaletnamede onun adina hazirlanacagindan onun kimlik bilgilerini gonderirsiniz.