Yurt Dışında Yolcu Taşıma

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan merihs12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
821
Konum
kocaeli
Merhaba
Türkiyede faaliyet gösteren ve yolcu taşıma işi yapan mükellefimiz,hac döneminde arabistana gidip orda yolcu taşıma işi yapmıştır.Arabistanda kesitği fatura tutarı 10000 tl.Fatura istanbul merkezli bi turizm şirketine kesilmiş.Bu faturanın hem kdv hem de gelir vergisi karşısındaki durumu hakkında bilgi edinmek istiyorum,yardımalrınız için teşekkürler
 
Ynt: yurt dışında yolcu taşıma

Hac organizasyonu yapan seyahat

acentelerinde KDV uygulaması


Hac organizasyonu düzenleyecek olan seyahat acentelerinde aranacak kriterler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nca birlikte belirlenmektedir. Belirlenen kriterlere uyan acentelerden Diyanet İşleri Başkanlığı ile sözleşme imzalamaya hak kazanan acenteler bu kurumlarca ilan edilmektedir.

2007 hac döneminde hacca gidecek vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 40'ı yetkili seyahat acenteleri tarafından düzenlenecek organizasyonlar vasıtası ile bu seyahatlerini gerçekleştireceklerdir. Her yıl tekrarlanan bu faaliyet yetkili seyahat acenteleri için önemli bir gelir kaynağı olma özelliği taşımaktadır.

Hac organizasyonu düzenleyen seyahat acenteleri bu faaliyetleri nedeniyle kendilerine hacılar tarafından ödenen hizmet bedeli için fatura düzenlemekte ve elde ettikleri kazançlar üzerinden gelir veya kurumlar vergisi ödemektedirler. Kazancın tespitinde ve faturaların düzenlenmesinde Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu hükümleri dikkate alınmaktadır.

Seyahat acentelerinin hacılardan tahsil ettikleri hizmet bedelinin katma değer vergisine tabi olup olmadığı veya ne şekilde katma değer vergisi hesaplanacağı uygulamada tereddütlere sebep olmaktadır. Bu yazımızda tereddüt edilen hususlara açıklık getirmeye çalışılmıştır.

Yetkili seyahat acentesi tarafından düzenlenen hac organizasyonu faaliyetinin, katma değer vergisi uygulamaları açısından yurtdışına turizm amaçlı düzenlenen turlardan (outgoing) farklı bir tarafı bulunmamaktadır. Her iki durumda da yurtiçinden yurtdışına götürülen müşterilere belli bir bedel karşılığında hizmet verilmesi söz konusu olmaktadır. Dolayısı ile hac organizasyonu faaliyetinin KDV uygulamaları açısından yurtdışına düzenlenen turizm amaçlı turlar şeklinde değerlendirilmesi gerekir.

Türkiye'de yerleşik seyahat acentelerinin yurtdışına tur düzenlemeleri halinde KDV uygulamasının nasıl yapılacağına ilişkin açıklamalar ve özellik taşıyan durumlar Maliye Bakanlığı tarafından 40 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır. Tebliğe göre, seyahat acentelerince organize edilerek yurtdışına düzenlenen turlara katılanlara, yurtdışında verilen yeme-içme, konaklama, ulaştırma, rehberlik, gezi, sağlık vb. hizmetler yurtdışında verildiğinden ve yolcular bu hizmetlerden yurtdışında yararlandığından, bu hizmetler Türkiye'de ayrıca katma değer vergisine tabi tutulmayacak, ancak, tur organizasyonuna katılanlara yurtiçinde verilen hizmetler katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

Hac organizasyonu düzenleyen seyahat acenteleri tarafından yurtdışından satın alınan yeme-içme, konaklama, ulaşım, rehberlik, gezi ve sağlık gibi hizmet bedellerinin Vergi Usul Kanunu çerçevesinde belgelendirilmesi koşuluyla bu hizmetler için katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

Yetkili acente tarafından hacılara düzenlenecek faturalarda tahsil edilen toplam bedel gösterilecek, ancak katma değer vergisi yurtdışında satın alınan hizmet bedellerinin ilgili faturaya isabet eden kısmı düşüldükten sonra kalan tutarı üzerinden hesaplanacaktır. Dolayısı ile seyahat acentelerinin yurtdışında yaptıkları harcamaları Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belgelemeleri önem arz etmektedir. Acentelerin yurtdışı harcamalarını kabul edilebilir belgelerle belgeleyememeleri halinde, hem ilave gelir veya kurumlar vergisine, hem de müşterilerine yansıtamayacağı KDV maliyetine katlanmaları söz konusu olacaktır.

Seyahat acentelerinin hac organizasyonu ile ilgili olarak müşterilerine düzenleyecekleri faturaları hacdan dönüş tarihinden itibaren azami 7 gün içerisinde düzenlemeleri, yukarıda açıklanan hususlara dikkat ederek katma değer vergisi hesaplamaları ve beyan etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde önemli miktarlarda ilave vergi ve cezaya katlanmak zorunda kalabilirler.
 
Ynt: yurt dışında yolcu taşıma

ilginize teşekkürler,
ancak daha net kavrayabilmem için şöle sorucam...
Taşıma işini mükellefimiz sadece arabistanda yaptı yani türkiyeden alıp arabistana götürmedi,istanbul merkezli bi turizm şirketine de bu taşıma karşılığı 10.000 tl lik fatura kesti?????
 
Ynt: yurt dışında yolcu taşıma

merihs12 ' Alıntı:
Merhaba
Türkiyede faaliyet gösteren ve yolcu taşıma işi yapan mükellefimiz,hac döneminde arabistana gidip orda yolcu taşıma işi yapmıştır.Arabistanda kesitği fatura tutarı 10000 tl.Fatura istanbul merkezli bi turizm şirketine kesilmiş.Bu faturanın hem kdv hem de gelir vergisi karşısındaki durumu hakkında bilgi edinmek istiyorum,yardımalrınız için teşekkürler


Benim anladığım farklı bir durum söz konusu. Mükellef hac işi doğrudan yapmıyor. T.C sınırları dışında taşımacılık hizmeti veriyor.
Bu nedenle bence kdv söz konusu değildir.
Gelir ve kurumlar vergisi açısından değişen birşey yoktur aynen beyan edilecektir.
 
Ynt: yurt dışında yolcu taşıma

Evet sayın güroy,hac organizasyonu değil,sadece orda taşıma yapmış ve istanbul merkezli bi turizm firmasına fatura kesmiş,10.000 tl kdv den muaf diye????bu arada sayın sercana soruyorum,kdv 2 derken?
 
Ynt: yurt dışında yolcu taşıma

Hizmet ithali olarak düşündü sn Sercan .
Ancak bence değil zaten istisna (uluslararası taşımacılık istisnası ).
ayrıca hizmet TC sınırları dışında kdv kapsamı içinde değil.
 
Ynt: yurt dışında yolcu taşıma

Çok teşekkürler,
Bu durumda kdv beyannamesinde bu faturayı matraha dahil olmayan bedel olarak mı göstercem yoksa diğer işlemler tablosunda yurtdışı yolcu taşıma ile ilgili olan seçeneği mi kullanıcam??*
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

merhaba arkadaşım
bir hizmetin ihraç sayıla bilmesi için şu 3 unsuru bünyeinde barındırmalıdır.
1-hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır
2-hizme sonucu elde edilen gelir döviz olarak ülkeye sokulmalıdır.
3-fatura yabancı müşteri adına kesilmelidir.
sorduğunuz soru ilk 2 unsuru bünyesinde barındırmasıa rağmen 3. unsuru barındırmadığından müşteriniz kdv ükellefidir.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

merihs12 ' Alıntı:
Çok teşekkürler,
Bu durumda kdv beyannamesinde bu faturayı matraha dahil olmayan bedel olarak mı göstercem yoksa diğer işlemler tablosunda yurtdışı yolcu taşıma ile ilgili olan seçeneği mi kullanıcam??*



Tam istisna kısmını kullanacaksınız ilgili kutucuğu işaretleyin.


Sistem arkadaş,

Bir noktayı atlıyorsunuz. Hizmet zaten yurt dışında yapılıyor (KDV kapsamı dışı)

Uluslararası taşımacılık istisnası geçerlidir.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

Burada hizmetten yararlanan firma bir Türk firmaı olduğundan dolayı KDv istisnası söz konusu olamaz.KDV istisnaları KDV kanunun 2.kısmında 11.md. ile 17.md. arasında belirlenmiştir.Burada yazılı olmayan bir iistisna dışında KDV muafiyeti söz konusu olamaz.Taşıma işi ilgili olabilecek 2 tane madde vardır.Bunlar 12-2 ve 14. maddelerdir.Bu maddelerde açıkça verilen taşıma hizmetinden yurt dışındaki yabancı bir firmanın yararlanması gerektiği yazılıdır.Bu yüzden buradaki durumda KDV muafiyeti söz konusu olamaz.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

Sn Gelirvergisi


Gördüğüm kadarı ile hala hizmet ihracı istisnasına bağlı düşünüyorsunuz.
Benim yazdıklarımı dikkatli okuyunuz,
1-Yapılan hizmet TC sınırları dışındadaır. (KDV konusu dışında yani)
2-Uluslarası taşımacılık istisnası söz konusudur. Dünyanın her yerinde taşımacılık hizmetleri karşılıklık esasınana göre kdv den istisnadır.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

Benim yazdığım KDv kanununa göre gayet açıktır.KDV kanununu bahsettiğim şeilde bir daha okumanızı tavsiye edrim.
KDV kanununda uluslararsı taşımacılık istisnası diye bir madde yoktur.İstisnalar 11 ile 17. maddeler arasında yazılıdır.KDV kanunu 7.md.si sadece "Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık ile transit taşıma işlerinde, hizmetin iç parkura isabet eden kısmı Türkiye'de yapılmış sayılır." yazmaktadır.Bu maddede sadece uluslarası taşımada yurt içindeki parkurun yurt içinde sayılacağını ( bu yüzden KDV'ye tabi olacağını) ve ayrıca taşımanın bir hizmet olduğunu da açıkça yazmaktadır.Buradaki durumda yurt içinde verilen bir hizmet yoktur ve bu durumu 11 ila 17.maddelere bakarak değerlendirmek gereklidir.Bu maddelere bakılırsa taşıma işi ilgili olabilecek 2 tane madde vardır.Bunlar 12-2 ve 14. maddelerdir.Bu maddelerde açıkça verilen taşıma hizmetinden yurt dışındaki yabancı bir firmanın yararlanması gerektiği yazılıdır.Bu yüzden de KDV muafiyeti burada yoktur.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

Demek 1985 yılında KDV kanunu çıktığından beri uygulanan (benimde şahsen devamlı uyguladığım) taşımacılık istisnası diye bir istisna yok öylemi. :D
Saygı duyarım. Diyecek birşeyim yoktur.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

Taşımacılık İstisnası
Transit taşımacılık:
Madde 14 - 1. Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden müstesnadır.
2. Bu istisna, ikametgâhı, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan mükelleflere, ilgili ülkeler itibariyle karşılıklı olmak şartıyla tanınır.
3. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde, Bakanlar Kurulunca belirlenen sınır kapılarında 4458 sayılı Gümrük Kanununun ihracat rejimi kapsamında yurt dışına çıkarılacak eşyayı taşıyan kamyon, çekici ve soğutucu ünitesine sahip yarı römorkların depolarına (araçların ve soğutucu ünitelerin standart yakıt deposu miktarlarını aşmamak kaydıyla) yalnızca yurt dışına çıkışlarında yapılacak motorin teslimi vergiden istisnadır.(02.05.2006 tarihli ve 26156 sayılı R.G. - 5493 s.k. ile eklenmiştir. ? Yürürlük 01.06.2006)
Maliye Bakanlığı, bu istisna uygulamasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye yetkilidir. (02.05.2006 tarihli ve 26156 sayılı R.G. - 5493 s.k. ile eklenmiştir. ? Yürürlük 01.06.2006)

Ben taşımacılık istisnası yok demedim.İlk önce benim söylediklerimi dikkali okumanızı rica ederim.Bahsettiğiniz istisna herhalde yukarıdaki maddedir.Bu madde de 2.fıkra çok açıktır.Buradaki durumumuza uyuyormu?
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

Yurt dışında başlayıp yurt dışında biten taşımacılık işlemi KDV kapsamı dışındadır.
Bırakın yurt dışını Serbest bölgelerde başlayıp biten taşımalar bile kapsam dışı kabul edilmektedir.


KDV 39 nolu tebliğ.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

İlk önce mevzuatı değerlendirmede temel hukuk kuralı olarak olarak kanunlar birinci sıradadır.Kanunlarda tam olarak belirtilmeyen kounularda kanuna ve bunun gerekçelerine ve amaçlarına uygun olmak kaydı ile ilgili kurumlar bazı kararlar almaktadır.Ama bu kararların kanuna aykrı olmaması gerektiği açıktır.Burada ilgili madde çok açıktır.Ama sizin bahsettiğiniz 39 nolu tebliğede baktım.Oradaki başlıklar;
1. KATMA DEĞER VERGİSİ BEYANNAMELERİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİ:
A ? DİPLOMATİK İSTİSNA VE TÜRKİYE'DE İKAMET ETMEYEN YOLCULARA AİT İSTİSNA UYGULAMASI : Yürürlüğü kalmamıştır.
B ? İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE İADE EDİLECEK KATMA DEĞER VERGİSİNİN HESAPLANMASI :
C - SONRAKİ DÖNEME DEVREDEN VERGİLERİN AYRIMI : Yürürlüğü kalmamıştır.
D ? İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMLERE VE İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERE AİT BİLDİRİM :
E ? DENKLEŞTİRME TABLOSU: Yürürlüğü kalmamıştır.
F ? ÖZEL MATRAH ŞEKLİNE TABİ İŞLEMLER :
II - KATMA DEĞER VERGİSİNİN İADE VE MAHSUBUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR: 84 seri nolu tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır.
III - SERBEST BÖLGELERDE KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI:

Ben bu tebliğde konumuz ile ilgili bir ibare göremedim.Olsa bile kanunun ilgili maddesi gayet açıktır ve tartıştığımız konunun KDV'ye tabi olcağı çok açıktır.

Bahesttiğiniz "Bırakın yurt dışını Serbest bölgelerde başlayıp biten taşımalar bile kapsam dışı kabul edilmektedir." konusu ise bu durumdan oldukça farklıdır.Serbest bölgeler arası taşımalar "transit" hükmündedir ve burada KDV istisnası olduğunda hemfikiriz.Ama sadece yurt dışında yerli bir firma için yapılmış olan taşıma işinde KDV istisnası yoktur.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

Yurt dışında başlayıp yine yurt dışında biten nakliye hizmetleri, T:C sınırları içiersinde yapılmamaış olan, fiziksel olarak da faydalanılması yurt dışında geçen bir hizmet olduğundan KDV konusuna zaten girmez.
Bu hizmeti yapan mükellefler beyannamelerinde hizmet bedelini göstermezler. Bu hizmetle ilgili olarak yüklendikleri kdv varsa bunu da indirim konusu yapamazlar.

Bir türk KDV mükallefi yurt dışında iki nokta arsında taşımacılık işlemi yaparsa faturasını KDV siz keser KDV kanunu 6. maddesi uyarınca bu faturayı beyannamesinde göstermez.

KDV kanunu madde 1 Kapsam Verginin konusunu teşkil eden işlemler.
KDV " madde 6 İşlemlerin Türkiyede yapılması.
 
Ynt: Yurt Dışında Yolcu Taşıma

Şu anda vermiş olduğunuz gerekçe olan KDV kanunun 6.md.-b maddesine bende katılıyorum.Bu maddeye göre buradaki işlem KDV olmaması gereklidir.Ama bu madde "b) Hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını," demektedir."Hizmetten Türkiye'de faydanılması" konusu bazı durumlarda bir karışıklığa neden olabilir.Ama buradaki durumda bu karışıklık söz konusu olamaz.Bu gerekçeye istinaden ben de şimdi bu işlemin KDV muaf olacağına katılıyorum.
 
Üst