fonradar

Yurt Dışından Gelen Ürünlerin Eksik Olması Hk.

SinanN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
155
Konum
İstanbul
Merhaba Sayın üstadlarım,

Bir mükellefim ithalat yapmaktadır. Örnek vererek konuyu anlatmak istiyorum. Örneğin, gelen ithalat faturasında 100 kalem ürün olup, bu ürünün ithalat kdv',si gümrükte ödeniyor. Ayrıca satıcı firmaya da 100 kalem ürünün bedeli ödenmektedir. . Lakin firma, gümrükten deposuna malı çekerken 15 kalem eksik geliyor. Yani deposuna giren ürün sayısı 85 kalem. Bu durumda firma bu 15 kalemle ilgili vergi usul veya kdv kanunu açısından yapması gereken nedir ? Muhasebe kaydı açısından ne yapması gerekiyor. 15 ürünün stoklarından nasıl çıkaracak Fatura kesilecek mi? kesilecekse kime kesilecek?

***Ayrıca 15 kalem ürünün nasıl kaybolduğu ile ilgi bir tam kesin değildir. Gümrük müdürlüğünde de kaybolmuş olabilir, yolda kaybolmuş olabilir, yada gümrük memurları numune almak kaydıyla da ürünleri almış olabilir.**

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
 
Ben maliye ile yukarıdaki konuyu görüştüm. Bana verdikleri cevap bu şekildedir. Gelen 100 kalem üründen sadece 85 tane ürüne denk gelen ürünü stoğa gireceksiniz ve 85 ürüne denk gelen kdv'yi indirim konusu yapacaksınız dedi. veya 100 kalem ürünü kdv sini indirim yapıp 15 tane ürünün kdv sini ilave kdvye ekleyeceksiniz. Bu şekilde yapılması sizce doğru bir işlem midir?
 
Eski uygulamada bu gibi durumlarda mükellefe indirim hakkı tanınıyordu. Son değişikliklerle bu tip durumlarda Ödenen KDV'yi malesef indiremiyorsunuz. En fazla yersiz ödenen KDV için iade işlemlerini başlatabilirsiniz.

Maliyenin uygulaması doğrudur.

iyi çalışmalar...
 
Üst