Yurtdisi Borclanarak Emeklilik.

Üyelik
20 Eki 2010
Mesajlar
2
Degerli Arkadaslar!


Sizlere Sormak istedigim,yada Danismak istedim konu.Esim icin Türkiyede Borclanarak Emekli olmasi.
Esim 01.03.1965 Dogumlu,Evlilikten Dolayi 19.05.1985 Tarihinde Avusturyaya giris yapti. yalniz Ikametgah tarihi baslangici Resmi kayitlara göre 30.05.1985 dir.Esim Yurt disinda ev hanimi olarak kaldi.bu arada 3 tane Oglumuz oldu.
uzun bir aradan sonra 08.11.2006 tarihinde(Resmi kayit) Ailece Avusturya vatandasligina gectik. halen Avusturyada yasiyoruz.en son TR de .sordugumuz bir Avukat.Türkiyede kisa bir sürede olsa SSK li.olarak calisiyor gösterdigimizde .aradaki süre yani Türk vatandasi olarak yasamis oldugu süreyi borclanabilecegimizi söylemisti.bu sartlarda Esim,ne yapmali. yabanci uyruklularin TR de,calisma hakki varmi?.Elinde Mavi karti var. bu emekliligin her hangi bir limiti varmi? ne kadar yatirirsak.hangi sartlarda ne kadar Maas almasi mümkündür ...bize ne gibi önerileriniz olabilir..bu konuda yazarsaniz tesekürlerimi Tesekürlerimi sunarim.
 
Ynt: Yurtdisi Borclanarak Emeklilik.

Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında değerlendirilir. Yurtdışında Türk vatandaşı olarak ikamet edilen süre belgelendirilerek borçlanmak mümkün. SSK şartları ile emekli olabilmek için Türk vatandaşı olarak Türkiye?de SSK kapsamında çalışarak geçen en az 3,5 yıllık süre borçlanılan süreye eklenerek emeklilik hesap yapılır. Emeklilik hakkını elde etmek için hak edilen tarihte yurda kesin dönüş şart.
 
Ynt: Yurtdisi Borclanarak Emeklilik.

Degerli Sezer arkadas!

Sanirim Yurtdisindan kesin dönüsü kaldirdilar,birde anlamadigim SSK ile Bagkur arasindaki Maas farki,eger borclanacaksak ve en az SSK lilar kadar ücret ödedigimizde ,sanirim SSK lilar biraz daha fazla Maas aliyorlar.Esimde öyle bir maas mi,alacak? birde Madem Devlet bize Mavi kart veriyor.TR deki haklarimizi hic kaybetmiyecegimizi söylüyor..nicin bizlerde TR vatandaslari gibi TR de calisma hakkina sahip olmayalim...anlamak mümkün degil...bu konuda bilginiz varmi acaba,,simdiden tesekürler...
 
Ynt: Yurtdisi Borclanarak Emeklilik.

Bildermacher ' Alıntı:
nicin bizlerde TR vatandaslari gibi TR de calisma hakkina sahip olmayalim...anlamak mümkün degil...bu konuda bilginiz varmi acaba,,simdiden tesekürler...

19 Haziran 2010 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5997 sayılı yasa ile yapılan düzenlemeyle bu haksızlık giderilmiştir, bu tarihten sonra yurtdışı borçlanma yaparak emekli olanlar, normal emekliler gibi % 7,5 Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödeyerek çalışabilmektedirler.
 
Üst