Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

Hayır değildir. İşlem TC sınırları dışında oluşmuştur. sattığınız müşterinin de yurt dışında ikamet etmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

muaf olduğunu düşünüyorum,
Çünkü KDV Kanunu, öncelikle teslimin/hizmetin Türkiye'de yapılmasına ve Türkiye'de faydalanılmış olmasına bakar.
Sizin işleminizde ne teslim ne de faydalanma Türkiye'de gerçekleşmediğine göre KDV konusuna girmez.
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

öncelikle arkadaşlar muaf kelimesini katma değer vergisinde kullanmamalısınız. katma değer vergisinin konusunu mal ve hizmetler oluşturur ve muafiyet sözkonusu olmaz. katma değer vergisinde sadece istisna vardır.

bu soruya cevap vermek için sn fates in de yazdığı gibi hizmetin türkiye'de yapılması veya (sn fates "ve" kullanmış ama "veya" olacak. tek şart yeterli) faydalanılması hükmüne göre burada verilen hizmetin ne olduğunun iyice tartışılması gerekir.

burada verilen hizmet bir aracılık hizmetidir. bu aracılık hizmeti de türkiye'de verilmiştir ve bu hizmetten de türkiye'de yararlanılmıştır diye düşünülebilir sanırım.

saygılarımla
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU Madde No 11

Kapsam 1. Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır:

a) İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye'de verilen roaming hizmetleri,


_________________________________________________


Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU Madde No 12

2. Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanunî ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.

* a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
* b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır.


_________________________________________________


26 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

K - HİZMET İHRACATI :

....
Hizmet ihracatında katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için aşağıdaki dört şartın birlikte gerçekleşmiş olması zorunludur.

1. Hizmet Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır:

Yurt dışındaki müşteriden kasıt, hizmet sunulan kişinin ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezinin yurt dışında bulunması veya yurt içinde bulunan bir firmanın, yurt dışında kendi adına müstakil olarak faaliyet gösteren şube, acenta, temsilci ve bürosunun olması gerekmektedir.

2. Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir:

Yapılan hizmet ile ilgili olarak düzenlenecek fatura veya benzeri belgenin, yukarıda özellikleri açıklanan yurt dışındaki bir müşteri adına olması zorunludur.

3. Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir:

Yurt dışındaki müşteri için yapılan hizmete ait bedelin, Türkiye'ye döviz olarak getirilmesi zorunludur. İstisnadan yararlanacak olanın döviz alım bordrosu veya dövizin Türkiye'ye getirildiğini tevsik eden, kambiyo mevzuatına göre geçerli diğer bir belge ile bunu tevsik etmesi gerekmektedir.

4. Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır:

İstisnanın uygulanabilmesi için, hizmetten, yurt dışında yararlanılmış olması gerekir. Diğer bir anlatımla, yurt dışındaki müşteri için verilen hizmetin bu müşterilerin, Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisinin olmaması gerekmektedir.

Örnek 1 :

Türkiye'de tam mükellef durumunda olan (X) Mühendislik Ltd. Şti. Ürdün'de bulunan bir firma ile yaptığı anlaşma uyarınca bu firmaya bir tekstil fabrikası projesi çizimini yapmış ve buna ait bedeli T.C. Merkez Bankası aracılığı ile tahsil etmiştir.

Bu proje çiziminde yukarıda belirtilen şartların tümü gerçekleştiğinden, bu hizmet işi, hizmet ihracatı istisnasından yararlanacak ve (X) firması, keseceği faturada katma değer vergisi hesaplamayacaktır.

Örnek 2 :

Türkiye'de komisyonculuk faaliyetinde bulunan (A) şirketi, Batı Almanya'da yerleşik bir firma için, bu firmanın Türkiye'den satın aldığı tekstil ürünlerinin temin edilmesinde aracılık etmiş ve komisyon ücreti almıştır.

Adı geçen firma, bu komisyonculuk faaliyetine ilişkin olarak, hizmeti yurt dışındaki firma için yapmış, fatura bu firma adına düzenlenmiş ve hizmet bedelini Türkiye'ye döviz olarak getirdiğini döviz alım bordrosu ile tevsik etmiştir. Ancak, bu firma hizmet ihracatı istisnasından yararlanamayacaktır.

Çünkü, (A) şirketinin yurt dışındaki firma için yaptığı hizmetten, Türkiye'de yararlanıldığı için, bu hizmet ihracat istisnasından yararlanamayacaktır.

Örnek 3 :

Türkiye'de yerleşik olan ve seyahat acentalığı yapan (B) A.Ş. yurt dışında bulunan bir seyahat acentasının gönderdiği turist grubuna konaklama, tur düzenleme ve yeme-içme hizmeti vermektedir. Bu mükellef, söz konusu hizmeti karşılığında, 15.000.000 lira para almıştır. Türkiye'deki seyahat acentası aldığı bu paranın 13.500.000 liralık kısmını, turist grubunun Türkiye'deki konaklama, yeme-içme gibi masraflarında kullanmıştır. Yaptığı bu masraflardan sonra kendisine 1.500.000 lira kalmıştır.

Bu durumda bu mükellef yabancı seyahat acentasına 1.500.000 liralık hizmette bulunmuştur. Bu hizmetten yabancı seyahat acentası yararlandığından bu tutara katma değer vergisi uygulanmayacak ve hizmet ihracatı kapsamından işlem yapılacaktır.

Ancak, adı geçen mükellefin turist grubuna Türkiye'de verdiği yeme-içme, konaklama gibi hizmetlerden, Türkiye'de yararlanıldığından, bu hizmetler vergiye tabi tutulacaktır. Dolayısıyla turist grubuna verilen yeme-içme konaklama gibi hizmetler için genel esaslara göre hesaplanan katma değer vergisinin ödeneceği tabiidir.

Bu mükellef, yabancı seyahat acentasına verdiği sözkonusu hizmetlere ait keseceği faturada, vergiden müstesna tutulan hizmet bedeli ile vergiye tabi tutulacak hizmet bedelini ayrı ayrı gösterebileceği gibi, bu hizmetler için ayrı ayrı fatura da düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.

Örnek 4:

Yabancı bir firma mallarının pazarlanmasını sağlamak amacıyla Türkiye'de bir büro açmıştır. Bu büro, pazarlama hedeflerini tam olarak tayin edebilmek için satışını yaptığı mallara olan talebin araştırılmasını Türkiye'de yerleşik (A) Danışmanlık firmasına vermiştir.

Bu Danışmanlık firmasının, sözü edilen yabancı firmanın Türkiye'deki bürosuna verdiği hizmet, bu büronun Türkiye'deki faaliyetlerini ilgilendirdiğinden, hizmet, ihracat istisnasından yararlanamayacaktır.

Örnek 5 :

Türkiye'de yerleşik olan ve aracılık (tavassut) faaliyetinde bulunan (A) Şirketi, Japonya'da yerleşik bir firmanın mallarına Türkiye'de müşteri bulmaktadır.

Bu şirket aracılık (tavassut) faaliyetine ilişkin olarak, faturayı yabancı firma adına düzenlemiş ve hizmet bedelinin Türkiye'ye döviz olarak gönderildiğini döviz alım bordrosu ile tevsik etmiştir. Ancak, adı geçen şirketin yaptığı hizmetten Türkiye'de yararlanıldığından, bu hizmetin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.


_________________________________________________


30 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
A _ HİZMET İHRACI :
...
Yurt dışındaki firmaların, Türkiye'den ithal edecekleri mal ve hizmetler ile ilgili olarak, bu firmalara aracılık hizmeti verenlerin, söz konusu hizmetleri karşılığında aldıkları komisyonlar, ihraç edilen mal ve hizmetler yurt dışında tüketildiğinden, hizmet ihracı istisnası kapsamında mütalaa edilecektir. Bu istisnanın uygulanmasında, 26 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİnin (K) bölümünde yer alan diğer şartların da aranılacağı tabiidir.

ÖRNEK 1 :

Hollanda'da yerleşik bir firma Türkiye'den maden cevheri ithal etmektedir. Türkiye'de yerleşik (A) firması da söz konusu maden cevherinin sağlanması, kalite kontrolü, malın ihraç limanına kadar taşınması ve gemilere yüklenmesi gibi işleri yabancı firma adına yapmaktadır.

(A) firması, bu hizmetleri ile ilgili olarak yaptığı harcamaları ve komisyon ücretini yabancı firmaya fatura etmekte ve karşılığını döviz olarak Türkiye' ye getirmektedir.

İhraç edilen mal yurt dışında tüketildiğinden, (A) firmasının yaptığı bu hizmet karşılığında aldığı komisyon, hizmet ihracatı istisnası kapsamında mütalaa edilecektir.

ÖRNEK 2 :

Irak'da yerleşik bir firma sulama projesini üstlenen (A) Türk firması hakkında, (B) Türk danışmanlık firmasından, bu firma ile ilgili olarak yeterlilik araştırmasının yapılmasını istemiştir.

(B) danışmanlık firması bu hizmeti ile ilgili olarak yaptığı harcamaları ve komisyon ücretini yabancı firmaya fatura etmekte ve karşılığında döviz olarak Türkiyeye getirmektedir.

(A) firmasının hizmetinden yurt dışında faydalanılacağından, (B) danışmanlık firmasının yaptığı bu hizmet karşılığında aldığı komisyon hizmet ihracatı istisnası kapsamında değerlendirilecektir.

_________________________________________________

Bu açıklamalar çerçevesinde sorunuz sanırım eksik kalmakta.
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

Yurtdışındaki bir otelden yurtiçindeki bir acentaya oda satılıyor. Karımız var. Bu KDV ye tabi mi diye soruyorum...
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

kalyon ' Alıntı:
öncelikle arkadaşlar muaf kelimesini katma değer vergisinde kullanmamalısınız. katma değer vergisinin konusunu mal ve hizmetler oluşturur ve muafiyet sözkonusu olmaz. katma değer vergisinde sadece istisna vardır.

bu soruya cevap vermek için sn fates in de yazdığı gibi hizmetin türkiye'de yapılması veya (sn fates "ve" kullanmış ama "veya" olacak. tek şart yeterli) faydalanılması hükmüne göre burada verilen hizmetin ne olduğunun iyice tartışılması gerekir.

burada verilen hizmet bir aracılık hizmetidir. bu aracılık hizmeti de türkiye'de verilmiştir ve bu hizmetten de türkiye'de yararlanılmıştır diye düşünülebilir sanırım.

saygılarımla

yukarıda da yazdığım gibi hizmet ve faydalanma türkiyede gerçekleşiyor. bu nedenle kdv ye tabidir. burada verilen hizmet otelcilik hizmeti değil aracılık hizmetidir ve türkiyede gerçekleşmektedir.

saygılarımla
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

accountmanager ' Alıntı:
Yurtdışındaki bir otelden yurtiçindeki bir acentaya oda satılıyor. Karımız var. Bu KDV ye tabi mi diye soruyorum...



Karınız kdv ye tabidir. Otel bedeli değildir.
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

Aracılık hizmeti Türkiyede yapılmıyor. hizmet ihracı olarak değerlendirilmeli ve kdv den istisna edilmelidir.
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

otel odası yurtdışında bu demektirki hizmetten yurtdışanda faydalanılacak

Ancak;
eğer faturasını yurtdışına keserseniz KDV YOK
eğer faturasını yurtiçine keserseniz KDV VAR ( Kar var yada yok)

Hizmet ihracatında katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için aşağıdaki dört şartın birlikte gerçekleşmiş olması zorunludur.
1. Hizmet Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır:
2. Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir
3. Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir:
4. Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır:
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

yurtiçindeki bir acenteye yapılan satış nasıl hizmet ihracı oluyor. yurtiçindeki bir firma yurt içindeki başka bir firmaya aracılık hizmeti veriyor. otel odası satışı yapan firmanın değilki otel odasının yurtdışında olması konu ile ilgili olsun. satış tatil yapacak kişiye de değil. bir acenteye.

saygılarımla
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

Yurt dışında bir otel odasını 100 usd alıp . Yurt içinde bir kişi veya firmaya 110 USd bedelle satarsanız.

Yurt dışında alım için ödediğiniz 100 usd için kdv söz konusu değildir.
Yurt içinde fatura ettiğiniz 110 usd nin 10 usd lik kısmı karınızdır. 10 usd KDV matrahıdır.
Bu hizmet ihracı falan değildir. Yurt dışında ödenen hizmet bedeli için kdv yoktur. İlgilenen arkadaşlar bu konuda KDV tebliği var dikkatle okuyunuz..
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

sn nguroy,
her ne kadar konu ile ilgili tebliğ aradıysam da bulamadım ama mümkünse tebliğ numarasını yazarsanız sevinirim. bu konuyla ilgili bulabildiğim konuya en yakın tebliğ 15 nolu tebliğin c bendi. yurtdışından sağlanan hizmetler ile ilgili olan kısım.

bu arada sizin görüşünüze katılıyorum. asıl firmanın yurtdışından aldığı oda bir hizmettir. ancak hizmetin türkiye'de yapılması ve hizmetten türkiye'de faydalanılması şartlarını taşımadığı için kdv'nin konusuna girmez ve sorumlu sıfatı ile kdv ödenmesi gerekmez.

yine türkiye'deki bir acenteye bu odanın satılmasında, oda bedeli olan alım tutarı aynı nedenle kdv konusunu girmez ancak aradaki fark olan sizin örneğinizdeki 10$ aracılık hizmeti olarak türkiye'de verilmiş bir hizmet olma sıfatını taşıması nedeni ile kdv'ye tabi olması gerekir şeklinde yorumluyorum.

saygılarımla
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

40 nolu tebliğin A bölümü olabilir.
--------------------------------------
A _ TÜRKİYE'DE YERLEŞİK SEYAHAT ACENTALARINCA ORGANİZE EDİLEREK YURT DIŞINA DÜZENLENEN TURLARIN KATMA DEĞER VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU:

Türkiye'de yerleşik seyahat acentalarınca organize edilerek yurt dışına düzenlenen turlara katılanlara, yurt dışında verilen yeme-içme, konaklama, ulaştırma, rehberlik, gezi, sağlık v.b. hizmetler yurt dışında verildiğinden ve yolcular bu hizmetlerden yurt dışında yararlandığından, bu hizmetler Türkiye'de ayrıca katma değer vergisine tabi tutulmayacaktır. Ancak, tur organizasyonuna katılanlara yurt içinde verilen hizmetlerin katma değer vergisine tabi olacağı açıktır.

Bu nedenle tur faaliyetiyle ilgili olarak yurt dışından satın alınan hizmet bedellerinin Vergi Usul Kanunu çerçevesinde belgelenmesi koşuluyla bu hizmetlere ait masraf ve belgelerde gösterilen tutarlara katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

Seyahat acentası tarafından müşterilere kesilecek faturada hizmet karşılığını teşkil eden tüm bedel gösterilecek; ancak, katma değer vergisi yurt dışında verilen hizmet bedelleri düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanacaktır.

Diğer taraftan, yurt dışına yapılan yolcu taşımacılığına ait bedelin ayrıca fatura edilmesi veya kesilecek faturada taşımacılık karşılığını teşkil eden bedelin ayrıca gösterilmiş olması halinde bedelin Katma Değer Vergisi Kanununun 14. (Transit Taşımacılık) maddesi uyarınca katma değer vergisinden müstesna olacağı açıktır.

ÖRNEK:

(A) seyahat acentasının Nisan/1992 döneminde düzenlediği tur faaliyetleri nedeniyle elde ettiği bedellerin toplamı 500.000.000 TL.dır. Firmanın bu seyahat sırasında müşterileri için yurt dışından satın aldığı konaklama, yeme-içme, rehberlik v.s. gibi hizmetlere ait giderler Vergi Usul Kanununa uygun belgelerle tevsik edilmiştir. Bu tür giderler toplamı 150.000.000 TL., taşımacılığa ait bilet bedelleri toplamı ise 200.000.000 TL.dır. Seyahat acentasının vergiye tabi matrahı

150.000.000 + 200.000.000 = 350.000.000 TL. katma değer vergisine tabi olmayan bedel.

500.000.000 - 350.000.000 = 150.000.000 TL. katma değer vergisi matrahı olacak, vergi bu bedel üzerinden hesaplanacaktır.

Ancak, bu şekilde işlem yapılabilmesi için firmanın müşterilerine keseceği faturalarda; yurt dışında yapılan masraf tutarını ve taşımacılık bedelini ayrı ayrı göstermesi, kalan bedel üzerinden vergi hesaplaması gerekmektedir.
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

Eline sağlık Ogün . Bu tebliğde gayet açık anlatılmıştır.
 
Ynt: Yurtdışı hizmetten edilen kar KDV ye tabi mi ?

direk acentenin düzenlediği tur organizasyonu olduğu için detaylı okumamıştım. ama tartıştığımız durum için bu tebliğ ele alınarak yorum yapılabilir.

sağolasın,

iyi çalışmalar
 
Üst