Yurtdışında çalışan ve maasını alamayanların sorunu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 68hc11
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
23 Kas 2009
Mesajlar
2
Merhabalar ben yurtdısında taahhüt sektöründe calısan bir mühendisim.
şirketimde 17 aydır calısıyorum.
Bulundugum ülkeye iş ve işçi bulma kurumunun yurtdışı iş sözleşmesini imzalayarak gelmedim çünkü şirketim bunu hiçbir çalışanına yapmıyor.
Şirket bizleri istanbul merkezli sirketlerinde calısıyormus gibi gösterip ssk primlerimizi ödüyor ve burada kurdugu yerel şirketine sanki süpervizor göndermiş gibi gösteriyor.
İşveren, maasımızın ssk tarafından gösterilen kısmını türk lirası hesaplarımıza, geri kalan kısmını USD hesabımıza yatırıyor.
Bize USD üzerinden ödediği meblağ icin harcırah makbuzlarını imzalatıyor.
Fakat maaş ödemelerinde son zamanlarda cok problem var ve su anda tüm calısanların 7 aylık maası sirkette bekliyor. Bunu banka hesaplarımı göstererek ispatlayabilirim.
En son Nisan (2009) ayı maasını aldık.
Maas ödemelerinin düzensizligi nedeniyle istifa etmek istiyorum ama alacaklarımı tahsil edememekten korkuyorum.

1-) Ödeme düzensizliği nedeniyle istifa edeceğim. Fakat bunu şirket müdürünün imzalayıp bir nüshasını bana vereceğini hiç sanmıyorum.
2-) İstifa ettikten sonra 4 hafta ihbar süresince calısmama gerek yok diye biliyorum dogru mudur?
3-) Şirketten daha önce ayrılanları, 1-2 yıl bekletip sonra alacaklarını ödüyorlar. işverenime tüm alacaklarımı hemen ödemesi için nasıl baskı yapabilirim?
4-) Benim gibi suanda burada 3 kişi var(toplam calısan 25 kisi fakat diğerleri patronun eski adamı oldugu icin istifa etmek istemiyor), İstanbul'da da şirketten ayrılan ve parasını alamayan, gerekirse benimle hareket edebilecek 2 kişi daha var.
Yani şahitligimi yapacak ve alacağı olan 5 kişi daha var. Birlikte hareket edersek ne yapmamız gerekir?

Cevap verecek olanlara cok teşekkür ederim.

Saygılarımla.
 
Ynt: Yurtdışında çalışan ve maasını alamayanların sorunu

1-Şirket müdürünün böyle bir yazıyı imzalayacağını sanmam, gerek te yok zaten.Banka hesaplarınız kanıtlayıcı niteliktedir zaten.Tabi bu aylara ait ücret bordro/pusulalarını para almamanıza rağmen almış gibi imzalamadı iseniz.
2-İstifa eden bir işçi, isterse hemen işten ayrılabilir, ancak işveren isterse, ihbar süresi kadar çalıştırabilir seni.(İşverenin çıkarması halinde, işçi adına geçerli olan ihbar tazminatı, tersi durumlar içinde geçerlidir.)
3-Tamamen ipleri kopardı iseniz.İstifa sırasında bütün alacaklarınızı talep edin, vermemeleri halinde, öncelikle noterden maaşlarınızın ödenmesi için, ihtar çekebilirsin firmaya.Buna rağmen alamıyorsanız sonrasında, bir avukat ile görüşerek, olayı mahkemeye taşımanız gerekir.
4-Birden fazla kişi olmanız sizin avantajınıza, birlikte hareket etmeniz firmanın da gözünü korkutur, mahkemede hakimin gözünde de sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Kolay gelsin.
 
Ynt: Yurtdışında çalışan ve maasını alamayanların sorunu

1- Bu aylara ait harcırah makbuzlarını imzalamadım.
2- Ödeme düzensizliği nedeniyle istifa edeceğim için ihbar süresi olmuyor sanıyordum. yanlış mı biliyorum?
3-Halen yurtdısında oldugum icin buradan noter kanalıyla işlem yapamam, acaba konsolosluk burada noter gibi davranabilir mi?
4- Olası bir mahkeme sizce ne kadar sürer?

Cevap verdiginiz icin tekrar tesekkürler...
 
Ynt: Yurtdışında çalışan ve maasını alamayanların sorunu

1-İmzalanmaması mahkemede elinizi kuvvetlendirecektir.
2-İşverenin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini (Maaş ödemesini) yerine getirmemiş olması; ihbar öneline uymanı istemesine veya böyle bir talepte bulunmasına da zaten mani olacaktır.
3-Konsolosluğun böyle bir yetkisi olduğunu sanmıyorum.
4-İyi bir avukata, firmanın maddi durumuna, mahkemenin hızına bilirkişinin hızına vs. göre değişir.6 aydan önce sonuçlanacağını sanmam.

Tabi herşeyden önce firma ile konuşup, tatlılıkla halletmeye çalışın.
Bu işlerin mahkeme sürecine girmesi kesinlikle işleri daha zorlaştıracaktır.
Ancak başka çare kalmadığı takdirde bu yola başvurmak gerekir.

Kolay gelsin.
 
Üst