fonradar

Yurtdışından Elde Edilen Kira Gelirleri

Üyelik
1 Haz 2009
Mesajlar
3
Firmamız yurt dışında faaliyet gösteren bir firmaya bünyemizde bulunan İşçilerimizi ve araçlarımızı kiraya verdi. Bu konu ile ilgili sorularım olacak cevaplaya bilirseniz sevinirim. Not: Kiraya vergidiğimiz firma Yabancı firmadır.

1- Biz faturalarımızı keserken dolar olarak kesiyoruz bu kesilen faturaları örnek vererek açıklayacagım

örnegin: 01.05.09 tarihinde 3.000.00 USD fatura kesiyorum. yanlız firma hesabıma parayı 2 ay sonra gönderiyor. Bu faturayı kayıt altına alırken nasıl kayıt yapmam gerekiyor. Diyorsanızki faturanın kesildiği tarihteki kur üzerinden kayıt altına alınacak. ama hangi kurdan alacagım alış kurumu satış kurundanmı alacagım.

2- Firma bize 2 aysonra parayı gönderdi benim kayıt ettiğim dönemdeki kur ile tahsil ettiğim dönemin kuru uyuşmaz artar veya azalırsa nasıl bir yol izlemem gerekiyor.
 
Ynt: Yurtdışından Elde Edilen Kira Gelirleri

Yabancı firma, personelinizden ve araçlardan Türkiye'de faydalanıyor herhalde, değil mi? Bu durumda her ne kadar faturayı yabancı bir firmaya da düzenliyor olsanız bu bir yurtiçi satış ve faturayı KDV'li kesiyor olmanız lazım.

1) Faturanın kesildiği tarihteki Merkez Bankası Döviz Alış kurunu almalısınız.
2) Ödeme tarihinde oluşan kur farkı sizin lehinize ise (bu bir yurtiçi satış olduğu için) KDV'li kur farkı faturası kesmeniz gerekir diye düşünüyorum. Eğer oluşan kur farkı aleyhinize ise ve eğer yabancı firmanın Türkiye'de işyeri yok ve bu sebeple Türkiye'de KDV mükellefiyeti yoksa aradaki kur farkını faturasız gider yazabilirsiniz.

Bu arada, eğer yanlış anlamadıysam, yabancı firma Türkiye'de bu şekilde personel çalıştırıyorsa bir işyeri de var demektir ve işyeri açılışı yaptırması, fatura bastırması gerekmez mi? Ayrıca bu durumda (yani firmanın Türkiye'de işyeri varsa) personelinizin başka bir firmada çalışıyor olması sebebiyle personel temini kapsamında KDV tevkifatı da olması gerekebilir.

Başka görüşler de burada belirtilecektir mutlaka, ona göre karar verebilirsiniz.
 
Ynt: Yurtdışından Elde Edilen Kira Gelirleri

Sayın Cerrah'ın görüşlerine katılıyorum.

KDV tevkifatı ile ilgili olarak verilen hizmetin eleman temin etmek mi? hizmet ifası mı olduğunun iyi anlaşılması gerekiyor.

Bu ayrımın nasıl yapılması gerektiğini 97 nolu tebliğ açıklamıştır.
 
Üst