fonradar

Z Raporu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan serade
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

serade

Ziyaretçi
Merhaba

Arkadaşlar bir soru sormak istiyorum. Yazarkasa fişleri günlük Z raporlarından işleniyor. Bu Z raporlarının içeriği hakkında bilgim yok. Sadece günlük toplam hasılat mı yazıyor yoksa mal mal ayrı olarak mı yazıyor? Hem adet hem tutar olarak mı yazıyor? KDV leri ayrı ayrı gösteriyor mu? Bir de eğer mal mal ayrı olarak yazmıyor sa muhasebe kaydını yaparken 600 ün alt kırılımlarını ürünlere göre değilde mecburen kırılımsız olarak mı yapacağız?
 
Ynt: Z Raporu

Urun tanimlarini hafizaya ayri ayri girdiyseniz her kestiginiz fis icinde gunluk raporlari urun ozelliklerine gore alirsiniz.
 
Ynt: Z Raporu

Cevabınız için teşekkür ederim. Maalesef genelde firmalar ürün ürün girmiyor. Doğal olarak Z raporlarında sadece toplam hasılat üzerinden görüyoruz. Yani bu durumda hangi üründen ne kadar satıldığını tespit etmemiz imkansız.
Böyle işletmelerde STMM nasıl hesaplanabilir? Her geçici vergi döneminde envanter sayımı mı yapmamız gerekiyor ya da pratik bir yolu var mı? Ben bunun bilgisini teorik olarak öğrendim pratikte bilmiyorum.

Dönembaşı ticari mal stoku+dönem içi alışlar+ alış iade-dönem sonu mal stoku-satış iade.
 
Ynt: Z Raporu

Imkansiz degil. Dedigim gibi; servise urun tanimlarini yaptirirsaniz z raporlarinizin satislarini urun bazinda toplamini alirsiniz ama baya uzuun ince bir liste olur
 
Ynt: Z Raporu

Peki miktar olarak ne kadar satılmış görebiliyor muyum Z Raporunda?
 
Ynt: Z Raporu

Selamlar
Barkodlu sisteme geçmedikten sonra (süpermarketler gibi) z raporlarından ürün bazında bir bilgi edinmeniz çok zordur.Eğer ürünlerinizi özet şeklinde tanımlamışsanız (örneğin nalburlarda sadece boya veya hırdavat girmek gibi) kaç adet satıldığını görebilirsiniz ama hangi ürünün satıldığını göremezsiniz.Stok konusunda işin içinden çıkmak içinde (genelde) şöyle bir çalışma yapılır.(market tarzında çok çeşitli ürünler satan yerlerden bahsetmiyorum)
yazarkasadan çıkışlar kar ve kdv dahil şeklinde düzenlenir.
kdv sabittir ama kar oranı değişkendir. Örneğin %20 kar marjı ve %18 kdv oranı olan bir firma bir üründen 100 TL'lik fiş keserse,kar ve kdv hariç malın bedeli yaklaşık 70 TL olur.Haliyle 70 TL'lik bir mal satılmış olur.Buna göre 70 TL lik bir mal stoktan düşülür.
Genelde stok için yapılan önce faturalı giriş ve çıkışlar belirlenir,kalanlar üzerinden de y.kasa çıkışları düşülür.
fakat dediğim gibi bu uygulamanın çok çeşitli ürün satan firmalarda yapılabilmesi imkansız gibidir.

Saygılar
 
Ynt: Z Raporu

Çok teşekkür ediyorum sayın twolf. Bazı ortaçaplı marketlerde(mesela mahalle aralarında ancak bakkaldan daha büyük) veya kırtasiyelerde barkod sistemini uygulamıyorlar. Bu marketlerde de ortalama kar marjı üzerinden bir hesaplama yapılabilir mi? İkinci sorum ise, stmm tespitinde(faturalı satışların olmadığını varsayarsak) sadece 600 hesapta gözüken tutarın 1+kar marjına bölünmesi ile mi o dönem stmm bulunuyor. Alışlarla ilgili herhangi birşey yapmamıza gerek yok zannedersem.
 
Ynt: Z Raporu

Ortalama kar marjı ile belirlenmiş maliyet ve dolayısıyla kar veya zarar, tahmini olup gerçeği yansıtmaz. Çok tekniğe girip kafanızı karıştırmak istemem.Stoğu birebir (sayarak) bağlamayanlar gnenelde bu işi 2 türlü yapar.
1- Kar marjını uygular,bu marj sonucunda stmm ve dolayısıyla stok ve dolayısıyla bir kar veya zarar bulunur.Buna razı gelerek beyanı verirler.
2- (en yanlışı budur) önce kar veya zararın ne olması gerektiği belirlenir.Stmm ve stok buna göre belirlenir.Bu durumda da kar marjından söz edilemez.Ayrıca fiili stok ve kaydi stok birbirinden çok anlamsız olur ve stok affı beklenir :) Yanlış budur fakat sıklıkla yapılanda budur.

İkinci sorunuzda,evet,satış tutarı üzerinden kar marjı düşülür,kalan tutar da stmm'yi verir.Alış tutarından bu stmm'yi düştüğünüzde devir stok bulunur.Kar veya zarara kar marjı üzerinden ulaşmak isteyenler stmm'yi bulmak için alışlara bakmazlar.

Konuyu daha karmaşık halede getirebiliriz de şimdilik gerek yok.
Piyasada uygulanan kar veya zarara ulaşma yöntemlerine bakarsak bunların hepsinin yapıldığı görülür.
Saygılar
 
Ynt: Z Raporu

Çok yardımcı oldunuz Sn. Twolf. Teşekkür ederim.

Saygılar.
 
Üst