uyumsoft

Birden Fazla İşyerinde Çalışma Durumunda Menkul Sermaye İradı Beyanı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan selcuk77
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
17 Ocak 2023
Mesajlar
5
Konum
Ankara
Merhaba,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim..

Önemli bir sorum var; 2024'te birden fazla işyerinde çalıştım ve birden sonraki işverenden aldığım ücret 230.000 TL'yi aştığı için beyanname vereceğim.

Bu beyannameye gelir elde ettiğim ancak mevzuatta belirlenen beyan sınırı altında kalan temettü ve eurobond gelirlerini de (iş değiştirmem nedeniyle beyanname vermek durumda olduğum için) eklemek zorunda mıyım ?

Yoksa birden fazla işyerinde çalışmak ve menkul sermaye iradı iki ayrı konu olarak mı değerlendiriliyor (ve sınır altında kaldığım için onları eklememe gerek yok mu) ?
 
Merhaba,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim..

Önemli bir sorum var; 2024'te birden fazla işyerinde çalıştım ve birden sonraki işverenden aldığım ücret 230.000 TL'yi aştığı için beyanname vereceğim.

Bu beyannameye gelir elde ettiğim ancak mevzuatta belirlenen beyan sınırı altında kalan temettü ve eurobond gelirlerini de (iş değiştirmem nedeniyle beyanname vermek durumda olduğum için) eklemek zorunda mıyım ?

Yoksa birden fazla işyerinde çalışmak ve menkul sermaye iradı iki ayrı konu olarak mı değerlendiriliyor (ve sınır altında kaldığım için onları eklememe gerek yok mu) ?
Sayin Selcuk77

Sorunuz hassas bir soru herhangi bir hataya meyil vermemek icin sirasiyla gidelim. Once sizin durumunuza gore aciklamayi yazip sonra sorulardan gidelim.

Gelir Vergisi Kanununa göre; sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden oluşan sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradı kabul edilmektedir.

Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden oluşan sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır. Gerçek kişilerce 2024 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iratlarının bir kısmı beyan edilecek gelir toplamının 230.000 TL’yi (2025 takvim yılı için 330.000 TL) aşması halinde, bir kısmı ise vergi kesintisine ve istisnaya tabi olmadıkları için 13.000 TL’yi (2025 takvim yılı için 18.000 TL) aşması halinde yıllık beyanname ile beyan edilecektir.

Bazı menkul sermaye iratları için beyanname verilmesi söz konusu değildir. Bazı iratlar için tutar sınırı olmaksızın beyan dışı kalmakta iken bazılarında yıllık olarak belirlenen bir beyanname verme sınırı vardır. Bazı iratlarda ise belli bir oranda istisna söz konusu olmakta, bir kısmında ise indirim oranı uygulanması söz konusudur.

Dolayisiyla,
Gelir Vergisi Kanununun 75. Maddesinde kaynağı ne olursa olsun maddede yazılı iratlar menkul sermaye iradı sayılmıştır. Menkul sermaye iratlarında; GVK’nın geçici 67. maddesine göre tevkif suretiyle vergiye tabi olan, istisna hadleri içinde kalan, beyanname verme sınırını aşmayan, indirim oranının birden büyük olması dolayısıyla beyanı gerekmeyen iratlar için yıllık beyanname verilmesi söz konusu değildir. Diğer gelir unsurları için beyanname verilmesi halinde de bu gelirlerin yıllık beyannameye dahil edilmez. Bu durumda, yıl içinde gelir vergisi tevkifatı yapılmış ise bu kesintiler nihai vergi olmaktadır. 2024 yılında gerçek kişiler tarafından elde edilen menkul sermaye iratlarının;

  • Bir kısmı istisna hadleri içinde kaldığı için beyan edilmeyecek,
  • Bir kısmı GVK’nın geçici 67. maddesi kapsamında vergi kesintisine tabi tutulduğu için beyan edilmeyecek,
  • Bir kısmı 2024 yılı beyan edilecek gelir toplamının yıllık beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aşmadığı için beyan edilmeyecek,
  • Bir kısmı vergi kesintisine ve istisnaya tabi olmadıkları için 2024 yılı için 13.000 TL’yi aşmadığı için beyan edilmeyecek,
  • Bir kısmı da indirim oranı uygulamasına tabi olup ancak 2024 yılı gelirlerine uygulanacak indirim oranının birden büyük çıkması nedeniyle beyan edilmeyecektir.
Tutarı Ne Olursa Olsun Beyan Edilmeyecek Menkul Sermaye İratları



Aşağıda sayılan menkul sermaye iratları tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilmez ve diğer gelirler nedeniyle verilen beyannameye de dahil edilmez:
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’inci maddesi kapsamında vergi kesintisine tabi tutulmuş olan; mevduat faizleri, özel finans kurumlarınca (katılım bankaları) kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları, repo kazançları.
  • Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından ayrılmalar nedeniyle yapılan ödemelerin ve bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarları.
  • Kurumlar vergisi mükelleflerince 31/12/1998 ve daha önceki tarihlerde sona eren hesap dönemlerinde elde edilen kazançların dağıtımı halinde, gerçek kişilerce elde edilen kar payları.
  • Kurumların karlarını sermayeye eklemek suretiyle gerçekleştirdikleri kar dağıtım işlemlerinde gerçek kişi ortaklarca elde edilen kar payları.
2024 Yılında 230.000 TL’lik Tutarı Aşması Halinde Beyan Edilecek MSİ

2024 yılında elde edilen gelirin 230.000 TL’yi aşması halinde aşağıdaki menkul sermaye iratlarının tamamı yıllık beyanname ile beyan edilecektir:
  • 01/01/2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her çeşit tahvil ve hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden elde edilen gelirler,
  • Tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahviller ile tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler,
  • Tam mükellef kurumlardan elde edilen kar payları.

Menkul sermaye iratları toplamının 230.000 TL’yi aşıp aşmadığının tespitinde, indirim oranı ve istisna uygulanabilecek menkul sermaye iratlarının, indirim oranı ve istisna uygulandıktan sonra kalan kısımlarının dikkate alınması gerekmektedir.
Kar Payları İçin Yıllık Beyanname Verilmesi


Gerçek kişilerce, tam mükellef kurumlardan elde edilen ve Gelir Vergisi Kanunu kapsamında kar payı sayılan gelirler aşağıdaki gibidir;
  • Her türlü hisse senetlerinin kar payları,
  • İştirak hisselerinden doğan kazançlar,
  • Kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kar payları (Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler ücret sayılır.).
Tam mükellef kurumlardan elde edilen ve yukarıda sayılan kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır. Beyana tabi başka gelirlerin bulunmaması halinde, vergiye tabi gelir 230.000 TL’yi aşıyor ise beyan edilecektir.

Devlet Tahvili, Hazine Bonosu ve Eurobondlardan Elde Edilen Gelirler İçin Yıllık Beyanname Verilmesi


1- Devlet Tahvili Ve Hazine Bonosu (TL Cinsinden) Faiz Geliri:
-İhraç tarihi, 1/1/2006 tarihinden önce indirim oranının birden büyük olması nedeniyle beyan edilmeyecektir.
-İhraç tarihi, 1/1/2006 tarihinden sonra geçici 67 nci madde kapsamında vergi kesintisine tabi olduğundan beyan edilmeyecektir.

  • Devlet Tahvili Ve Hazine Bonosu (Dövize, Altına Veya Başka Bir Değere Endeksli) Faiz Geliri:
-İhraç tarihi, 1/1/2006 tarihinden önce 230.000 TL’yi aşıyorsa yıllık beyanname ile beyan edilecektir.
-İhraç tarihi, 1/1/2006 tarihinden sonra geçici 67 nci madde kapsamında vergi kesintisine tabi olduğundan beyan edilmeyecektir.

2- Eurobond Faiz Geliri:
Vergi uygulaması bakımından Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendirilmekte olan Eurobondlar yurt dışında ihraç edilmiş olduğundan geçici 67 nci madde kapsamında değildir. Dolayısıyla ihraç tarihine bakılmaksızın 2024 takvim yılında elde edilen ve yıllık beyanname verme sınırı olan 230.000 TL’yi aşan Eurobond faiz gelirleri beyan edilecektir.


2025 yılında ise beyanname verme sınırı olan 330.000 TL’yi aşan Devlet tahvili ve Hazine bonosu (dövize, altına veya başka bir değere endeksli) faiz geliri ile Eurobond faiz gelirleri beyan edilecektir.

2024 Yılında Tevkifat ve İstisna Uygulanmayan 13.000 TL’lik Tutarı Aşması Halinde Beyan Edilecek Menkul Sermaye İratları

Türkiye’de vergi kesintisine tabi olmayan ve istisna uygulanmayan bazı menkul sermaye iratları, 2024 yılı için belirlenen 13.000 TL’lik tutarı aşması halinde yıllık beyanname ile beyan edilecektir. Buna göre, 2024 yılı için belirlenen tutarı aşması halinde beyan edilecek menkul sermaye iratları şöyledir;

  • Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri,
  • Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller (1/1/2006 tarihinden önce ihraç/iktisap edilenler),
  • İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kar paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar,
  • Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri,
  • Yurt dışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları (faiz, repo, kar payı vb.),
  • Her türlü alacak faizleri.


Türkiye’de vergi kesintisine tabi olmayan ve istisna uygulanmayan menkul sermaye iratları 13.000 TL’lik tutarı aşması halinde yıllık beyanname ile beyan edilecektir. Burada bahsedilen 13.000 TL’lik tutar bir istisna olmayıp, gelirin beyan edilip edilmeyeceğinin tespitinde dikkate alınacak bir haddir.

Buna göre, menkul sermaye iradı olarak elde edilen gelir 13.000 TL’yi aşıyorsa elde edilen gelirin tamamı beyan edilecektir. Yıllık olarak belirlenen bu tutarın altında kalan vergi kesintisine tabi olmayan ve istisna uygulanmayan menkul sermaye iratları için yıllık beyanname verilmeyecektir.

Menkul Sermaye İratlarının Yıllık Beyanname İle Beyanına İlişkin Örnekler

Örnek 1: Mükellef, 2024 yılında brüt 400.000 TL kar payı elde etmiştir. Ödevlinin tam mükellef bir kurumdan elde ettiği kar payı kesintiye tabi tutulmuş olup brüt 400.000 TL’lik kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olduğundan, kalan 200.000 TL, 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aşmadığından gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir. Kar payından yıl içinde yapılan tevkifat nihai vergi olacaktır.


Örnek 2: Mükellef, 2024 yılında tam mükellef bir kurumdan brüt 1.000.000 TL tutarında kar payı elde etmiş olup ödevlinin başka geliri bulunmamaktadır. Elde edilen kar payı kurum bünyesinde vergi kesintisine (Kar payı ödemeleri 22.12.2024 tarihinden önce yapıldığı için %10 oranında tevkifata yapılmıştır) tabi tutulmuş olup, bu tutar (1.000.000X%10=) 100.000 TL’dir.


Mükellefin elde ettiği kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan yarısı 500.000 TL’dir. Bu tutar beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığı için beyan edilecektir. Kurum bünyesinde yapılmış olan vergi kesintisinin tamamı hesaplanan vergiden mahsup edilecektir. Mükellefin beyanı şöyle olacaktır;
Brüt kar payı (temettü)1.000.000 TL
İstisna tutarı (1.000.000 X1/2=)500.000 TL
Kalan tutar (1.000.000–500.000=)500.000 TL
Vergiye tabi gelir (Matrah)500.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi113.400 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi100.000 TL
Ödenecek gelir vergisi (113.400-100.000=)13.400 TL
Ödenecek damga vergisi672,40 TL

Örnek 3: Kişi, 2024 yılında, 01/01/2006 tarihinden önce (TL) cinsinden ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden brüt 1.000.000 TL tutarında faiz geliri elde etmiştir. 2024 yılına ilişkin indirim oranının birden büyük olması dolayısıyla, kişi tarafından 01/01/2006 tarihinden önce (TL) cinsinden ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden 2024 yılında elde edilen faiz geliri beyan edilmeyecektir.


Örnek 4: Kişi, 2024 yılında 100.000 TL alacak faizi ve net 500.000 TL de tam mükellef bir kurumdan kar payı elde etmiştir. Kar payından %10 oranında 55.555 TL tevkifat yapılmıştır. Brüt kar payı tutarı: 500.000/0,90 =555.555 TL’dir. Kurumun kar payını 22/12/2024 tarihinden önce dağıttığı ve kar dağıtımına bağlı tevkifatın bu tarihinden önce %10 oranında yapıldığı varsayılmıştır.

GVK’nun 86/1-d maddesine göre, 100.000 TL alacak faizi, kesinti ve istisna uygulanmayan bir gelir olup, bu gelirin toplamı 2024 yılı için beyanname verme sınırı olan 13.000 TL’yi aştığından, 100.000 TL’nin tamamı beyan edilecektir.
Ödevlinin tam mükellef bir kurumdan elde ettiği kesintiye (%10) tabi tutulmuş brüt 555.555 TL’lik kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olduğundan, kalan 277.777 TL tek başına beyan 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aşmakta olup ayrıca GVK’nun 86/1-c maddesi hükmü gereğince 100.000 TL alacak faizi ile birlikte vergiye tabi gelir toplamı (100.000+277.777) 377.777 TL olarak yıllık beyannamede beyan edilecektir.
Alacak faizi100.000 TL
Kar payı tutarı (brüt)555.555 TL
İstisna tutarı (555.555 X 1/2)277.777,50 TL
Kar payı geliri (555.555 – 277.777)277.777,50 TL
Beyan edilecek gelir tutarı (100.000 + 277.777,50)377.777,50TL
Hesaplanan gelir vergisi80.399,79 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi55.555 TL
Ödenmesi gereken gelir vergisi (80.399,79 -55.555)24.844,79 TL
Ödenmesi gereken damga vergisi672,40 TL

Örnek 5: Kişi, 2024 yılında ihraç tarihi 30/07/2005 olan döviz cinsinden Devlet tahvilinden 800.000 TL faiz geliri ile işyeri olarak kiraya verdiği gayrimenkulünden 300.000 TL brüt kira geliri elde etmiştir. İşyeri için ödenen kira bedelleri üzerinden 60.000 TL’lik gelir vergisi kesintisi yapılmıştır.

Kişi, işyeri kira geliri ile ilgili olarak götürü gider yöntemini seçmiştir. Kişinin elde ettiği faiz gelirine, Devlet tahvili döviz cinsinden olduğundan indirim oranı uygulanmayacak olup, işyeri kira geliri tutarı ile döviz cinsinden Devlet tahvili faiz geliri toplamı 2024 yılı için 230.000 TL olan beyan sınırını aştığı için beyan edilecektir. Mükellefin beyanı aşağıdaki gibi olacaktır.
Devlet tahvili faizi (Döviz cinsinden)800.000 TL
Gayrimenkul sermaye iradı (işyeri kira geliri)300.000 TL
Götürü gider (300.000 X %15)45.000 TL
Safi kira geliri (300.000 – 45.000)255.000 TL
Toplam gelir (800.000 + 255.000)1.055.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi301.250 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi60.000 TL
Ödenmesi gereken gelir vergisi (301.250-60.000)241.250 TL
Ödenmesi gereken damga vergisi672,40 TL

Örnek 6: Kişi, 2024 yılında, 01/01/2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden 1.480.000 TL tutarında faiz geliri elde etmiştir. Ayrıca, ödevlinin aynı dönemde elde edilmiş 660.000 TL döviz cinsinden ihraç edilen Devlet tahvili (Eurobond) faiz geliri bulunmaktadır.

2024 yılı indirim oranının birden büyük olması nedeniyle, 01/01/2006 tarihinden önce TL cinsinden ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden 2024 yılında elde edilen faiz geliri beyan edilmeyecektir. Eurobond faiz geliri, döviz cinsinden Devlet tahvilinden kaynaklandığı için bu gelire indirim oranı uygulanmayacaktır. Söz konusu faiz geliri 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığından beyan edilecektir. Bu durumda, mükellefin beyanı aşağıdaki gibi olacaktır.
Devlet tahvili faizi (Eurobond faiz geliri)660.000 TL
Beyan edilecek gelir tutarı660.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi163.000 TL
Ödenmesi gereken gelir vergisi163.000 TL
Ödenmesi gereken damga vergisi672,40 TL

Örnek 7: Kişi, 2024 yılında tam mükellef bir kurum olan Anonim Şirketi’nden brüt 1.200.000 TL tutarında kar payı (temettü) elde etmiştir. Bu mükellefin başka geliri bulunmamaktadır.

Elde edilen kar payı kurum bünyesinde %10 nispetinde vergi kesintisine tabi tutulmuş olup, bu tutar 120.000 TL’dir. Ödevlinin, elde ettiği kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan yarısı 600.000 TL’dir. Bu tutar 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığı için beyan edilecektir. Kurum bünyesinde yapılmış olan vergi kesintisinin tamamı hesaplanan vergiden mahsup edilecektir. Bu durumda, mükellefin beyanı aşağıdaki gibi olacaktır.
Kar payı tutarı (brüt)1.200.000 TL
İstisna tutarı (1.200.000 X 1/2)600.000 TL
Kalan tutar (1.200.000 – 600.000 )600.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi142.000 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi120.000 TL
Ödenmesi gereken gelir vergisi (142.000-120.000=)22.000 TL
Ödenmesi gereken damga vergisi672,40 TL

Örnek 8: Kişinin 2024 yılında elde ettiği ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı gelirleri aşağıdaki gibi olup konut kira geliri hariç diğer gelirleri yıl içinde tevkif yoluyla vergilendirilmiştir.


GVK’nın 86/1-c bendine göre, tevkifata tabi birden fazla işverenden alınan ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı toplamının beyanname verme sınırına göre beyan edilip edilmeyeceği kapsamında değerlendirilecektir.
Brüt kar payı tutarı1.600.000 TL
İstisna tutarı (1.600.000 X 1/2)800.000 TL
Kalan tutar (1.600.000 – 800.000 )800.000 TL
1. İşverenden alınan ücret (tevkifatlı)1.200.000 TL
2. İşverenden alınan ücret (tevkifatlı)300.000 TL
Mevduat faizi1.500.000 TL
01.01.2006 tarihinden sonra ihraç edilen Hazine bonosu faiz geliri 600.000 TL
Tevkifatlı işyeri kira geliri (brüt)550.000 TL
Konut kira geliri 250.000 TL
Toplam gelir tutarı6.000.000 TL
Beyan edilecek gelir tutarı (800.000+1.500.000+800.000=) 3.100.000 TL

Kişinin 2024 yılında elde ettiği 1.600.000 TL kar payı kurum bünyesinde %10 nispetinde vergi kesintisine tabi tutulmuş olup, bu tutar 160.000 TL’dir. Ödevlinin, elde ettiği kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan yarısı 800.000 TL’dir. Bu tutar 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığı için beyan edilecektir.

Kişinin 1. işverenden aldığı ücret hariç diğer işverenden elde ettiği ücret tutarı olan 300.000 TL, 2024 yılı için beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığından ücret gelirlerinin tamamı olan 1.500.000 TL beyan edilecektir.

Mevduat faizi geliri ve 1.1.2006 tarihinden sonra ihraç edilen Hazine bonosu faiz geliri, GVK’nın geçici 67. maddesine göre tevkifata tabi olduğundan tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir.

Tevkifata tabi tutulmuş işyeri kira geliri olan 550.000 TL ise beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığından beyannameye dahil edilecektir. Konut kira geliri olan 250.000 TL ise 2024 yılı için 33.000 TL’lik istisna tutarını aştığından mutlaka beyan edilecektir.

GVK’nın 86/1-c bendine göre; tevkifata tabi tutulmuş olan birden fazla işverenden alınan ücret, menkul ve gayrimenkül sermaye iradı toplamı 2024 yılı beyanname verme sınırı olan 230.000 TL’yi de aşmaktadır.

Ödevli kar payı, ücret, işyeri ve konut kira gelirinin toplamı olan 3.100.000 TL’yi yıllık beyannameyle beyan edecektir. Ancak ödevli, konut kira gelirine ilişkin olarak mesken istisnasından yararlanamayacaktır. Çünkü, ödevlinin elde ettiği kira, ücret ve menkul sermaye iradı geliri toplamı (6.000.000 TL), 2024 yılı için belirlenen tutarı (870.000 TL) aştığından elde edilen kira geliri için mesken istisnası uygulanmayacaktır.

Bilindiği üzere, GVK’nın 21. maddesine göre, istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı vergi tarifesinin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı (2024 yılı için 870.000 TL) aşanlar mesken istisnasından faydalanamazlar.

Yıllık beyannameye dahil edilen kar payı, ücret, ve işyeri kira gelirinden yıl içinde yapılan tevkifatlar, hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

Örnek 9: Ödevli 2024 yılında kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) tevkifatsız olarak 60.000 TL faiz geliri elde etmiştir. Ayrıca, arkadaşından olan alacağına karşılık olarak 25.000 TL tevkifatsız alacak faizi elde etmiştir.

GVK’nın 86/1-d maddesine göre tevkifat ve istisna uygulamasına tabi olmayan menkul sermaye iratları olan 25.000 TL alacak faizi ve 60.000 TL kıyı bankacılığından (off-shore) elde edilen faiz geliri toplamı olan 85.000 TL, 2024 yılı için beyanname verme sınırı olan 13.000 TL’yi aşması nedeniyle tamamı Mart/2025 ayında yıllık beyanname ile beyan edilecektir.

Örnek 10: Kişi 2024 yılında 1/1/2006 tarihinden sonra ihraç edilen 2.000.000 TL Devlet tahvili ve hazine bonosu (dövize endeksli) faiz geliri elde etmiştir. Buna göre, 1/1/2006 tarihinden sonra ihraç edilen dövize endeksli Devlet tahvili ve hazine bonosu faiz geliri, GVK’nın geçici 67 nci madde kapsamında vergi kesintisine tabi olduğundan yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir.


4. Sonuç

2024 Yılında elde edilen ve beyanı gereken menkul sermaye iradı elde eden kişilerin Gelir Vergisi Beyannamesi 1 Mart -2 Nisan 2025 (31 Mart-1 Nisan 2025 tarihlerinin resmi tatile rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında Dijital Vergi Dairesi üzerindeki Hazır Beyan Sisteminden verilmesi mümkün bulunmaktadır.

Gelir İdaresi tarafından hazırlanan Hazır Beyan Sistemindeki beyannamede, kişilerin her türlü değişiklik yapma imkanı bulunmaktadır. Kişiler beyannameyi onayladıkları anda ilgili vergi dairelerinde kayıtları yapılmakta ve vergi tahakkuk etmektedir. Mükellef kaydı olmayan kişilerin gelir vergisi mükellefiyeti de otomatikman sistem tarafından açılmaktadır.

2024 yılında beyana tabi menkul sermaye iradı elde eden kişilerin mutlaka kanuni süresinde yıllık beyanname vermesi gerekmekte olup aksi takdirde Gelir İdaresi tarafından beyan edilmeyen gelirin çeşitli analizler sonucunda tespiti halinde, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi uygulanmak suretiyle kişilerden cezalı olarak geri alınacaktır.
 
Sayin Selcuk77

Sorunuz hassas bir soru herhangi bir hataya meyil vermemek icin sirasiyla gidelim. Once sizin durumunuza gore aciklamayi yazip sonra sorulardan gidelim.

Gelir Vergisi Kanununa göre; sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden oluşan sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradı kabul edilmektedir.

Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden oluşan sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır. Gerçek kişilerce 2024 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iratlarının bir kısmı beyan edilecek gelir toplamının 230.000 TL’yi (2025 takvim yılı için 330.000 TL) aşması halinde, bir kısmı ise vergi kesintisine ve istisnaya tabi olmadıkları için 13.000 TL’yi (2025 takvim yılı için 18.000 TL) aşması halinde yıllık beyanname ile beyan edilecektir.

Bazı menkul sermaye iratları için beyanname verilmesi söz konusu değildir. Bazı iratlar için tutar sınırı olmaksızın beyan dışı kalmakta iken bazılarında yıllık olarak belirlenen bir beyanname verme sınırı vardır. Bazı iratlarda ise belli bir oranda istisna söz konusu olmakta, bir kısmında ise indirim oranı uygulanması söz konusudur.

Dolayisiyla,
Gelir Vergisi Kanununun 75. Maddesinde kaynağı ne olursa olsun maddede yazılı iratlar menkul sermaye iradı sayılmıştır. Menkul sermaye iratlarında; GVK’nın geçici 67. maddesine göre tevkif suretiyle vergiye tabi olan, istisna hadleri içinde kalan, beyanname verme sınırını aşmayan, indirim oranının birden büyük olması dolayısıyla beyanı gerekmeyen iratlar için yıllık beyanname verilmesi söz konusu değildir. Diğer gelir unsurları için beyanname verilmesi halinde de bu gelirlerin yıllık beyannameye dahil edilmez. Bu durumda, yıl içinde gelir vergisi tevkifatı yapılmış ise bu kesintiler nihai vergi olmaktadır. 2024 yılında gerçek kişiler tarafından elde edilen menkul sermaye iratlarının;

  • Bir kısmı istisna hadleri içinde kaldığı için beyan edilmeyecek,
  • Bir kısmı GVK’nın geçici 67. maddesi kapsamında vergi kesintisine tabi tutulduğu için beyan edilmeyecek,
  • Bir kısmı 2024 yılı beyan edilecek gelir toplamının yıllık beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aşmadığı için beyan edilmeyecek,
  • Bir kısmı vergi kesintisine ve istisnaya tabi olmadıkları için 2024 yılı için 13.000 TL’yi aşmadığı için beyan edilmeyecek,
  • Bir kısmı da indirim oranı uygulamasına tabi olup ancak 2024 yılı gelirlerine uygulanacak indirim oranının birden büyük çıkması nedeniyle beyan edilmeyecektir.
Tutarı Ne Olursa Olsun Beyan Edilmeyecek Menkul Sermaye İratları



Aşağıda sayılan menkul sermaye iratları tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilmez ve diğer gelirler nedeniyle verilen beyannameye de dahil edilmez:
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’inci maddesi kapsamında vergi kesintisine tabi tutulmuş olan; mevduat faizleri, özel finans kurumlarınca (katılım bankaları) kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları, repo kazançları.
  • Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından ayrılmalar nedeniyle yapılan ödemelerin ve bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarları.
  • Kurumlar vergisi mükelleflerince 31/12/1998 ve daha önceki tarihlerde sona eren hesap dönemlerinde elde edilen kazançların dağıtımı halinde, gerçek kişilerce elde edilen kar payları.
  • Kurumların karlarını sermayeye eklemek suretiyle gerçekleştirdikleri kar dağıtım işlemlerinde gerçek kişi ortaklarca elde edilen kar payları.
2024 Yılında 230.000 TL’lik Tutarı Aşması Halinde Beyan Edilecek MSİ

2024 yılında elde edilen gelirin 230.000 TL’yi aşması halinde aşağıdaki menkul sermaye iratlarının tamamı yıllık beyanname ile beyan edilecektir:
  • 01/01/2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her çeşit tahvil ve hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden elde edilen gelirler,
  • Tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahviller ile tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler,
  • Tam mükellef kurumlardan elde edilen kar payları.

Menkul sermaye iratları toplamının 230.000 TL’yi aşıp aşmadığının tespitinde, indirim oranı ve istisna uygulanabilecek menkul sermaye iratlarının, indirim oranı ve istisna uygulandıktan sonra kalan kısımlarının dikkate alınması gerekmektedir.
Kar Payları İçin Yıllık Beyanname Verilmesi


Gerçek kişilerce, tam mükellef kurumlardan elde edilen ve Gelir Vergisi Kanunu kapsamında kar payı sayılan gelirler aşağıdaki gibidir;
  • Her türlü hisse senetlerinin kar payları,
  • İştirak hisselerinden doğan kazançlar,
  • Kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kar payları (Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler ücret sayılır.).
Tam mükellef kurumlardan elde edilen ve yukarıda sayılan kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır. Beyana tabi başka gelirlerin bulunmaması halinde, vergiye tabi gelir 230.000 TL’yi aşıyor ise beyan edilecektir.

Devlet Tahvili, Hazine Bonosu ve Eurobondlardan Elde Edilen Gelirler İçin Yıllık Beyanname Verilmesi


1- Devlet Tahvili Ve Hazine Bonosu (TL Cinsinden) Faiz Geliri:
-İhraç tarihi, 1/1/2006 tarihinden önce indirim oranının birden büyük olması nedeniyle beyan edilmeyecektir.
-İhraç tarihi, 1/1/2006 tarihinden sonra geçici 67 nci madde kapsamında vergi kesintisine tabi olduğundan beyan edilmeyecektir.

  • Devlet Tahvili Ve Hazine Bonosu (Dövize, Altına Veya Başka Bir Değere Endeksli) Faiz Geliri:
-İhraç tarihi, 1/1/2006 tarihinden önce 230.000 TL’yi aşıyorsa yıllık beyanname ile beyan edilecektir.
-İhraç tarihi, 1/1/2006 tarihinden sonra geçici 67 nci madde kapsamında vergi kesintisine tabi olduğundan beyan edilmeyecektir.

2- Eurobond Faiz Geliri:
Vergi uygulaması bakımından Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendirilmekte olan Eurobondlar yurt dışında ihraç edilmiş olduğundan geçici 67 nci madde kapsamında değildir. Dolayısıyla ihraç tarihine bakılmaksızın 2024 takvim yılında elde edilen ve yıllık beyanname verme sınırı olan 230.000 TL’yi aşan Eurobond faiz gelirleri beyan edilecektir.


2025 yılında ise beyanname verme sınırı olan 330.000 TL’yi aşan Devlet tahvili ve Hazine bonosu (dövize, altına veya başka bir değere endeksli) faiz geliri ile Eurobond faiz gelirleri beyan edilecektir.

2024 Yılında Tevkifat ve İstisna Uygulanmayan 13.000 TL’lik Tutarı Aşması Halinde Beyan Edilecek Menkul Sermaye İratları

Türkiye’de vergi kesintisine tabi olmayan ve istisna uygulanmayan bazı menkul sermaye iratları, 2024 yılı için belirlenen 13.000 TL’lik tutarı aşması halinde yıllık beyanname ile beyan edilecektir. Buna göre, 2024 yılı için belirlenen tutarı aşması halinde beyan edilecek menkul sermaye iratları şöyledir;

  • Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri,
  • Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller (1/1/2006 tarihinden önce ihraç/iktisap edilenler),
  • İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kar paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar,
  • Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri,
  • Yurt dışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları (faiz, repo, kar payı vb.),
  • Her türlü alacak faizleri.


Türkiye’de vergi kesintisine tabi olmayan ve istisna uygulanmayan menkul sermaye iratları 13.000 TL’lik tutarı aşması halinde yıllık beyanname ile beyan edilecektir. Burada bahsedilen 13.000 TL’lik tutar bir istisna olmayıp, gelirin beyan edilip edilmeyeceğinin tespitinde dikkate alınacak bir haddir.

Buna göre, menkul sermaye iradı olarak elde edilen gelir 13.000 TL’yi aşıyorsa elde edilen gelirin tamamı beyan edilecektir. Yıllık olarak belirlenen bu tutarın altında kalan vergi kesintisine tabi olmayan ve istisna uygulanmayan menkul sermaye iratları için yıllık beyanname verilmeyecektir.

Menkul Sermaye İratlarının Yıllık Beyanname İle Beyanına İlişkin Örnekler

Örnek 1: Mükellef, 2024 yılında brüt 400.000 TL kar payı elde etmiştir. Ödevlinin tam mükellef bir kurumdan elde ettiği kar payı kesintiye tabi tutulmuş olup brüt 400.000 TL’lik kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olduğundan, kalan 200.000 TL, 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aşmadığından gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir. Kar payından yıl içinde yapılan tevkifat nihai vergi olacaktır.


Örnek 2: Mükellef, 2024 yılında tam mükellef bir kurumdan brüt 1.000.000 TL tutarında kar payı elde etmiş olup ödevlinin başka geliri bulunmamaktadır. Elde edilen kar payı kurum bünyesinde vergi kesintisine (Kar payı ödemeleri 22.12.2024 tarihinden önce yapıldığı için %10 oranında tevkifata yapılmıştır) tabi tutulmuş olup, bu tutar (1.000.000X%10=) 100.000 TL’dir.


Mükellefin elde ettiği kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan yarısı 500.000 TL’dir. Bu tutar beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığı için beyan edilecektir. Kurum bünyesinde yapılmış olan vergi kesintisinin tamamı hesaplanan vergiden mahsup edilecektir. Mükellefin beyanı şöyle olacaktır;


Brüt kar payı (temettü)1.000.000 TL
İstisna tutarı (1.000.000 X1/2=)500.000 TL
Kalan tutar (1.000.000–500.000=)500.000 TL
Vergiye tabi gelir (Matrah)500.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi113.400 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi100.000 TL
Ödenecek gelir vergisi (113.400-100.000=)13.400 TL
Ödenecek damga vergisi672,40 TL



Örnek 3: Kişi, 2024 yılında, 01/01/2006 tarihinden önce (TL) cinsinden ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden brüt 1.000.000 TL tutarında faiz geliri elde etmiştir. 2024 yılına ilişkin indirim oranının birden büyük olması dolayısıyla, kişi tarafından 01/01/2006 tarihinden önce (TL) cinsinden ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden 2024 yılında elde edilen faiz geliri beyan edilmeyecektir.


Örnek 4: Kişi, 2024 yılında 100.000 TL alacak faizi ve net 500.000 TL de tam mükellef bir kurumdan kar payı elde etmiştir. Kar payından %10 oranında 55.555 TL tevkifat yapılmıştır. Brüt kar payı tutarı: 500.000/0,90 =555.555 TL’dir. Kurumun kar payını 22/12/2024 tarihinden önce dağıttığı ve kar dağıtımına bağlı tevkifatın bu tarihinden önce %10 oranında yapıldığı varsayılmıştır.

GVK’nun 86/1-d maddesine göre, 100.000 TL alacak faizi, kesinti ve istisna uygulanmayan bir gelir olup, bu gelirin toplamı 2024 yılı için beyanname verme sınırı olan 13.000 TL’yi aştığından, 100.000 TL’nin tamamı beyan edilecektir.
Ödevlinin tam mükellef bir kurumdan elde ettiği kesintiye (%10) tabi tutulmuş brüt 555.555 TL’lik kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olduğundan, kalan 277.777 TL tek başına beyan 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aşmakta olup ayrıca GVK’nun 86/1-c maddesi hükmü gereğince 100.000 TL alacak faizi ile birlikte vergiye tabi gelir toplamı (100.000+277.777) 377.777 TL olarak yıllık beyannamede beyan edilecektir.

Alacak faizi100.000 TL
Kar payı tutarı (brüt)555.555 TL
İstisna tutarı (555.555 X 1/2)277.777,50 TL
Kar payı geliri (555.555 – 277.777)277.777,50 TL
Beyan edilecek gelir tutarı (100.000 + 277.777,50)377.777,50TL
Hesaplanan gelir vergisi80.399,79 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi55.555 TL
Ödenmesi gereken gelir vergisi (80.399,79 -55.555)24.844,79 TL
Ödenmesi gereken damga vergisi672,40 TL



Örnek 5: Kişi, 2024 yılında ihraç tarihi 30/07/2005 olan döviz cinsinden Devlet tahvilinden 800.000 TL faiz geliri ile işyeri olarak kiraya verdiği gayrimenkulünden 300.000 TL brüt kira geliri elde etmiştir. İşyeri için ödenen kira bedelleri üzerinden 60.000 TL’lik gelir vergisi kesintisi yapılmıştır.

Kişi, işyeri kira geliri ile ilgili olarak götürü gider yöntemini seçmiştir. Kişinin elde ettiği faiz gelirine, Devlet tahvili döviz cinsinden olduğundan indirim oranı uygulanmayacak olup, işyeri kira geliri tutarı ile döviz cinsinden Devlet tahvili faiz geliri toplamı 2024 yılı için 230.000 TL olan beyan sınırını aştığı için beyan edilecektir. Mükellefin beyanı aşağıdaki gibi olacaktır.

Devlet tahvili faizi (Döviz cinsinden)800.000 TL
Gayrimenkul sermaye iradı (işyeri kira geliri)300.000 TL
Götürü gider (300.000 X %15)45.000 TL
Safi kira geliri (300.000 – 45.000)255.000 TL
Toplam gelir (800.000 + 255.000)1.055.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi301.250 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi60.000 TL
Ödenmesi gereken gelir vergisi (301.250-60.000)241.250 TL
Ödenmesi gereken damga vergisi672,40 TL



Örnek 6: Kişi, 2024 yılında, 01/01/2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden 1.480.000 TL tutarında faiz geliri elde etmiştir. Ayrıca, ödevlinin aynı dönemde elde edilmiş 660.000 TL döviz cinsinden ihraç edilen Devlet tahvili (Eurobond) faiz geliri bulunmaktadır.

2024 yılı indirim oranının birden büyük olması nedeniyle, 01/01/2006 tarihinden önce TL cinsinden ihraç edilmiş olan Devlet tahvilinden 2024 yılında elde edilen faiz geliri beyan edilmeyecektir. Eurobond faiz geliri, döviz cinsinden Devlet tahvilinden kaynaklandığı için bu gelire indirim oranı uygulanmayacaktır. Söz konusu faiz geliri 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığından beyan edilecektir. Bu durumda, mükellefin beyanı aşağıdaki gibi olacaktır.

Devlet tahvili faizi (Eurobond faiz geliri)660.000 TL
Beyan edilecek gelir tutarı660.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi163.000 TL
Ödenmesi gereken gelir vergisi163.000 TL
Ödenmesi gereken damga vergisi672,40 TL



Örnek 7: Kişi, 2024 yılında tam mükellef bir kurum olan Anonim Şirketi’nden brüt 1.200.000 TL tutarında kar payı (temettü) elde etmiştir. Bu mükellefin başka geliri bulunmamaktadır.

Elde edilen kar payı kurum bünyesinde %10 nispetinde vergi kesintisine tabi tutulmuş olup, bu tutar 120.000 TL’dir. Ödevlinin, elde ettiği kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan yarısı 600.000 TL’dir. Bu tutar 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığı için beyan edilecektir. Kurum bünyesinde yapılmış olan vergi kesintisinin tamamı hesaplanan vergiden mahsup edilecektir. Bu durumda, mükellefin beyanı aşağıdaki gibi olacaktır.

Kar payı tutarı (brüt)1.200.000 TL
İstisna tutarı (1.200.000 X 1/2)600.000 TL
Kalan tutar (1.200.000 – 600.000 )600.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi142.000 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi120.000 TL
Ödenmesi gereken gelir vergisi (142.000-120.000=)22.000 TL
Ödenmesi gereken damga vergisi672,40 TL



Örnek 8: Kişinin 2024 yılında elde ettiği ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı gelirleri aşağıdaki gibi olup konut kira geliri hariç diğer gelirleri yıl içinde tevkif yoluyla vergilendirilmiştir.


GVK’nın 86/1-c bendine göre, tevkifata tabi birden fazla işverenden alınan ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı toplamının beyanname verme sınırına göre beyan edilip edilmeyeceği kapsamında değerlendirilecektir.


Brüt kar payı tutarı1.600.000 TL
İstisna tutarı (1.600.000 X 1/2)800.000 TL
Kalan tutar (1.600.000 – 800.000 )800.000 TL
1. İşverenden alınan ücret (tevkifatlı)1.200.000 TL
2. İşverenden alınan ücret (tevkifatlı)300.000 TL
Mevduat faizi1.500.000 TL
01.01.2006 tarihinden sonra ihraç edilen Hazine bonosu faiz geliri 600.000 TL
Tevkifatlı işyeri kira geliri (brüt)550.000 TL
Konut kira geliri 250.000 TL
Toplam gelir tutarı6.000.000 TL
Beyan edilecek gelir tutarı (800.000+1.500.000+800.000=) 3.100.000 TL



Kişinin 2024 yılında elde ettiği 1.600.000 TL kar payı kurum bünyesinde %10 nispetinde vergi kesintisine tabi tutulmuş olup, bu tutar 160.000 TL’dir. Ödevlinin, elde ettiği kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan yarısı 800.000 TL’dir. Bu tutar 2024 yılı beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığı için beyan edilecektir.

Kişinin 1. işverenden aldığı ücret hariç diğer işverenden elde ettiği ücret tutarı olan 300.000 TL, 2024 yılı için beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığından ücret gelirlerinin tamamı olan 1.500.000 TL beyan edilecektir.

Mevduat faizi geliri ve 1.1.2006 tarihinden sonra ihraç edilen Hazine bonosu faiz geliri, GVK’nın geçici 67. maddesine göre tevkifata tabi olduğundan tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir.

Tevkifata tabi tutulmuş işyeri kira geliri olan 550.000 TL ise beyan sınırı olan 230.000 TL’yi aştığından beyannameye dahil edilecektir. Konut kira geliri olan 250.000 TL ise 2024 yılı için 33.000 TL’lik istisna tutarını aştığından mutlaka beyan edilecektir.

GVK’nın 86/1-c bendine göre; tevkifata tabi tutulmuş olan birden fazla işverenden alınan ücret, menkul ve gayrimenkül sermaye iradı toplamı 2024 yılı beyanname verme sınırı olan 230.000 TL’yi de aşmaktadır.

Ödevli kar payı, ücret, işyeri ve konut kira gelirinin toplamı olan 3.100.000 TL’yi yıllık beyannameyle beyan edecektir. Ancak ödevli, konut kira gelirine ilişkin olarak mesken istisnasından yararlanamayacaktır. Çünkü, ödevlinin elde ettiği kira, ücret ve menkul sermaye iradı geliri toplamı (6.000.000 TL), 2024 yılı için belirlenen tutarı (870.000 TL) aştığından elde edilen kira geliri için mesken istisnası uygulanmayacaktır.

Bilindiği üzere, GVK’nın 21. maddesine göre, istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı vergi tarifesinin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı (2024 yılı için 870.000 TL) aşanlar mesken istisnasından faydalanamazlar.

Yıllık beyannameye dahil edilen kar payı, ücret, ve işyeri kira gelirinden yıl içinde yapılan tevkifatlar, hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

Örnek 9: Ödevli 2024 yılında kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) tevkifatsız olarak 60.000 TL faiz geliri elde etmiştir. Ayrıca, arkadaşından olan alacağına karşılık olarak 25.000 TL tevkifatsız alacak faizi elde etmiştir.

GVK’nın 86/1-d maddesine göre tevkifat ve istisna uygulamasına tabi olmayan menkul sermaye iratları olan 25.000 TL alacak faizi ve 60.000 TL kıyı bankacılığından (off-shore) elde edilen faiz geliri toplamı olan 85.000 TL, 2024 yılı için beyanname verme sınırı olan 13.000 TL’yi aşması nedeniyle tamamı Mart/2025 ayında yıllık beyanname ile beyan edilecektir.

Örnek 10: Kişi 2024 yılında 1/1/2006 tarihinden sonra ihraç edilen 2.000.000 TL Devlet tahvili ve hazine bonosu (dövize endeksli) faiz geliri elde etmiştir. Buna göre, 1/1/2006 tarihinden sonra ihraç edilen dövize endeksli Devlet tahvili ve hazine bonosu faiz geliri, GVK’nın geçici 67 nci madde kapsamında vergi kesintisine tabi olduğundan yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir.


4. Sonuç

2024 Yılında elde edilen ve beyanı gereken menkul sermaye iradı elde eden kişilerin Gelir Vergisi Beyannamesi 1 Mart -2 Nisan 2025 (31 Mart-1 Nisan 2025 tarihlerinin resmi tatile rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında Dijital Vergi Dairesi üzerindeki Hazır Beyan Sisteminden verilmesi mümkün bulunmaktadır.

Gelir İdaresi tarafından hazırlanan Hazır Beyan Sistemindeki beyannamede, kişilerin her türlü değişiklik yapma imkanı bulunmaktadır. Kişiler beyannameyi onayladıkları anda ilgili vergi dairelerinde kayıtları yapılmakta ve vergi tahakkuk etmektedir. Mükellef kaydı olmayan kişilerin gelir vergisi mükellefiyeti de otomatikman sistem tarafından açılmaktadır.

2024 yılında beyana tabi menkul sermaye iradı elde eden kişilerin mutlaka kanuni süresinde yıllık beyanname vermesi gerekmekte olup aksi takdirde Gelir İdaresi tarafından beyan edilmeyen gelirin çeşitli analizler sonucunda tespiti halinde, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi uygulanmak suretiyle kişilerden cezalı olarak geri alınacaktır.
 
Sayın Ferhat Bey,
Oldukça detaylı olmuş, gösterdiğiniz ilgiye ve ayırdığınız zamana çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
 
Üst