Hem Dul Hem Yetim Maaşı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan utalov
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaşlar. Annem babasından yetim maaşı alıyor. Ben de kendi babamdan alıyordum. Annem babamdan maaş alabilmem için feragat dilekçesi vermişti. Ama sigortalı bir işte çalışmaya başlamam nedeniyle benim yetim maaşım kesildi. Bu durumda ben de gidip feragat dilekçesi verirsem annem hem dedemin maaşını hem babamın maaşını alabilir mi? Yoksa annemin daha önce verdiği feragat dilekçesi bu durum üzerinde bir sorun teşkil eder mi. Dedemin ölüm tarihi 31.01.2001. Babamın ölüm tarihi 22.07.2021. SGK'ya bu durumla ilgili müracat ettiğimde yardım alamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Merhaba arkadaşlar. Annem babasından yetim maaşı alıyor. Ben de kendi babamdan alıyordum. Annem babamdan maaş alabilmem için feragat dilekçesi vermişti. Ama sigortalı bir işte çalışmaya başlamam nedeniyle benim yetim maaşım kesildi. Bu durumda ben de gidip feragat dilekçesi verirsem annem hem dedemin maaşını hem babamın maaşını alabilir mi?

Hayir alamaz. Zaten feragat dilekcesi olmaz. SGK bunu kabul etmez.Kesilen yetim maaşı, feragat ile doğrudan anneye bağlanmaz; çünkü yetim aylığı anne veya babadan değil, vefat eden sigortalının kendisinden bağlanır ve hak sahipleri arasında paylaştırılır.Çalışmaya başlamanız nedeniyle kesilen yetim maaşınız, eger isten ayrilirsaniz SGK'ya başvurarak tekrar bağlanabilir. Aylığı kesen neden ortadan kalktığında, yani sigortalı çalışmanız sona erdiğinde, ilgili kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir; bu başvuru ile yeni işten ayrılma tarihinizi takip eden aydan itibaren aylığınız tekrar bağlanır.

Anneniz babasından yetim aylığı veya eşinden dul aylığı almak arasında tercih yapabilir.
babasından aldığı aylığın kesilmesi ve eşinden dul aylığı bağlanması için dilekçe verebilir.