Merhabalar,
bir müşterim bana banka dekontu iletti dekontun açıklamasında 7338 sayılı kanun gereği sosyal içerik sağlayıcıları gelir vergisi kesintisi hesabınızdan çekilmiştir yazıyor
biz ödemeyi içerik sağlayan kişiye ödemişiz içerik sağlayıcının hesabından gelir vergisi kesilmiş bununla ilgili bizim bildirmemiz gereken bir stopaj olmadığını düşünüyorum muhasebe kaydınıda yatırdığımız ücret kadar gidere atılacağını düşünüyorum bununla ilgili net bir bilgi bulamadım internette teyit etmek istedim
teşekkürler
Sayin Beyhansern
26 Eylül 2024 tarihli ve 32674 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan “Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 325)” ile sosyal içerik üreticiliği ve mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasının kapsamı genişletilmiştir.
Bilindiği üzere, söz konusu istisna Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 20/B maddesinde düzenlenmiş olup, konuya ilişkin açıklamalara 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yer verilmiştir.
Bu Tebliğ ile 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde değişiklik yapılarak, sosyal içerik üreticiliği ve mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasının kapsamı genişletilmiştir.
Buna göre;
bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi internet ve elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler de istisna kapsamına alınmıştır.
Kapsam:
Yapılan değişiklikle düzenlemenin kapsamı şu şeklidedir: İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve
bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.
İstisnadan faydalanılması şartları:
Tebliğde bu konuya ilişkin değişiklik yapılmamıştır. Buna göre;
Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.
Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve beyan edip ödemekle yükümlüdür.
Mükelleflerin başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.
Kazançları toplamı GVK’nin 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı için 3.000.000 TL) aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar.
Örnekler:
Tebliğde istisna kapsamında aşağıdaki konularda örneklere yer verilmiştir.
- Sosyal ağ üzerinden reklam geliri elde eden mükellef,
- Mobil uygulama geliştiricisinin uygulama satış ve reklam gelirleri
- Sosyal ağ üzerinden ücretli eğitim ve reklam geliri elde eden mükellef
- Kendi internet sitesi üzerinden eğitim ve özel ders gelirleri
- Eğitim videoları paylaşan ve özel ders veren mükellefin durumu
- Arama motoru optimizasyonu (seo) hizmeti veren mükellefin durumu
- Sosyal ağ dışında finansal eğitim kursu veren mükellef
- İstisna belgesi alan sosyal içerik üreticisi
- Faaliyet alanı değişikliği yapan mükellefin durumu
- İstisna belgesi olmadan faaliyete başlayan mükellefin durumu
- Eğitim videosu paylaşan mükellefin banka hesabı üzerinden kazanç tahsilatı
- Yıllık kazanç limiti aşmayan sosyal içerik üreticisi
- Gelir limiti aşan mobil uygulama geliştiricisi
- Abonelik gelirleri ve reklam kazancı elde eden sosyal içerik üreticisi
- Aracılık hizmeti sunan mükellef
- Sosyal ağ üzerinden bağış geliri elde eden mükellef
- Üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları aracılığıyla kazanç elde eden mükellef
- Aracılık faaliyetlerinden kazanç elde eden mükellef
- Elektronik platformlarda gelir sağlayan uygulama geliştiricisi
- Bilgisayar uygulamaları geliştiricisinin kazanç durumu
- Reklam ve sponsorluk geliri elde eden sosyal içerik üreticisi
- Üçüncü taraflar üzerinden gelir elde eden sosyal içerik üreticisi
- Aracılık hizmetlerinden gelir elde eden çevrimiçi eğitim platformu sahibi
- Ücretli eğitim videoları paylaşan mükellefin durumu
- Yıllık kazanç limitini aşan sosyal içerik üreticisinin istisnadan yararlanma durumu
- Kıst dönemde istisnadan yararlanan sosyal içerik üreticisinin durumu
- İstisna kapsamından çıkmak isteyen mükellefin durumu
Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.
Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 325)