Meslek Odalarımız Tam Olarak Biz SMMM' ler İçin Ne Yapıyorlar Sizce?

Üyelik
6 Şub 2010
Mesajlar
9
Konum
Adana
Kime: [email protected], [email protected], [email protected]










Syn. TÜRMOB yöneticileri;

Sizde meslekten biri olarak iyi bilirsiniz ki, Mali Müşavirlik Mesleği oldukça zor bir meslektir. Mükellefleriniz den para toplarken ticari kanunlara tabisiniz, hata yapmanız durumunda ise devlet memuru gibi yargılanırsınız. Tüm bu zorluklar yetmezmiş gibi Ruhsat sahibi olup mesleğe giriş yapmak istediğimizde ise


1.460,00 TL TÜRMOB Harcı
2.160,00 TL ODA Harcı
450,00 TL SMMM Ruhsat harcı
155,00 TL Kaşe Parası
-----------
4.225,00 TL






3.000,00 TL Büro Kirası
1.300,00 TL Bilgisayar
800,00 TL Büro Mobilyası
450,00 TL Paket Program
----------
9.775,00 TL




Peki yıllardır TÜRMOB ve oda kuruluşları olarak bu rakamı 1 yıl içinde bu yatırdığımız paraları kazanmayı kim garanti edebilir. Veya garanti etmek için bu güne kadar ne yaptınız. Üzülerek söylüyorum ki bence pek bir şey yapmamışsınız ki 450,00 TL lik bir vergi yükü binmiş SMMM olmak isteyen oda üyelerinizin üzerine. Eğer bu vergileri bile engelleyemeyeceksiniz neden bizden para alıyorsunuz, neden meslekte birlikte hareket ettiğimizi, bizim çıkarlarımız için hareket edeceğinizi söylüyorsunuz, birlikte hareket ediyor isek neden bu vergileri ödüyoruz.


Bu ülkede asgari ücretin 800 TL bile olmadığı bir dönemde bana 9.775,00 TL bulup nasıl büro açılacağını, hadi biz meslek mensubunun birikmiş parası vardı açıldı diyelim daha sonrasında her ay en az asgari ücret kazanabilmek için kaç defter tutulması gerektiğini ve tutulsa bile tahsilatı nasıl yapacağımızı açıklar mısınız.
Bence açıklayamazsınız. Bu ülkede 50 TL'ye defter tutuluyor, şikayet edin diyeceksiniz, kimi şikayet edeyim mükellefi mi SMMM yi mi, mükellefin zaten onu verecek kadar durumu var neyi kime şikayet ediyorsunuz.


Yıllar önce lisede ilk stajımı yaparken iş yeri sahibi bana sordu.
---- Muhasebeci nedir ne iş yapar dedi.?


- Klasik muhasebe ve muhasebeci tanımını yaparken bana sus işareti yaptı ve aynen şöyle dedi.


---- Muhasebeci mükellefine en az vergi çıkaran kişidir dedi.


Yıllarca bu mantığın yanlış olduğunu vergi dairesinden kaçırırsan bir gün o rakamın dönüp sana geleceğini düşünürdüm. Fakat biz muhasebeciler otomasyon ve internet ortamına girmeden önce vergi dairelerinde ki personel şimdi kinin en az 2 katıydı, iş yükü şimdiki iş yükünün 2 katından da fazlaydı. Peki ne oldu da o iş yükü gitti. Ben size söyleyeyim o yükün tamamı olmasa bile bir kısmı SMMM lerin üzerine yüklendi. Peki bunu gören vergi dairesi ne yaptı?
Hemen yeni ruhsat alacak olan SMMM adaylarına SMMM Ruhsat Harcı Adı Altında yeni bir vergi dayattı ve sonucunda da SMMM olarak kara kara düşüncelere daldık acaba o mükellef doğru mu söylüyordu EN İYİ MUHASEBECİ EN AZ VERGİ ÇIKARAN KİŞİ MİDİR? Sizce doğru mu söylüyordu?


Yeni vergilerin çıkması beni üzmüyor Syn. TÜRMOB yönetim kurulu üyeleri, beni sizin bu konuda hiç bir şey yapmadan benden ruhsat için 1.460,00 TL almanız üzüyor.




Staj sınavı için harçlar yatırdık, staj sınavını geçtik ve yeterlilik sınavı için defalarcayollara düştük, otellerde konakladık tam meslek mensubu olmak için ruhsat almak istedik ki önümüze bu acı tablo çıktı.
Syn. TÜRMOB yönetim kurulu üyeleri siz hiç bilmediğiniz bir şehirde, bilmediğiniz bir otelde gece konaklayıp sabah o stres ile sınava girdiniz mi.
Daha da acısı otelde konaklayamayacak kadar durumu kötü olan biri iseniz, sabah otogardan direk uykulu gözler ile sabahtan akşama kadar sınava girerken nasıl başarılı olabileceğinizi düşündünüz.
Bence hiç bir yönetim kurulu üyesi bunu düşünmedi, düşünmüş olsaydı şimdi yeterlilik sınavını veren stajyerlere ruhsatı bırakın ücret ile vermeye üzerine birde bilgisayar hediye ederlerdi.
Ama malesef mesleğimiz de hiç bir gelişme yok. 1999 yılında ilk mesleğe girdiğimden bu yana sorunşar devam etmekte, hemde hiç bir gelişme olmadan.


Bu harcı yatıracağım, ruhsatı da alacağım, tabela masrafını eklemedim ama inşallahayarlaya bilirsem tabelamı da asacağım fakat Seçimler geldiğinde de önce o 450,00 TL yi ödemek zorunda bırakıldığımı düşüneceğim sonra da en iyi muhasebeci kimdir sorusunu kendime tekrar soracağım.


İyi çalışamalar.




*** Yönetim kurulu üyelerine mail atacağım ama sitede size ulaşabileceğim mail adresi maalesef bulunmamakta. Ondan dolayı mektubumu alacak olan görevli personelden


Syn. TÜRMOB Genel Kurul Üyelerinden;
Nail Sanlı
Ülkü Sönmez
Yücel Akdemir
Burhan GEZGİN
Sinan AYDIN
Osman ARIOĞLU
Ahmet İÇYER
Ali Rıza AKDORA
Abdülaziz URAL
Disiplin Kurulu

Alper Kuş
İbrahim DEĞİRMENCİ
İlyas ANAÇ
Selahattin ŞENLİLER
Mustafa Bahadır ALTAŞ
Denetleme Kurulu

A.Masis YONTAN
Mehmet EREN
Muzaffer KOYUNCU

ve

Syn. Adana SMMM Odası yönetim kurulu üyelerinden


AHMET COŞAR
Cemal AKBULUT
Hasan TİYEK
Celal KUM
Sertaç TOK
Hüseyin KÜREÇ
Cuma KADI



mektubu mu iletmenizi rica ederim.

İyi çalışmalar.



Yorumsuz mailimi yayınlıyorum arkadaşlar.... Yorumu size bırakıyorum. Ve her türlü yasal hakkımı aramam için aranızda avukat arkadaşlardan rica ediyorum, daha önce alınmayan SMMM ruhsat harcı adı altındaki vergiye yatırdıktan sonra nasıl itiraz edebilirim nerelere başvurmam gerekli..


 
Müracaatınızı da siteminizide şu an görev başında olan hükümet ve milletvekillerine yapmalısınız. Kanunu çıkaran TÜRMOB değil hükümettir.
 
Müracaatınızı da siteminizide şu an görev başında olan hükümet ve milletvekillerine yapmalısınız. Kanunu çıkaran TÜRMOB değil hükümettir.

Syn. merkür2 TÜRMOB bir oluşum. Yani bir elin nesi var iki elin sesi var misali. Sadece ben neden bu vergiler var diye protesto etsem sesim çıkmaz. Onun için il SMMM odaları kurulmuş, İstanbul,Ankara,İzmir,Adana,Bursa vs.... ve bu il odaları aynı zamanda birleşip daha fazla birlik olalım diye TÜRMOB u oluşturmuş.

Peki ben hükümet veya milletvekillerine bu kanun maddesi için şikayette bulunsam TÜRMOB ve diğer oluşumların ne görevi olduğunu merak ediyorum ben. İşte tam bu noktayı merak ediyorum ben. Yani ben benden alınacak ve sizden alınan paraları bizim çıkarlarımız haklarımız için kullanılması gerektiğini düşünüyorum.
 
Müracaatınızı da siteminizide şu an görev başında olan hükümet ve milletvekillerine yapmalısınız. Kanunu çıkaran TÜRMOB değil hükümettir.


meslek mensubu böyle düşünüyorsa odaların pasif kalması gayet normal.

herkes başının çaresine baksın o zaman odalara,birliğe ne gerek var ki?
 
Hükümet bildiğini okuduktan sonra... Örn; Ücret tarifemiz.

İşte biz tamda bu noktada yanılıyoruz, yani ücret tarifler konusunda, Syn. Meslek mensubum hükümet çıktı yeni tarife hazırladı, en az tarife 500,00 TL en fazla tarife ise 5.000,00 TL. Hadi git mahalle bakkalından al bakalım alabilirsen 500,00 TL. Bırakalım ücret tarifelerini, öncelikli sorunlarımıza bakalım.

Diyelim ki hükümet bu SMMM Ruhsat Harcını diretti (Yani bildiğini okudu) ve bizim odalarımız ve odalarımızın bağlı bulunduğu kuruluş olan TÜRMOB hiç bir şey yapmadı ise bu birliğin hiç bir anlamı olamaz. En azından benim yaptığım gibi itiraz dilekçesi gönderdi mi? Tüm odaları bu dilekçeyi göndermeleri konusunda örgütledi mi? Asıl konu bu bence, ben bunu merak ediyorum. Yani bu konuda odalarımıza neler yapmasını tavsiye etti?

Tüm bunları geçtik yıllardır mükelleflerimizden Defter Tasdik parası topluyoruz, bu tasdik paralarının için de yıl boyunca kullanılan kağıt ve kırtasiye masrafları var. Ve bu ücreti birlik belirliyor. Peki burada birlik haksızlık yapmıyor mu? Mükellefler GİB' e her beyanname için damga vergisi adı altında rakamlar ödüyorlar.

Peki damga vergisinin açılımı ne? Yıllar önce konulmuş değerli kağıtlar için alınan bir vergi. Yani beyanname kağıdı,kaşesi masrafları için konulmuş. Peki beyannameyi hanginiz elden veriyor? Hiç birimiz .. Çünkü tüm işlemler internet ortamında. Peki Birlik neden hala damga verigisinin GİB' hesaplarına değilde bizim hesaplarımıza aktarmaya çalışmıyor? Çünkü olan bizim internet paramıza oluyor ama sonra dönüp birlik defter tasdiği diyerek mükelleften tasdik parası toplatıyor birde yetmez gibi GİB çıkıp damga verigisi diye aynı parayı 2.defa alıyor mükelleften. Sonrada mükellef defter tasdik parasını haklı olarak çok buluyor. Birlik bu konularda neler yapıyor ben bunu merak ediyorum. Yok mu üyelerimizin arasında birlik ile irtibatta olan bir kişi.
 
Mükellefler Vergi Dairesi kanalıyla yada Türmob kanalıyla meslek mensuplarına eşit olarak dağıtılmalıdır. Yasal zorunluluk getirilmeli muhasebe ücretleri de bankadan ödenmelidir.
 
O zaman ünvanımızın aşındaki "serbest " kelimesini kaldıralım. 657 tabi devlet memuru olalım. Vergi dairesi istediği mükellefi istediğine versin. Bu seçimi yaparken de bir takım meslek dışı kriterleri uygulasın. Ballı börekli olanlar eş dosta gitsin dimi ?

İstemem ben almim. Alanlar buyursun.:)
 
Kayseri SMMM odası icraya veriyor kendi üyesini aidat ödemedi diye...
Tek faydası bu :)

:D:Dbakalım yahya bana ne zaman saracak bende son durumlardan sonra aidat vermemeye karar verdim artık bürodaki masalarımı alırlar sandalyelerimi paylaşırlar ne halt ederlerse ederler. Büro zarar etmiş normal aidatımızı yatırdık hadi dedik odamız zarar etmesin ulen pat diye nisbi aidat çıkardılar len zarar ettim ne nisbisi neymiş 250 gayme daha alacaklarmış herhalde granik taşlı otoparkları yetmedi şimdide odalara granit döşeyecekler zarar eden büroya nisbi aidat isterlerse bende vermem arkadaş üstüme zaten kırık iğne yok gelsin yahya buyursun alabiliyorsa alsın bakalım nasılsa 10 yıl üzerini destekliyorlar gitsinler aidatları onlardan alsınlar benden bu saatten sonra kuruş işlemez.
Ha birde başlık için diyorum odalar üyeleri için ne yapar el cevap '' hiç birşey yapmazlar ''
 
Üst